torsdag 22 september 2022

Naturligt glutenfria äppelfrallor (utan fiberhusk)

Jag jobbar på mina glutenfria recept utan fiberhusk... Det här blev ganska lyckat. Brödet blir visserligen mer kompakt än dito med psylliumfröskal, men de höll sig saftiga i ett dygn åtminstone, vilket är ett bra resultat för xanthangummi-stabiliserat bröd. Receptet kom till på grund av många skrynkliga äpplen i en grönsaksfyndlåda, tror att sorten var 'Pink Lady'. Om du använder syrliga svenska äpplen kan äppelcidervinägern uteslutas. Första gången jag bakade dem fick degen jäsa innan jag formade frallorna. Andra gången jäste de bara en gång på plåten, och det tror jag var bättre. Snyggare och luftigare frallor, även om bilden kanske säger annat.

NATURLIGT GLUTENFRIA ÄPPELFRALLOR (UTAN FIBERHUSK), 7-8 st
200 g naturligt glutenfritt mjöl och protein (jag använde ca 20 g risprotein, 15 g solrosfröprotein, 105 g fullkornsrismjöl, 60 g fullkornsmajsmjöl)
10 g pofiber
7 g xanthangummi
10 g jäst
100 g grovrivet äpple
300 g vatten
ca 5 g äppelcidervinäger

Blanda alla torra ingredienser och smulad jäst. Tillsätt äpple, vatten och vinäger och blanda samman till en smidig deg. Klicka ut 7-8 frallor på en bakplåtspappersklädd plåt och låt frallorna jäsa i någon timme eller två. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 20 min. Låt svalna utan bakduk. 

Brödet är naturligt glutenfritt, nötfritt, sojafritt, fiberhuskfritt, veganskt. Mjölsorterna bör kunna bytas ut mot andra sorter efter behag. Om du inte tål potatis måste pofiber uteslutas, men eftersom det binder vätska tror jag att vattenmängden behöver minskas till ca 275 g. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar