Recept på en enkel gratäng, till vilken du kan använda vilka grönsaker och rotfrukter som helst. Första gången jag gjorde den hade jag i blomkål, broccoli och brysselkål. Även växtmjölken kan varieras och ersättas av valfri växtgrädde. Krydda efter behag - men hoppa inte över vitlök och citronskal.
ENKEL GRÖNSAKSGRATÄNG
ca 1 kg grönsaker och/eller rotfrukter (t.ex. potatis, blomkål, morot och rödlök, eller blomkål, broccoli och brysselkål)
3 rivna eller finhackade vitlöksklyftor
Rivet skal av 1/2-1 citron
Örtkryddor (t.ex. timjan och salvia)
Svartpeppar
Salt
2 dl växtmjölk eller växtbaserad grädde (jag använder rismjölk som är det enda alla tål här)
Skär grönsaker och rotfrukter i mindre bitar. Blanda med vitlök, citron och kryddor och lägg i en ugnssäker form. Häll växtmjölk/-grädde över. Täck med aluminiumfolie och grädda ca 45 min i 175°C varm ugn.
Kan göras väldigt allergivänlig så länge grönsaker och rotfrukter samt växtgrädde och kryddor anpassas till vad man tål!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar