lördag 20 september 2014

Glutenfri kokossmulpaj med äpple och kanel

Efter en lång brittsommar med underbara septembereftermiddagar i solsken börjar det nu dra ihop sig mot höst på riktigt. Svenska äpplen finns att få tag på i var och varannan butik, om du inte har turen att ha ett eget äppelträd, eller känna någon som har. Vi har ett träd. Som numera, efter två års hård beskärning ÄNTLIGEN börjar se ut som ett äppelträd och inte som ett buxbomsbollsträd i en barockträdgård. Dock har vi bara ETT äpple på det (förutom de två maskätna frukterna), vilket är på tok för lite för den här pajen. Mina föräldrar donerar dock gladeligen en del av sina äpplen till bättre behövande, som hungriga barnbarn, t.ex. Så - här har jag använt en gammal dansk äppelsort som sällan finns i butik; 'Maglemer' heter den. Smaken är ganska söt, så om du använder t.ex. 'Discovery', 'Alice' eller 'Gravensteiner' kan det vara bra att sockra lite extra. Pajen är glutenfri, sojafri, spannmålsfri, nötfri, kan göras baljväxtfri och innehåller nästintill bara "rena" ingredienser. Och tål man inte äpple går det självklart att använda någon annan frukt- eller bärsort man tål bättre!

GLUTENFRI KOKOSSMULPAJ MED ÄPPLE OCH KANEL 
5 skalade klyftade, urkärnade äpplen
kanel
30 g hirsflingor
30 g riven kokos
50 g fullkornsrismjöl
55 g strösocker (borde gå bra att använda strösötningsmedel om man föredrar det, eller något annat socker)
1 tsk vaniljsocker (vanillin är INTE en baljväxt, däremot äkta vanilj)
50 g rapsolja (eller kokosolja om du vill ha starkare kokossmak)

Lägg äppelklyftorna i en smord ugnssäker form. Strö kanel över. Blanda hirsflingor, kokos, rismjöl, socker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt rapsolja och blanda ihop till en kornig deg. Strö den över äppelklyftorna. Grädda i 175-200 grader i ca 20-25 min. Servera med valfritt tillbehör, t.ex. vaniljsås (enkelt att göra allergivänlig av växtdryck som man tål, maizenamjöl, socker, vaniljsocker som sjuds till det tjocknar och sedan får svalna) eller glass.

Pajdegen är fri från gluten, vete, nötter, sesam, soja, mjölk, ägg, baljväxter, stenfrukter. Kokos kan uteslutas om man inte tål det (ersätt med mer hirsflingor). Vissa tål tillagade äpplen, framför allt skalade sådana, men inte råa, och olika sorter är olika "allergena". Just 'Maglemer' och 'Gloster' brukar tålas av många.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar