fredag 8 februari 2013

Krämig potatis- och löksoppa

Wow! Pysen åt soppa! Han är ingen soppälskare, snarare tvärtom. OK, jag mutade honom till att smaka genom att lova någonting till efterrätt, och sedan bytte jag förhandlingstaktik och sa att om han åt upp sin lilla portion, då skulle "någonting" vara äppelpaj med vaniljsås. Och vips, så hade han klämt i sig hela skålen! Svärföräldrar och make tyckte att mer salt behövdes, men att det var bättre att salta själv i efterhand än att soppan som helhet blev för salt. Så - tillsätt alltså salt till nedanstående recept, eller använd mer buljongtärning/pasta. För variation och snyggare färg kan man ersätta gul lök med purjolök

KRÄMIG POTATIS- OCH LÖKSOPPA
3 ganska små hackade gula lökar
rapsolja
5 rejäla potatisar, skalade och skurna i tunna skivor
1 buljongtärning/buljongpasta/buljongfond (dosera så att det är lagom för 5 dl vatten)
5-7 dl vatten (beroende på hur tjock soppa man vill ha)
2 dl havre-, soja- eller risgrädde
1 tsk torkad timjan
svartpeppar
salt - som sagt behövdes det lite extra

Fräs löken genomskinlig i rapsolja - det tar några minuter. Tillsätt potatisskivorna och rör om. Häll på så mycket vatten att det täcker potatisen och blanda i buljongtärningen. Låt koka upp och sjud sedan under lock i 15 min eller tills potatisen är mjuk. Mixa till en slät soppa. Rör ner havre-/soja-/risgrädde, timjan och svartpeppar. Värm försiktigt om det behövs. Smaka av med salt.

2 kommentarer:

  1. Låter mumma, ska helt klart prova denna :) Tack för en fin blog förresten. Love it <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, tack! Hoppas att du får till soppan:-P. Kram

      Radera