lördag 2 december 2023

Spröda kakor med vanilj (kokos och solrosfrön), naturligt glutenfria

Dessa små knapriga kakor gjorde jag i somras när vi var i sommarstugan och ingredienserna som fanns att välja på var minst sagt begränsade. Dessutom gräddades de i ugnen på vår lilla bänkspis, och den vägrar högre temperaturer än 175-ish grader. Med andra ord - det KAN hända att gräddningstiden är i längsta laget om du bakar kakorna i ett större kök. Men jag klagar inte; kakorna var jättegoda och försvann i ett nafs. Jag använde en kokosolja med tydlig kokossmak, så de färdiga kakorna både luktade och smakade kokos. Gillar du inte det, använd då en neutral kokosolja istället. Jag bakade tillsammans med Prinskorven, så måtten är väldigt ungefärliga är jag rädd...

SPRÖDA SMÅ KAKOR MED VANILJ (KOKOS OCH SOLROSFRÖN), NATURLIGT GLUTENFRIA
1½ dl fullkornsrismjöl
1½ dl fullkornsmajsmjöl
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
½ msk bakpulver
50 g kokosolja
3 msk rapsolja
2 msk solrosfrön
risdryck till lagom konsistens

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt kokosoljan och "nyp" in den i mjölblandningen. Blanda ner rapsoljan och rör om. Tillsätt så lite risdryck att blandningen går att forma till små bollar (storlek som en valnöt) utan att de spricker. Det får inte bli för mycket, då blir kakorna sega istället för spröda, men heller inte för lite eftersom det då blir svårt att forma kakorna. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och tryck till dem lite med en gaffel. Grädda i 175 grader mitt i ugnen, till knaprig konsistens, kanske 15-20 min. Låt svalna utan bakduk och förvara dem sedan torrt.

Kakorna är naturligt glutenfria, nötfria, sojafria, äggfria, mjölkfria, vetefria o.s.v. Solrosfrön kan uteslutas om man inte tål det. Mjölen kan bytas ut mot andra glutenfria mjöl som man tål, men konsistensen på de färdiga kakorna kan bli annorlunda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar