torsdag 18 november 2021

Jordnötsfri jordnötssås (sataysås)

Vår Lillprins Bus (alltså mellanbarnet) ÄLSKAR jordnötssås. Tyvärr är Prinskorven (minstingen) allergisk mot jordnötter, och även om han tål "spår av" samt att delar av familjen äter jordnötter är det så lätt att det blir kladd av just jordnötssås. Dessutom tycker han att det är trevligt om vi alla äter samma sak. Så här kommer en allergivänlig jordnötsfri jordnötssås baserad på lättrostade solrosfrön. Barnen tyckte att den var ganska lik den vanliga. Välj currypulver med omsorg om du är allergisk mot baljväxter - de flesta blandningar innehåller bockhornsklöver och en del utländska även linser. Hösten 2021 har jag hittat tre currypulver utan bockhornsklöver: Santa Marias ekologiska curry, Urtekrams Medelstark curry och Spicemasters Madras curry. 

JORDNÖTSFRI JORDNÖTSSÅS (SATAYSÅS)
2 msk rapsolja
currypulver efter behag - eller blanda eget av gurkmeja, koriander, spiskummin, kanel, kardemumma, kryddnejlika, man kan även tillsätta malen fänkål, stjärnanis, kryddpeppar och chili
1 msk lökpulver
100 g lättrostade solrosfrön, mixade till pulver/mjöl
1 msk tomatpuré
vatten - börja med 2 dl och späd till lagom konsistens allt eftersom
1 msk pressad lime eller citron
1 tsk socker
salt efter behag

Hetta upp rapsoljan och fräs currypulvret några sekunder så att det börjar dofta. Tillsätt lökpulver, tomatpuré och solrosfrön och rör om. Häll försiktigt i vattnet och låt puttra på svag värme i 5-10 min. Smaka av med pressad lime/citron och socker. Klart att servera!

Anpassa kryddblandningen efter allergier. Lökpulver kan uteslutas vid lökallergi. Istället för pressad lime/citron kan man ta vinäger/ättika. Annars är såsen baljväxtfri (förutsatt att currypulvret är det), nötfri, glutenfri, spannmålsfri och förstås mjölkfri och äggfri, vegansk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar