tisdag 15 maj 2018

Kolakakor (kolasnittar)

Här kommer ett recept på mjölk- och äggfria kolakakor (även kallade kolasnittar), som går busenkelt att göra och är super när man behöver få fram kakor till många på kort tid. Jag bakade dem till lillprins bus gympaavslutning i mitten av maj och hittade till min fasa och förskräckelse inte något recept på kolakakor på bloggen när jag desperat letade efter gräddningstemperatur. Så kan vi ju inte ha det! Så här kommer ett recept med uppskattade mängder - jag vägde eller mätte ingenting med undantag för margarinet (har dock ett hyfsat bra ögonmått). En sats ger ungefär 70 kakor.

KOLAKAKOR (KOLASNITTAR), 60-70 st
5 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
½ dl ljus sirap
200 g margarin (mjölkfritt)
1-3 msk vatten

Blanda alla torra ingredienser. Smula i margarinet, tillsätt sirapen och arbeta in så mycket vatten att det blir en deg som håller ihop utan att kleta. Dela i 5-6 delar. Rulla ut varje del till en rulle, ca 2 cm i diameter. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt (2-3 rullar på varje plåt) och platta ut till en avlång platta, 2-3 mm tjock. Grädda en plåt i taget, 200 grader i ca 12-15 min eller tills kakorna får lite färg. Ta ut plåten och skär direkt plattorna i diagonala bitar. Här får man ha lite tempo - kakorna stelnar när de svalnar och då blir det bara smulor om man försöker skära. Låt svalna helt. Lägg sedan i lufttäta burkar.

De här kolakakorna är mjölkfria, äggfria, glutenfria, nötfria, fröfria, sojafria (kolla dock margarinet) och förstås veganska. Har inte testat att göra glutenfria med det här receptet, men det borde fungera hyfsat om man byter ut vetemjölet mot valfri glutenfri mjölmix (t.ex. finmalt rismjöl + durramjöl + majs- eller potatisstärkelse) som inte smakar alltför mycket (som teff och bovetemjöl gör), mängden kan dock behöva justeras. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar