söndag 15 februari 2015

Nötfri nötkaka (solrosfrökaka) - glutenfri vegansk allergivänlig nöttårta med chokladkräm

Idag är det min födelsedag! Och 10 år sedan min älskade morfar gick bort. Därför är det lite tudelat att fylla år för mig, men jag har haft en helt OK dag med mina kära (man, barn, föräldrar, mormor, morbror). Förutom att bjuda på kanelbullar som barnen och jag bakade i fredags (och sedan stoppade i frysen) gjorde jag den här tårtan, som ALLA i familjen kan äta! Jag ville göra en botten som inte känns som "en anpassad kaka för dem som inte äter mjölk, gluten och ägg". Själv är jag måttligt förtjust i sockerkaksbottnar med kladd emellan och ovanpå. Däremot gillar jag nötter och frön väldigt mycket. Minstingen och min morbror är nötallergiska, så det var bara att glömma att göra den här tårtan igen. Men med utgångspunkt från det receptet, som i sin tur är en veganisering av mormors nötkaka, skapade jag den här tämligen allergivänliga varianten. Min springform är hela 26 cm i diameter, så det blev en relativt tunn botten (2 cm tjock efter gräddning, kanske 1½ cm före). Alltså inte möjlig att dela. Ovanpå denna botten kladdade jag sedan ett lager enkel chokladganache/chokladkräm. Vill du göra en traditionell tårta i flera lager kan du dubbla satsen och grädda TVÅ bottnar. Det kan nog gå att göra botten i en mindre form för att få den högre (öka i så fall gräddningstiden till åtminstone 40 min), men jag är osäker på om den då går att dela mitt itu utan att den smulas i småbitar.

SOLROSFRÖKAKA - ALLERGIVÄNLIG NÖTKAKA/NÖTBOTTEN TILL TÅRTA
2 msk chiafrön
1½ dl vatten
200 g solrosfrön
2 dl kokossocker
2 tsk bakpulver
2 msk klibbrismjöl (glutinöst rismjöl/sticky rice flour/nuo mi fen; en särskild rissort som alltså INTE innehåller glutenprotein, men är väldigt klibbigt)

Blanda chiafrön och vatten i en separat skål. Låt svälla ihop i 5-10 min. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de börjar dofta. De ska inte bli bruna, men den "råa" smaken ska försvinna. Puls-mixa sedan fröna till mjöl i en blender, mixer eller matberedare. Mixa inte för länge, då blir det smör! Blanda mjölet med socker, bakpulver och glutinöst rismjöl. Rör ner chiafröblandningen och rör till en ganska tjock smet. Bred ut den i en smord form, gärna med löstagbar kant. Jag la dessutom ett bakplåtspapper i botten av formen för att underlätta "urtagningen". Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 30 min (eller längre tid om formen är mindre). Låt svalna.

Kakan är äggfri, mjölkfri, glutenfri, nötfri, sojafri och fri från "de vanligaste allergenerna". Innehåller solrosfrön (som vissa kan vara känsliga mot). Vegansk såklart! Istället för rismjöl kan man använda majsstärkelse eller tapiocastärkelse (vid allergi mot ris).

CHOKLADKRÄM TILL TOPPING 
100 g mörk mjölkfri choklad*
4 msk rismjölk (eller annan veggomjölk som man tål)

Hetta upp rismjölken i en kastrull, inte så att den börjar koka, men näst intill. Bryt ner chokladen i bitar (eller grovhacka den och häll i) i den heta rismjölken och rör om tills det smälter och blir en slät kräm. Kyl den i någon timme. Bred sedan krämen över tårtbotten och ställ svalt till servering.

*Chokladkrämens allergivänlighet beror på vilken choklad du väljer. Många innehåller sojalecitin och "spår av" mjölk, ägg, nötter, gluten, soja m.m. I Sverige är det relativt lätt att få tag på allergivänlig choklad från Plamil (jag gillar dock inte smaken på det märket alls). Annars rekommenderar jag märket Enjoy Life, som finns att köpa på iherb. Den är fri från de 8 vanligaste allergenerna (inklusive gluten, mjölk, ägg, soja, sesam).

SERVERING: Kakan kan såklart ätas utan topping och tillbehör. Jag valde att servera den med björnbär, jordgubbar (fick av mormor - importerade så här års och inte så miljövänligt dock), mandarinklyftor och vispad veggogrädde (t.ex. kokos- eller risbaserad för hyfsad allergivänlig version, denna gång dock sojabaserad så jag och minstingen hoppade grädden).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar