fredag 25 juni 2010

Rabarbersylt med kanel och vanilj

Joakim - det här receptet är till dig! Favoritsylt hemma hos oss, och bland vissa av våra besökare (jag nämner inga namn...). Proportionerna är som vanligt lite ungefärliga, men receptet går bra att dubbla både en och två och tre gånger. Man kan använda såväl hela kanelstänger som malen kanel om man inte har kanelstänger hemma. I en extra lyxig variant ersätter man vaniljsockret med vaniljstång.

RABARBERSYLT MED KANEL OCH VANILJ
500 g rabarber
lite vatten
250 g syltsocker (fungerar även med vanligt strösocker men hållbarheten på sylten blir kortare)
1 kanelstång eller ½-1 msk malen kanel
1 msk vaniljsocker

Skölj och skala ev. rabarbern. Skär i mindre bitar, ca 1 cm. Tjocka stjälkar delas mitt itu. Lägg bitarna och en liten skvätt vatten (och kanelstång och vaniljstång om du använder det) i en kastrull. Låt sjuda till rabarbern är hyfsat mjuk. Tillsätt sockret. Koka upp och koka på ganska stark värme tills rabarbern är mjuk och faller sönder och sylten är skapligt tjock. Skumma sylten. Tillsätt vaniljsocker och malen kanel om du inte använt vanilj- och kanelstänger. Rör om. Häll upp i rena burkar och sätt på ett lock. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar