Min man har en kompis, vars mamma lagar mat som är outstanding. Jag mer eller mindre rullar alltid därifrån när vi har varit på besök. Och det gör ingenting om man får samma rätt flera gånger. Det här linsriset med lök är inspirerat av en rätt som hon bjudit på. Min version kommer inte ens i närheten av hennes, men i brist på bättre... Dessutom är den billig och enkel. Idag hade vi ett fräs av kålrot, äpple och honung till, samt förstås, vår favoritsås just nu: Karintorps tomatdressing stark (www.karintorps.com).
JANS MAMMAS LINSRIS PÅ SANTOSHA-VIS, 3-4 port
2 dl långkornigt ris
2 dl gröna linser
vatten
3 stora gula lökar, skivade
olja
Koka ris och linser i vatten tills det hela nästan är mjukt. Stek samtidigt löken - gärna i rikligt med olja, enligt Jan. Blanda löken med linsriset och låt puttra en liten stund till. Lägg upp i en form och toppa med rikligt med knaperstekt lök (med kinkig Pys förenklade vi med att ta färdig "friterad lök" på burk, men den innehåller vetemjöl). Den som vill ringlar lite olivolja över vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar