onsdag 12 februari 2025

Wokat sojakött och grönsaker med soja, sesamolja och five spices

I min mening är torkat sojakött underskattat. Numera är utbudet av frysta och kylda färdigkryddade veggoköttalternativ så stort att folk knappt känner till denna råvara, än mindre vet hur de ska få tag på den. Jag brukar beställa några kg åt gången från vegshop.se (OBS! Ej sponsrat inlägg på något sätt). De brukar ha både färs, bitar och strimlor, som alla är användbara och håller superlänge, förutsatt att man inte äter upp dem, förstås. När man sedan kommer på att man ska laga något "köttigt", är det bara att blötlägga bitarna eller strimlorna i kokhett vatten i 10-15 min (färs behöver inte blötläggas alls) innan man använder det. Behöver dock kryddas rejält och om man steker i gjutjärnspanna går det åt mycket olja, så ta med det i beräkningen. Jag brukar steka köttet först, och sedan blanda ner grönsakerna efter hand, beroende på hur länge de behöver stekas för att bli lagom mjuka. Det recept som följer här ger en "torr" wok, utan sås, som passar bra att servera med t.ex. sweet chilisås och kokt ris.

WOKAT SOJAKÖTT OCH GRÖNSAKER MED SOJA, SESAMOLJA OCH FIVE SPICES
ca 3 dl torkade sojaköttstrimlor
rapsolja (mycket)
300-400 g valfria grönsaker - jag hade en morot, några vitkålsblad och 10 cm zucchini
1 msk finhackad ingefära
1 msk finhackad vitlök
3-4 msk ljus soja
½-1 tsk kinesisk five-spices (en kryddblandning bestående av kanel, koriander, lagerblad, stjärnanis och kryddpeppar)
1 tsk socker (pappa säger att man MÅSTE ha i socker när man har five-spices)
1 tsk rostad sesamolja
lite vitpeppar

Blötlägg sojaköttstrimlorna i kokhett vatten i ca 15 min medan du förbereder grönsakerna. Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur dem. Hetta sedan upp oljan och stek sojaköttet så att det får lite färg runt om (rör om ofta). Tillsätt då grönsakerna; de som kräver längst tillagningstid först (jag tillsatte morot och vitkål först, sedan ingefära och vitlök och slutligen zucchini när det bara återstod 2-3 minuter) och woka på medelhög-hög värme till grönsakerna är al-dente. Tillsätt soja, socker och krydda och rör om ordentligt. Smaka av med sesamolja och vitpeppar och servera med ris.

Den som är riktigt ambitiös kan woka som man "ska" göra: först sojaköttet tills det är klart. Då tas de upp och läggs på en tallrik. Woka sedan grönsakerna en sort i taget, och ta upp dem ur woken/stekpannan när de är nästintill klara. Slutligen wokar du ingefära och vitlök tills de börjar dofta, tillsätter resten tillsammans med soja, socker och kryddor, wokar vidare i 2 minuter och smakar sedan av. Det ger mer perfekt konsistens på samtliga ingredienser men i vardagslag (och om man har en tillräckligt stor wok) tycker jag att den första varianten går nästan lika bra.

Denna rätt innehåller soja men är glutenfri om man väljer glutenfri soja. Vegansk såklart. Sesamolja kan uteslutas om man inte tål det, och grönsakerna kan anpassas efter vad man tål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar