fredag 11 augusti 2023

Kuih lapis (Jiu ceng gao/Gao teng kueh)

Om du vågar dig på att prova det här receptet bör du utrusta dig med en rejäl dos tålamod. Det är inte arbetskrävande på samma sätt som att t.ex. göra dumplngs/jiaozi, men ångningen av kuih lapis tar tid. Enligt det recept jag följde skulle det ta 5 minuter per lager. Det gjorde det inte. Snarare 25. Det KAN ha berott på att min form var nästan lika stor som ångkorgen, men jag vet inte. Experten, d.v.s. min far, tyckte att kakan var lite för tuggig, så nästa gång ska jag minska andelen tapioca och öka rismjölet, eller testa att göra kuih lapis med glutinöst rismjöl istället. Traditionellt ska det vara nio lager (jiu = nio på mandarin), här blev det åtta. Jag följde det här receptet men halverade satsen. Förvara eventuella rester i rumstemperatur i någon dag, annars i kyl, men då behöver du ånga den på nytt innan servering.

KUIH LAPIS (JIU CENG GAO / GAO TENG KUEH)
75 g strösocker
125 g hett vatten
en gnutta salt
150 g kokosmjölk (ca 18% fett)
30 g vitt asiatiskt rismjöl (finmalet; funkar inte med "det vanliga" rismjölet)
80 g tapiocastärkelse
en gnutta vaniljarom
livsmedelsfärg (jag använde blå flytande)
form som får plats i ångkorgen (eller hur du nu tänker ånga din kuih), den jag använde rymmer drygt 5 dl
olja

Lös upp socker och salt i hett vatten. Tillsätt kokoksmjölk, mjöl, stärkelse och vaniljarom. Rör ihop till en slät smet utan klumpar och helst med så få bubblor som möjligt. Lägg hälften av smeten i en annan skål och färga den med valfri livsmedelsfärg. Smörj formen med olja. Ställ den i ångkorgen och ånga över medelvärme till stark värme i 5 min.

Form i ångkorg, utan lock på.





 

Häll sedan ett lager av den ofärgade smeten i formen, ca 2-3 mm. Ånga tills lagret stelnar - det tar enligt receptet jag använde 5 min, med den uppställning jag hade 15-25 min (OBS - ånga under lock). Skopa försiktigt 2-3 mm av den färgade smeten ovanpå det fasta lagret, och ånga vidare tills lagret stelnar. Skopa vidare med den ofärgade smeten, ånga o.s.v. tills smeten är slut och det sista lagret har stelnat. Fyll på med kokande vatten då och då - det får absolut inte koka torrt! När det sista lagret har stelnat stängs värmen av. Låt formen stå kvar i 5 min i ångkorgen, lyft därefter upp den och låt kakan svalna till rumstemperatur ungefär. Pensla lite olja på den och vänd upp på en tallrik. Skär sedan i lagom stora bitar - det är rätt kletigt, så för att undvika att bitarna fastnar på kniven kan du smörja den med olja eller skölja den i kallt vatten innan du skär. Däremot behöver kniven inte vara så vass. Jag använde en ganska tunn smörkniv i plast, vilket gick fint. Klart att servera!

Om du saknar ångkorg går det att ånga i en vanlig gryta: Vira en kökshandduk runt grytans lock. Ställ en skål i botten, ställ formen ovanpå skålen, lägg på locket och ånga med denna uppställning.

Relativt allergivänligt recept utan gluten, vete, havre, nötter, soja, frön o.s.v.. Det bör gå att byta tapiocastärkelse mot t.ex. majsstärkelse. Konsistensen kommer att bli lite annorlunda men det borde kunna funka fint. Men minska då mängden stärkelse och öka mängden mjöl. Det är möjligt att det går att använda BARA stärkelse om du inte tål ris. Själv tror jag att jag ska testa lite försiktigt med rismjöl + glutinöst rismjöl eller bara glutinöst rismjöl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar