fredag 18 december 2009

Äppel-kanelknutar med bakmassa

Idag skulle egentligen lillPysen fötts, om beräkningarna hade stämt. Men, nu valde han att komma lite för tidigt, och ligger därför sött och snusar bredvid mig. Matlagningen har hamnat lite på undantag sedan han anlände, men nu börjar jag komma på banan igen. Till min stora förtjusning kan jag äta gluten igen, så nu blir det andra bullar! Många bullar... Det är nog bullarna jag har saknat mest att inte kunna äta. Redan satt i mig två satser, först kringlor, sedan nedanstående bullar, som blev hur goda som helst, och dessutom har jag hälften av en sats lussekatter kvar i frysen. Mannen undrade dock vilket som var mest onyttigt, vetemjölsfrallorna jag bakade i samma veva, eller bullarna... Istället för bakmassa kan man använda mandelmassa, men jag tycker att bakmassan smakar mer, och använder därför den. Surdeg: gör på samma sätt som med rågsurdeg, men med grahamsmjöl eller fullkornsdinkelmjöl istället för rågmjöl.

ÄPPEL-KANELKNUTAR MED BAKMASSA
3 dl surdeg av dinkelmjöl (fullkornsdinkel) eller grahamsmjöl
15 g jäst
6 dl vatten
1½ dl farinsocker
1 msk malen kardemumma
50 g mjölkfritt margarin
3 dl fullkornsmjöl av dinkel, eller grahamsmjöl
vetemjöl till lagom degkonsistens

fyllning:
200 g bakmassa (Odense) eller mandelmassa
4 små grovrivna Ingrid Marie-äpplen
malen kanel

Knåda ihop alla ingredienser till degen. Arbeta degen åtminstone 5 minuter för hand (jag använder ALDRIG maskin, det är fusk!). Låt jäsa länge, gärna 3-5 timmar. Knåda en stund igen, och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en platta, ca 30x40 cm. Fördela fyllningen över plattorna. Vik samman degen tre gånger från kortsidan. Skär i 2 cm breda längder, som "halvdelas" en gång på mitten längs med så att de hänger samman någon cm längst upp. Tvinna ihop ändarna, och rulla ihop till en knutliknande bulle. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och jäs övertäckt i 45-60 minuter. Grädda i 225-250 grader, ca 8 minuter. Låt svalna under bakduk.

Enklare version: Gör "snurror" istället för knutar: Rulla ihop degplattorna med fyllningen till en rulle, och skär i 2 cm breda bitar. Lägg med snittyta neråt och uppåt i bullformar. Jäs och grädda som ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar