söndag 3 juni 2018

Vegansk dolma (vinblad, aubergine, kål)

I år har det VERKLIGEN varit varmt under våren! Alldeles FÖR varmt för min smak. Det positiva är att vinrankan växer så att det knakar, och redan i början av juni kunde jag alltså skörda vinblad för att göra dolma. Det var dessutom för varmt för att vara ute, så det gjorde mig inte så mycket att stå i köket i några timmar och fylla grönsaker. Denna gång hade jag även mungbönor i fyllningen, och det blev faktiskt superbra! Torkade aubergineskal finns i orientaliska butiker om du har tur - här i Örebro finns det både i Vivalla och på före detta (vet inte namnet nu) Ali Baba på Storgatan. Färska vinblad kan ersättas av konserverade, men de måste sköljas massor av gånger, eftersom de är så salta. Behöver dock inte blancheras.

VEGANSK DOLMA (VINBLAD, AUBERGINE, KÅL)
Grönsaker att fylla
ca 40 färska vinblad (välj stora, enklare att fylla), blanchera genom att hälla kokande vatten på dem
ca 15 torkade auberginer, blötlägg i hett vatten minst 30 min
förvällda vitkålsblad om du får fyllning över och inte orkar plocka mer vinblad... Går även bra med t.ex. paprika som kärnas ur, men det hade jag inte hemma

Till kokningen
2-3 msk olivolja, häll i botten av stor gryta
valfria skivade grönsaker så att det täcker botten av grytan (jag använde en stor skivad potatis, en bt kålrot och en stjälk selleri i bitar samt vitkålsblad att lägga högst upp)
4-5 dl vatten blandat med
2 msk tomatpuré
1 msk pressad citron
salt efter behag

Fyllning
1 dl mungbönor, blötlagda några timmar (3 tim) och kokta 10 min, sedan avrunna
2½ dl basmatiris, väl sköljt
2 hackade tomater
1 hackad gul lök
100 g hackade champinjoner
1 dl hackad bladselleri
2 msk tomatpuré
1 msk pressad citron
svartpeppar och salt efter behag

Blanda ihop fyllningen. Lägg någon matsked på varje vinblad (undersidan, d.v.s. den sidan där bladnerverna "sticker upp") och rulla ihop till dolmar. Fyll aubergineskalen till 2/3. Fördela resten av fyllningen på kålblad (eller i paprikor) och rulla ihop (kålbladen, inte paprikorna). Placera vinbladsdolmarna med skarven neråt ovanpå kokgrönsakerna i hälften av grytan och aubergineskalen med den öppna sidan uppåt i andra halvan av grytan. Går bra att stapla flera lager ovanpå varandra. Lägg kål- och/eller paprikadolmar överst. Täck med ett kålblad eller mer valfria kokgrönsaker, och lägg sedan en upp- och nervänd mattallrik över alltihop så att dolmarna trycks ner i grytan. Häll vatten-tomat-citron-kokblandningen över. Låt koka upp och sjud sedan i 1½-2 timmar under lock. Låt svalna lite, plocka bort tallriken och lägg upp allt fint på fat. Även kokgrönsaker och kokspad går fint att servera till. Spara överblivna dolma i kylskåp och värm försiktigt i kokspad (eller ät kalla, det gillar jag).

De här dolmarna är äggfria, mjölkfria, glutenfria, sojafria, nötfria, fröfria, veganska, och är enkla att anpassa beroende på vilka allergier man eventuellt har. Mungbönor kan ersättas av linser (röda behöver inte blötläggas och koka, gröna räcker det att blötlägga) eller mer ris eller andra gryn. Tänk bara på att göra fyllningen smakrik, eftersom den späds ut vid kokningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar