måndag 21 juni 2010

Linspastej

Gammal påläggsfavorit som har hängt med i många år nu. Jag hittade grundreceptet (som jag sedan har modifierat - såklart) i "Hälsa", något nummer från 1990-talet för en hel massa år sedan, testade och gillade. Kan varieras i det oändliga, med andra kryddor, örter, smaksättare, oljor, nötter, fröer... Här är i alla fall basen! Tillsätt gärna linfröolja för omega-3-fettsyrornas skull.

LINSPASTEJ
1 hackad lök
3 dl röda linser
4½ dl vatten eller buljong
1 tsk spiskummin (minst!)
eventuellt någon hackad vitlöksklyfta
örter (ca 1 msk torra): timjan, persilja, rosmarin, dragon, mynta, oregano...
smaksättning (ca 1 msk): tomatpuré, sambal oelek (1 tsk), senap, tomatdressing, sweet chilisås, soja, finhackad purjolök...
kryddor: cayennepeppar, svartpeppar, vegeta, muskot, paprikapulver, kanel, curry...
mixade nötter, frön, tahini...
ev. olja (2-3 tsk), gärna linfrö- eller raps-

Koka linserna mosiga tillsammans med vatten, lök, ev. vitlök och spiskummin. Mixa med övriga smaksättningar efter behag. Pytsa upp i mindre burkar och frys det som inte går åt inom ett par dagar (förvaras i kylskåp). Utmärkt som dip, pålägg eller i utspädd form till pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar