onsdag 6 juli 2011

Sötpotatispotatisgratäng

Nu har värmen återvänt till Uppsala, och vi kan äta middag på balkongen igen. Härligt! Dessutom är det inte idiotvarmt heller, utan bara så där lagom varmt, så att man står ut med att både vara inne och ute. På vår gemensamma gård dignar körsbärsträden av fullmogna bär - vad är bättre än att GRATIS kunna smaska i sig någonting så gott som just bigarråer? Fast - de är bäst att äta färska. Dessutom är jag för lat för att kärna ur dem för infrysning, pajer, sylt och annat körsbärsgott. Matmässigt blir det mest gamla trotjänare för tillfället, men idag slog jag till på stort och slängde ihop en gratäng, som vi åt med tofubitar marinerade i tomatpuré, senap, curry, vitlök, ättika, en gnutta farinsocker och örtagårdskrydda. Mums!

SÖTPOTATISPOTATISGRATÄNG
2-3 sötpotatisar i tunna skivor
5 potatisar i tunna skivor
2 rödlökar i skivor
4 strimlade soltorkade tomater, blötlagda en stund
225 ml sojagrädde (Alpro)
1 pressad vitlöksklyfta
svartpeppar

Varva potatis, sötpotatis, rödlök och soltorkade tomater i en smord ugnsfast form. Understa lagret ska vara potatis, och översta sötpotatis. Blanda sojagrädden med vitlök och häll över. Peppra litegrann. In i ugnen, 200 grader, i 45-60 min. Släng in tofubitarna samtidigt, så slipper du stekos!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar