tisdag 19 augusti 2014

Kokoskolatårta med jordgubbar (glutenfri, sojafri, nötfri, äggfri, mjölkfri, sockerfri)

Jag kan inte RIKTIGT hålla mig ifrån bloggandet. Ibland MÅSTE jag bara lägga upp någonting som är "annorlunda" och som jag vill spara inför framtida behov. Som den här tårtan. Den gjorde jag till Lillprins bus när vi firade hans 1½-årsdag i början av juni. Det var så många kalas i vintras, när han egentligen fyller år, att vi bestämde oss för att skjuta lite på festen och ta den på sommaren istället. På så vis fick jag ÄNTLIGEN chansen att göra en lite somrigare tårta, och eftersom våren var tidig och varm kunde jag använda SVENSKA jordgubbar. Dock inte från våra egna odlingar, då vi bor lite för långt norrut för att de skulle ha hunnit mogna. Tårtan är fri från "det mesta", d.v.s. glutenfri, sojafri, nötfri, äggfri, mjölkfri och faktiskt även fri från tillsatt socker och sötningsmedel! Tål du inte dadlar kan du testa med mosad banan (som jag inte gillar), blötlagda torkade mörka aprikoser, blötlagda russin... MEN varning för tårtbottnen, som inte alls blev bra! Alldeles för kletig och degig, och definitivt för mycket bikarbonat. Jag skulle ha gått på instinkten och minskat mängden istället för att följa receptet på den punkten...

KOKOSKOLATÅRTA MED JORDGUBBAR OCH KOKOSFROSTING
BOTTEN:
250 g lätt kokosmjölk mixad med
7 st (100 g) urkärnade färska dadlar (INTE medjool, utan sådana man köper i ask)
"vattnet" från en 400 g-burk med kokosgrädde (det som blir över när man gröper ur den fasta massa som bildas när burken har fått stå kallt i några timmar), ca 1 dl
1 tsk vit vinäger
2½ dl fullkornsrismjöl
½ dl riven kokos
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat (OBS! Minska till 1 krm, det blev INTE bra med så här mycket!)
1 krm xanthangummi

Mixa ihop dadlar och kokosmjölk till en slät "kräm". Tillsätt vinäger. Blanda alla torra ingredienser ordentligt och rör sedan ihop dem med kokosmjölksgeggan. Fördela smeten i en bakplåtspappersklädd form (eller bättre: bred ut på bakplåtspapper i långpanna så slipper du dela botten i 2 delar, fungerar nämligen inte alls). Grädda i ugnen, 175 grader (225 grader vid långpannebak), tills en provsticka kommer upp torr (ca 40 min eller 10-15 min i långpanna gissningsvis). Låt kallna helt. Dela i två "bottnar" (det gick inte alls bra, om du bakar i långpanna delar du helt enkelt bottnen på mitten så att du får två "plattor" istället för en).

FYLLNING:
½ l jordgubbar

Skiva jordgubbarna och lägg mellan bottnarna.

GARNERING:
"Grädden" från 1 burk (400 g) kokosgrädde (jag använde ICAs, ställde i kylen över natten, gröpte ur den fasta massan som bildades)
1 msk mesquitepulver (OBS! baljväxt)
ev. 1 msk carobpulver (OBS! baljväxt)
ev. 1 msk lucumapulver
lite rivet skal av citron
½ l skivade jordgubbar

Blanda "kokosgrädden" med valfria smaksättningar (jag hade i mesquite och citronskal, vilket blev UNDERBART gott). Vispa gärna upp den så att den blir fluffig - och söta efter behag på "valfritt" sätt. Bred över tårtan och runt kanterna. Garnera med skivade jordgubbar. Strö gärna över lite rostad riven kokos också! Klart att servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar