SOLROSFRÖKAKA - ALLERGIVÄNLIG NÖTKAKA/NÖTBOTTEN TILL TÅRTA
2 msk chiafrön

200 g solrosfrön
2 dl kokossocker
2 tsk bakpulver
2 msk klibbrismjöl (glutinöst rismjöl/sticky rice flour/nuo mi fen; en särskild rissort som alltså INTE innehåller glutenprotein, men är väldigt klibbigt)
Blanda chiafrön och vatten i en separat skål. Låt svälla ihop i 5-10 min. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de börjar dofta. De ska inte bli bruna, men den "råa" smaken ska försvinna. Puls-mixa sedan fröna till mjöl i en blender, mixer eller matberedare. Mixa inte för länge, då blir det smör! Blanda mjölet med socker, bakpulver och glutinöst rismjöl. Rör ner chiafröblandningen och rör till en ganska tjock smet. Bred ut den i en smord form, gärna med löstagbar kant. Jag la dessutom ett bakplåtspapper i botten av formen för att underlätta "urtagningen". Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 30 min (eller längre tid om formen är mindre). Låt svalna.
Kakan är äggfri, mjölkfri, glutenfri, nötfri, sojafri och fri från "de vanligaste allergenerna". Innehåller solrosfrön (som vissa kan vara känsliga mot). Vegansk såklart! Istället för rismjöl kan man använda majsstärkelse eller tapiocastärkelse (vid allergi mot ris).
CHOKLADKRÄM TILL TOPPING
100 g mörk mjölkfri choklad*
4 msk rismjölk (eller annan veggomjölk som man tål)
Hetta upp rismjölken i en kastrull, inte så att den börjar koka, men näst intill. Bryt ner chokladen i bitar (eller grovhacka den och häll i) i den heta rismjölken och rör om tills det smälter och blir en slät kräm. Kyl den i någon timme. Bred sedan krämen över tårtbotten och ställ svalt till servering.
*Chokladkrämens allergivänlighet beror på vilken choklad du väljer. Många innehåller sojalecitin och "spår av" mjölk, ägg, nötter, gluten, soja m.m. I Sverige är det relativt lätt att få tag på allergivänlig choklad från Plamil (jag gillar dock inte smaken på det märket alls). Annars rekommenderar jag märket Enjoy Life, som finns att köpa på iherb. Den är fri från de 8 vanligaste allergenerna (inklusive gluten, mjölk, ägg, soja, sesam).
SERVERING: Kakan kan såklart ätas utan topping och tillbehör. Jag valde att servera den med björnbär, jordgubbar (fick av mormor - importerade så här års och inte så miljövänligt dock), mandarinklyftor och vispad veggogrädde (t.ex. kokos- eller risbaserad för hyfsad allergivänlig version, denna gång dock sojabaserad så jag och minstingen hoppade grädden).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar