torsdag 11 december 2025

Naturligt glutenfri chokladmoussetårta till Pysens 16-årsdag (!)

Herre j-vlar vad tiden går! Bloggen och Pysen firar 16 år i år, det är helt galet! Födelsedagsbarnet - alltså Pysen, önskade sig en tårta med chokladmousse, så det fick det förstås bli. Tårtbottnarna är dessa, men omvandlade till en allergivänlig version med hjälp av "formlerna" i den här boken. Fast jag minskade lite på vätskan och använde inte mandelmjöl, då Prinskorven inte tål det. MEN numera tål han faktiskt både glutenfri havre och åtminstone vissa former av soja, vilket underlättar tillvaron rejält! Bottnarna blev lite fuktiga och ganska kompakta, men passade bra med den fluffiga chokladmoussen.

CHOKLADBOTTNAR
100 g fullkornsrismjöl
40 g klibbrismjöl
40 g fullkornsmajsmjöl
210 g strösocker
40 g kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker 
2 krm xanthangummi
60 g rapsolja
260 g vatten

Sikta ihop de torra ingredienserna (för att undvika klumpar i den färdiga kakan). Tillsätt olja och vatten och rör ihop till en slät smet. Häll den i en bakplåtspappersklädd form (eller smord och bröad). Grädda i 175 grader, ca 35-40 min eller tills en provsticka kommer upp torr. Låt svalna helt under bakduk, gärna över natt, innan du delar den i två bottnar.

CHOKLADMOUSSE
100 g mörk choklad (mjölkfri)
2½ dl vegansk vispbar grädde (jag använde sojabaserad Alpro)
1 msk kakao
1 msk florsocker

Smält chokladen och rör försiktigt ner grädde, socker och kakao. Eller koka upp grädden och häll den över finhackad choklad (eller chokladknappar). Låt svalna över natten i kyl. Vispa sedan till en fluffig mousse.  

BLÅBÄRSSYLT
250-300 g odlade blåbär (frysta) - man kan såklart ta vilda blåbär också, men det hittade jag inte i vår överfulla frys
½-1 dl syltsocker

Koka ihop bär och syltsocker till en ganska fast sylt. Låt svalna helt.

DEKORATION
Frystorkade hallonsmulor
Riven mörk choklad

MONTERING 
Bred sylten på den tjockaste botten (om du som jag inte lyckas dela den ganska kladdiga kakan i två jämntjocka delar). Bred 1/3 av chokladmoussen över. Täck med den andra tårtbottendelen och bred resten av moussen ovanpå. Dekorera med frystorkade hallonsmulor och riven choklad. Mumsa lugnt!

Tårtan i min version är naturligt glutenfri, havrefri, nötfri (kolla chokladen), vegansk (kolla chokladen), men innehåller soja. Byt ut grädden mot annan växtbaserad grädde om du inte tål - Aito har en som är utan både soja och havre, men jag har inte testat att använda den i detta recept. Mjölsorterna kan bytas mot andra, och tar man majsstärkelse istället för klibbrismjöl, tror jag att bottnarna blir lite torrare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar