torsdag 22 januari 2015

Naan-bröd (mjölkfria, äggfria, vegan såklart!)

Nej, jag tänker inte göra någon sorts blogg-comeback och börja publicera inlägg på löpande band den närmsta tiden. Jag hinner inte, och saknar inspirationen. Men då och då kan det hända att det glimtar till och någonting nytt kommer upp. Som nu. Jag lyckades nämligen baka naan-bröd som blev hyfsat lika originalet man brukar får på indiska restauranger och vill helt enkelt bevara receptet för framtiden. Jag mätte inte upp några av ingredienserna, så allt är lite "på en höft". En fördel med det här brödet är för övrigt att det gräddas på spisen istället för i ugnen!

NAAN-BRÖD, 5 st modell mindre
5 dl vetemjöl
5 g jäst
½ msk socker
1 krm salt
2 msk oskalade sesamfrön
½ msk kalonji (nigella-seeds; svarta lökfrön)
3 msk rapsolja
vatten till lagom konsistens (ganska fast)
1 tsk bakpulver

Blanda och knåda mjöl, jäst, socker, salt, sesamfrön, kalonji, rapsolja och vatten till en smidig, fast deg. Låt den jäsa övertäckt i 2-3 timmar. Knåda in bakpulvret ordentligt. Låt degen vila i 10 min. Dela den i fem bitar, och forma runda bullar. Låt dem vila i 10 min innan de kavlas eller plattas ut, 1-2 cm tjockt, till ovaler eller rundlar. Jäs de först utplattade i 10 min, och grädda dem sedan i torr stekpanna på medelvärme (jag hade värmesteg 5 av 9 på min induktionshäll; gräddade 2 bröd samtidigt) under lock, 3-4 min per sida. Håll varma inlindade i en handduk medan du gräddar resten. Servera varma med smält veggo-margarin eller någon god olja ovanpå.

Bröden är äggfria, mjölkfria, nötfria, men innehåller sesam och gluten. Om man inte tål sesamfrön är det bara att utesluta dem! Självklart veganska!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar