Hur som helst; baodegen fungerar till ofyllda som fyllda bao och även till mantou. Ibland sjunker bröden dock ihop och blir skrynkliga efter ångningen. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Familjen äter ändå med god aptit. Gua bao är taiwanesisk streetfood, har jag läst mig till. Ingenting jag har ätit i Kina eller Malaysia, men det hindrar ju inte att man testar... Vi fyllde dem med tofustavar wokade i en sesamsås, strimlad paprika och morot och Lillprins Bus har bett om receptet, så här kommer det i den version jag gjorde när jag skulle skriva ner hur man gör. Fast jag gjorde bara gua bao av halva degen. Resten använde jag till vanliga fyllda baozi.
GUA BAO (tillvägagångssätt från A-Gong's Table av George Lee)
17 g färskjäst (eller lite mer om du vill jäsa degen kortare tid)
812 g vetemjöl
50 g strösocker
422 g vatten
70 g rapsolja + mer till pensling
Smula sönder jästen och blanda med övriga ingredienser. Knåda samman till en smidig deg som släpper degbunkens kanter utan problem. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Knåda igenom den, och dela sedan i bitar, ca 40-45 g styck. Rulla varje bit till en boll och låt vila i 5 min. Kavla sedan ut till en oval, dubbelt så lång som bred, ca ½-1 cm tjock. Stryk ett tunt lager olja på varje oval och vik dem dubbla, så att en halvcirkel bildas. Lägg på bakplåtspappersbitar som är lagom stora för varje halvcirkel och låt jäsa ca 30 min, gärna i ångkorgen. Förbered ångningen (jag använder en wok, som jag häller vatten i, låter koka upp och sedan placerar jag ångkorgen i woken. Viktigt att inte vattnet kommer i kontakt med ångkorgen dock). Ånga sedan på relativt hög värme i ca 12 min. Ta bort ångkorgen från woken och låt vila ca 5 min innan du lyfter på locket (för att förhindra ihopskrynkling).
Vid servering viker man försiktigt upp bröden till en "taco" och fyller med vad man nu vill ha i. Nedan följer ett förslag.
TOFUSTAVAR I SESAMSÅS (fritt baserad på recept i The Vegan Chinese Kitchen av Hannah Che)
ca 400 g hård tofu, skuren i stavar (går fint att använda marinerad, rökt eller naturell tofu, inte så noga)
rapsolja till stekning
2 msk tahini
2 msk soja
1 msk vegetarisk woksås
1 tsk risvinäger
1 msk socker
sesamfrön
vitlökspulver
spiskummin efter behag
en gnutta kinesisk five-spices-krydda
ev. chiliflingor
Stek tofun gyllenbrun i olja. Blanda ihop tahini, soja, woksås, vinäger och socker med kryddorna. Häll blandningen över tofun och stek en stund så att varje tofustav är täckt av sås. Rör ner sesamfröna och lägg upp.
Dessa recept är INTE allergivänliga... Gua bao-bröden innehåller vete - jag ska fixa ett glutenfritt recept, men i väntan på det kan man använda detta istället: https://nogluforme.com/2021/02/25/bao-buns/ men strunta i salt och bakpulver, eftersom båda påverkar smaken. Tofustavarna går att göra glutenfria om man använder glutenfri soja. Om man inte tål soja, men tål sesam, kan man använda ostronskivling istället och ersätta sojan med coconut aminos. Om man inte tål sesam kan man prova att använda något annat frö- eller nötsmör, men det kommer inte att bli samma rätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar