tisdag 14 april 2020

Lite nyttigare skalchips - minskat matsvinn

Det här receptet är så himla enkelt och smart. Visserligen blir det lite mindre mat till maskarna eller biogas till bussarna, men i min värld är det bättre att förädla maten i vår egen kropp än att göra drivmedel eller jord av den. Rotfrukterna kan varieras efter behag. Se bara till att använda vältvättade sådana, för jord i magen mår människan inte bra av. Favorit hos oss är palsternacka, men oftast blir det nog potatis. Lite beskt i första tuggan men med rätt kryddning döljer man även det.

LITE NYTTIGARE SKALCHIPS
Rotfrukts- och potatisskal (överblivna) - helst tunnskalat och gärna en blandning av flera sorter. Skrubba rent från smuts innan du skalar!
Raps- eller olivolja av god kvalitet
Salt
Valfria kryddor - jag gillar lökpulver och franska örtkryddor

Blanda skalen med en skvätt olja samt kryddor. Fördela på bakplåtspappersklädd plåt och kör i ugnen, 200 grader med varmluft, till skalen har fått lite färg och är torra. Hur lång tid det tar beror på hur tjocka skalen är och hur mycket du har lagt på plåten. Stäng gärna av värmen mot slutet och låt skalen eftertorka med ugnsluckan på glänt. Låt kallna helt om du vill förvara - torrt och svalt.

Allergivänligt! Välj rotfrukter, olja och kryddor beroende på vad du tål. Går även utmärkt att göra chips av kål om rotfrukter inte funkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar