Sidor

fredag 10 december 2021

Kokosgräddkola

Förra året köpte vi så otroligt god kola från Open New Doors webshop. Mina favoriter var saffran och kardemumma, men alla smaker vi testade var goda och konsistensen alldeles lagom mjukseg. Nu tänkte jag att jag skulle försöka koka liknande kola själv, helst kardemumma, men det fick jag inte för Pysen, så det fick bli vanilj med en nypa salt. Googling gav inte "DET" recept jag var ute efter, så jag fick hitta på ett själv. Nästan alla recept jag läste beskrev att kolan skulle behöva koka bortemot en timme, men min var nog klar på halva tiden. Då var jag inte alls beredd. Kola nr 1 sockrar sig ganska lätt; rör så lite som möjligt under kokningen! Kola nr 2 konstruerade jag för att minska risken för sockring. Mer sirap och mindre socker, dessutom rörde jag inte alls förrän två gånger mot slutet när jag skulle göra kulprovet. Kanske inte riktigt lika god smak som nr 1, men helt slät och len i konsistensen. Smaskigt!

KOKOSGRÄDDKOLA 1
250 ml (1 tetra) Santa Maria Extra Creamy kokosmjölk/kokosgrädde (annat märke funkar förmodligen fint, ska vara hög fetthalt dock, ca 24% i den jag använde)
1½ dl råsocker
1 dl strösocker
½ dl kokossocker
1 dl ljus sirap
½ dl kokosolja (som smakar kokos)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk risvinäger
1 gnutta salt

Lägg alla ingredienser utom salt i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Låt koka upp och puttra sedan på medelvärme utan lock tills den tjocknar. Rör om ibland mot slutet, men inte för ofta, då ökar risken för att kolan ska sockra sig. Kolan är klar när ett litet prov som droppas i kallt vatten går att forma till en seg kula. Häll upp den i en bakplåtspappersklädd form och låt svalna. Skär i bitar (det är klibbigt!) och slå in i papper. Förvara svalt och torrt. 

KOKOSGRÄDDKOLA 2
250 ml (1 tetra) Santa Maria Extra Creamy Kokosmjölk/kokosgrädde (eller annat märke med hög fetthalt och fri från tillsatser)
2½ dl råsocker
1½ dl ljus sirap
2 msk kokosolja (som smakar kokos)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk ättika
flingsalt att strö över

Blanda allt utom flingsaltet i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Koka upp och låt puttra på medelvärme utan lock tills den tjocknar och klarar kulprovet. Rör så lite som möjligt - jag bara vippade på grytan då och då under kokningen för att kolla om kolan var på väg att koka fast (det var den inte). Häll upp i bakplåtspappersklädd form, strö över flingsalt och låt svalna. Skär i bitar och slå in i papper. Förvara svalt och torrt.  

Varianter: Byt ut vaniljsocker och salt mot kardemumma, pepparkakskryddor, saffran, espressokaffepulver, lakritspulver eller annan smaksättning som du gillar. Riv ner lite citronskal i kolasmeten mot slutet om du vill ha citronbrytning på kolan. 

Ingenting för den kokosallergiska, i övrigt allergivänligt. Risvinäger kan bytas mot annan vit vinäger som man tål, eller uteslutas helt. 

torsdag 2 december 2021

Aubergine- och quinoagryta Biryani

Inspirationen till den här rätten kommer från Sarah Browns Hälsoserie och Grytor och Ugnsmat, en liten kokbok jag fick med mig från mina morföräldrars samlingar innan jag ens hade flyttat hemifrån. Hur boken hamnat hos dem har jag ingen aning om, för jag kan inte minnas att de någonsin har lagat något som liknar rätterna i den, men för mig var det en guldgruva när jag lärde mig laga mat och när jag sedan valde att äta vegetariskt. Ursprungsreceptet innehåller vita bönor och råris; jag har lagt till mer grönsaker och bytt riset mot quinoa. Jättegott! Receptet nedan räcker till en stor portion/två mindre.

AUBERGINE- OCH QUINOAGRYTA BIRYANI
1 liten aubergine (ca 200 g) i tärningar
1 medelstor gul lök, finhackad
1 hackad vitlöksklyfta
olja till stekning
1 stjälk selleri, hackad
1 stor grovriven morot
1 tsk paprikapulver
1 tsk senapsfrö
1 tsk malen koriander
½ msk garam masala (jag blandade egen av kanel, nejlika, kardemumma och spiskummin)
½ tsk gurkmeja
1 dl quinoa, sköljd i hett vatten
½ gul paprika i strimlor
200 g / ½ tetra krossade tomater
1 msk russin
vatten
ev 1 msk kokosmjöl eller solrosfröprotein om blandningen är för såsig

Rosta eventuellt auberginen så att den blir mjuk (jag körde 5 min i crisppanna i mikron). Stek lök och vitlök mjuk i lite olja. Tillsätt morot och selleri (och aubergine om du inte har rostat den) och stek några minuter till. Blanda ner alla kryddor, rör runt, och tillsätt sedan quinoa, rostad aubergine paprika, tomatkross, russin och så mycket vatten som krävs för att nätt och jämnt täcka blandningen. Låt koka upp och sjud under lock i 15-20 min eller tills vattnet absorberats. Om grytan är för såsig - koka på högre värme utan lock en stund, eller tillsätt lite kokosmjöl/solrosfröprotein. Smaka av och servera sedan med sallad - jag hade även fermenterade morötter till. Gott!

Den här grytan är baljväxtfri, nötfri, glutenfri, vetefri, havrefri, vegansk såklart. Hoppa över senapsfröna vid senapsallergi. Istället för quinoa kan man använda ris, hirs, helt bovete, durrakorn etc. men justera koktiden så att det stämmer med vad som krävs för att de gryn du använder ska mjukna. 

torsdag 18 november 2021

Jordnötsfri jordnötssås (sataysås)

Vår Lillprins Bus (alltså mellanbarnet) ÄLSKAR jordnötssås. Tyvärr är Prinskorven (minstingen) allergisk mot jordnötter, och även om han tål "spår av" samt att delar av familjen äter jordnötter är det så lätt att det blir kladd av just jordnötssås. Dessutom tycker han att det är trevligt om vi alla äter samma sak. Så här kommer en allergivänlig jordnötsfri jordnötssås baserad på lättrostade solrosfrön. Barnen tyckte att den var ganska lik den vanliga. Välj currypulver med omsorg om du är allergisk mot baljväxter - de flesta blandningar innehåller bockhornsklöver och en del utländska även linser. Hösten 2021 har jag hittat tre currypulver utan bockhornsklöver: Santa Marias ekologiska curry, Urtekrams Medelstark curry och Spicemasters Madras curry. 

JORDNÖTSFRI JORDNÖTSSÅS (SATAYSÅS)
2 msk rapsolja
currypulver efter behag - eller blanda eget av gurkmeja, koriander, spiskummin, kanel, kardemumma, kryddnejlika, man kan även tillsätta malen fänkål, stjärnanis, kryddpeppar och chili
1 msk lökpulver
100 g lättrostade solrosfrön, mixade till pulver/mjöl
1 msk tomatpuré
vatten - börja med 2 dl och späd till lagom konsistens allt eftersom
1 msk pressad lime eller citron
1 tsk socker
salt efter behag

Hetta upp rapsoljan och fräs currypulvret några sekunder så att det börjar dofta. Tillsätt lökpulver, tomatpuré och solrosfrön och rör om. Häll försiktigt i vattnet och låt puttra på svag värme i 5-10 min. Smaka av med pressad lime/citron och socker. Klart att servera!

Anpassa kryddblandningen efter allergier. Lökpulver kan uteslutas vid lökallergi. Istället för pressad lime/citron kan man ta vinäger/ättika. Annars är såsen baljväxtfri (förutsatt att currypulvret är det), nötfri, glutenfri, spannmålsfri och förstås mjölkfri och äggfri, vegansk.

onsdag 3 november 2021

Grönkålschips (eller svartkålschips)

Om jag får gissa, finns detta recept på massor av olika bloggar och hemsidor. Grönkål har verkligen seglat upp som en storfavorit på hälsosajterna. Så jag är nog lite efter. Men i all sin enkelhet är detta ett recept som bör finnas även på MIN blogg, inte minst för att nyfikna vänner och bekanta ska kunna läsa sig till hur jag gör detta smaskiga snack. Man kan göra med eller utan olja; krispigast blir det med olja, men det funkar även utan. Håll inte på med för många andra saker i köket när du gör grönkålschips bara! De kräver passning medan de är i ugnen. Annars är det lätt att chipsen blir brända.

GRÖNKÅLSCHIPS (ELLER SVARTKÅLSCHIPS)
ett par nävar grönkål (eller svartkål eller både och)
en skvätt god (raps)olja
salt efter behag

Skölj grönkålen (eller svartkålen) noga och dra av "bladen" från mittnerven (den är hård och träig). Dela bladen i mindre bitar (skär eller dra sönder). Massera in en skvätt olja och salt, lägg alltsammans på ett bakplåtspapper på en plåt i ETT lager. Sätt in i ugnen, 150-175 grader, rör om var 5:e minut och tillaga tills bladen är knapriga eller möjligen liiite mjuka - i så fall kan du eftertorka i avstängd ugn med ugnsluckan på glänt. Vakta noga så att chipsen inte bränns! Låt svalna och förvara sedan torrt fram till servering. 

Så länge man tål kålväxter är detta ett allergivänligt recept. Byt rapsolja mot annan olja om du inte tål.

fredag 29 oktober 2021

Wokad "piff" med lök och paprika

En väldigt köttig köttfri rätt, som starkt påminner om det min pappa brukade laga när jag var liten. Vanligtvis fusk-wokar jag maten, alltså slänger i allt i stekpannan samtidigt. Här har jag dock gjort "som man ska": woka en ingrediens i taget, ta upp ur stekpannan, fortsätta med nästa, och sedan i det sista steget woka ihop allt med såsen. Köttsubstitutet denna gång var Fry's beef strips, men det går lika bra med valfri annan fejkköttprodukt. Använder du texturerat sojaprotein som blötläggs, behövs dock lite mer kryddor.

WOKAD "PIFF" MED LÖK OCH PAPRIKA
1 stor gul lök i bitar
1 grön paprika i bitar
380 g fejkbiff
rapsolja (ganska mycket)
finhackad ingefära efter behag
woksås efter behag (ca 5 msk)
sojasås efter behag (ca 2 msk)
lite vatten
vitpeppar

Hetta upp olja i en stek- eller wokpanna. Börja med att woka löken i några minuter så att den blir nästan mjuk. Ta upp. Woka paprikan på samma sätt - det går snabbare. Woka sedan ingefära och fejkköttet enligt förpackningens anvisningar om du använder fryst (Fry's tog 6-8 min); använder du blötlagt - tills det får färg. Tillsätt lök och paprika, rör om, tillsätt soja, woksås och vitpeppar, samt lite vatten om det blir för torrt. Rör runt i en minut och servera sedan med ris.

Innehåller soja, kan göras glutenfri om man väljer glutenfritt fejkkött (alltså annat än Fry's beef strips) och väljer woksås och soja som också är glutenfria.

torsdag 14 oktober 2021

Naturligt glutenfria kanelbullar utan psyllium

Dagen innan kanelbullens dag 2021 bakade jag bullar med de stora barnen. Lilla Prinskorven, nu 3½ år, ville också baka, men eftersom det var en helt vanlig vegansk vetedeg (utan soja), funkade det inte. Jag lovade att han skulle få baka dagen därpå istället, när han ändå skulle vara hemma från dagis (karantän p.g.a. sjuk dagen innan). Sagt och gjort. Jag var skeptisk, både till baket och till ätandet. Ätandet, eftersom Prinskorven normalt sett tvärvägrar mjukt bröd bortsett från majstortillas, och bakandet då jag och xanthangummi inte kommer så bra överens. Men faktiskt blev det OK denna gång. Prinskorven, så lycklig när han fick baka, smaka, fika framför TV:n (det är mys för honom, ögonen riktigt tindrar), vad gör det att bullarna blev lite torra och sprack? De jäste i alla fall, och konsistensen blev inte alls så klistrig som alla andra xanthan-stabiliserade recept jag har testat. Jag föredrar fiberhusk alla dagar i veckan, men olyckligtvis tål inte Prinskorven det. Och den här degen blev skapligt bra utan: hanterlig, jäste upp fint, inga konstiga bismaker. Jag utgick från det här receptet, men ändrade i vanlig ordning en hel del.

NATURLIGT GLUTENFRIA KANELBULLAR UTAN PSYLLIUM, 10 st
270 g naturligt glutenfria mjöler (första gången hade jag i: 190 g fullkornsrismjöl+ 35 g fullkornsmajsmjöl + 25 g tapiocamjöl (tapiocastärkelse) + 20 g solrosfröprotein; andra gången 160 g fullkornsrismjöl + 50 g fullkornsmajsmjöl + 50 g klibbrismjöl + 10 g majsstärkelse)
20-30 g kokossocker (eller farinsocker eller råsocker)
2½ krm (½ tsk) xanthangummi
15 g färsk jäst
1 tsk vaniljsocker
½ tsk malen kardemumma
30 g mjölkfritt margarin
150-170 g risdryck och/eller vatten (degen ska vara lite kladdig)
½ tsk äppelcidervinäger

Fyllning: 1-2 msk väldigt mjukt mjölkfritt margarin
1-2 msk kokossocker
1 tsk malen kanel

Pärlsocker till garnering eller gör en florsockerglasyr och häll över när bullarna har svalnat helt

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarin, risdryck och vinäger och arbeta samman till en deg. Tryck ut den på plastfolie eller bakplåtspapper till en rektangel. Bred margarin över, strö på socker och kanel. Rulla ihop till en rulle och skär med lätt hand i bullar (ca 2 cm breda). Ställ i bullformar, gärna av silikon, då fastnar det inte lika mycket. Strössla pärlsocker över. Låt jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur. Grädda i 175 grader varm ugn, ca 15 min. Låt svalna lite innan servering. Som annat bröd bakat med xanthangummi torkar bullarna ut lätt, så frys in det som blir över och varm/tina i microvågsugn. 

Dessa bullar är mjölkfria, äggfria, nötfria, sojafria, naturligt glutenfria, psylliumfria, vegan. De bör lätt kunna göras majsfria om man byter ut majsmjölet mot t.ex. mer rismjöl (gärna klibbrismjöl) och kollar så att vaniljsockret inte innehåller majsstärkelse. Istället för solrosprotein kan man använda mer mjöl (dock inte kokosmjöl, det torkar ut) - i ursprungsreceptet rekommenderas mandelmjöl, om man nu tål det. Tapiocastärkelse bör kunna bytas mot annan stärkelse eller klibbrismjöl.

tisdag 28 september 2021

Naturligt glutenfritt tunnbröd i stekpanna (utan fiberhusk, baljväxter

Sedan det visade sig att Prinskorven är allergisk mot psylliumfrö (som fiberhusk består av) har jag nästan slutat äta bröd. Jag experimenterar en del, men ingenting blir riktigt bra. Xanthangummi och pofiber i kombination är bäst, men antingen blir brödet omöjligt att hantera, eller så får det en glatt, klistrig konsistens. Men i det här receptet på glutenfritt tunnbröd i stekpanna funkar det. Degen går att kavla tunt, och det färdiga brödet är mjukt. Jag gillar att äta det med gurka och näringsjäst och kanske lite vegiar eller mjukost också. Inspiration härifrån men modifierat.

NATURLIGT GLUTENFRITT TUNNBRÖD I STEKPANNA (UTAN FIBERHUSK, BALJVÄXTER), 3 st tefatsstora
50 g fullkornsrismjöl
15 g solrosfröprotein (byt mot mer mjöl om du inte har eller inte tål)
10 g fullkornsmajsmjöl
15 g tapiocastärkelse
2 g xanthangummi (lite mer än en halv tesked)
8 g pofiber
en skvätt brödkrydda
85-90 g kokhett vatten
salt efter behag

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Gör en liten grop i mjölet och häll ner kokhett vatten. Arbeta samman degen med en sked till att börja med, knåda sedan vidare med handkraft. Degen ska vara smidig och inte smula, men får inte kleta! Om den gör det - tillsätt lite mer mjöl. Är den för hård - tillsätt lite mer vatten. Värm en stekpanna, medel- till hög värme (jag brukar ha min spis på 6-7 av 9 steg). Dela degen i tre bitar. Kavla ut varje till en tunn platta, gärna med kruskavel. Vill du göra det enkelt för dig, kavlar du ut den på silikonduk. Annars får du använda en stekspade för att försiktigt lossa tunnbrödet från bakbordet när det är dags att grädda dem. Grädda i torr stekpanna, ca 45 sekunder per sida. Låt svalna under bakduk.

Dessa bröd är naturligt glutenfria, spannmålsfria, sojafria, nötfria, fröfria om du byter ut solrosfröproteinet mot mer mjöl, baljväxtfria, vegan (såklart). Mjölen kan bytas mot andra mjölsorter vid allergi mot t.ex. ris eller majs. Tapiocastärkelse kan bytas mot annan stärkelse vid allergi. Kolla ursprunget på xanthangummit vid allergi mot soja eller vete (eller ägg) - det jag använder är baserat på majs.

torsdag 16 september 2021

Örtbakad potatis (och squash)

På vår odlingslott, som vi har tillsammans med en granne och vän, har vi kunnat skörda våra egna grönsaker och rotfrukter under sommaren. Lyx! Persilja fick vi väldigt gott om, så när frysen var påfylld och jag fortfarande stod med en stor bukett, kom jag på att jag kunde veganifiera en av mina föräldrars favorit(kött)rätter med delar av denna järnrika råvara. Efter att ha letat i mammas kokböcker och inventerat kylen, blev det denna örtbakade potatis, som faktiskt uppskattades av hela familjen:-). Squashen fick åka med av bara farten - våra två plantor har verkligen levererat i år, och det har varit en liten utmaning att ta tillvara allt. Om man inte har squash och/eller det inte är säsong för det, går det utmärkt att utesluta den!

ÖRTBAKAD POTATIS (OCH SQUASH)
ca 1-1½ kg potatis, gärna små
1 squash i halvmånar (vi har odlat en med ljusgrönt skal)
2 dl hackad persilja
1 liten finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 smulat lagerblad
salt efter behag
1-2 msk rapsolja

Skrubba potatisen. Blanda ihop örter, lök, salt och olja och blanda samman med potatisen. Baka/rosta i ugn, ca 175-200 grader, i 40 min eller tills potatisen är mjuk och har fått lite färg. Servera som tillbehör eller ensamrätt med baljväxt- eller quinoasallad till. 

Allergivänligt så länge man tål potatis. Tål man INTE potatis, kan man byta ut mot valfri rotfrukt. Lök kan uteslutas om man inte tål det. Oljan kan ersättas av annan olja eller margarin.

torsdag 2 september 2021

Squashröra med gurt - sommarens favorit

Sommaren 2021 har vi haft en odlingslott tillsammans med en granne. Vi har kunnat skörda vår egen dill, persilja, potatis, och squash. I mängder. Våra två plantor har verkligen levererat, lite FÖR bra, så mot slutet av säsongen var vi rätt trötta på vit squash. Särskilt stora, som nästan är på gång att bli lite träiga, för det var inte alla veckor vi skördade så flitigt som vi borde ha gjort. Men av stor squash kan man göra denna väldigt goda röra, som blev sommarens favorit för mig. Den kan varieras massor, beroende på vilka kryddor man väljer till grunden, som består av grovt riven squash och tjock kokosgurt - jag föredrar Alpros. Jag har gjort med dill + vitlök + näringsjäst, basilika + citronzest + citronsaft + svartpeppar, persilja + lökpulver + vinäger + näringsjäst o.s.v. Serveras som tillbehör till det mesta! Grundreceptet kommer härifrån men jag har ändrat ganska mycket i vanlig ordning.

SQUASHRÖRA MED GURT - SOMMARENS FAVORIT
1 medelstor (vit) squash, ca 350-400 g
1-1½ dl kokosgurt (eller annan tjock växtbaserad gurt)
½-1 riven eller pressad vitlöksklyfta
gärna ½-1 msk pressad citron
färska örtkryddor efter behag
salt, peppar
näringsjäst för ostig smak om du vill
citronzest för frisk smak

Riv squashen grovt och stek den i ca 5 min så att en del av all vätska försvinner. Jag brukar steka den utan olja i en non-stick-panna, men det går nog fint även med olja. Låt svalna. Blanda sedan med övriga ingredienser och låt stå kallt till servering.

Går bra att allergianpassa så länge man tål squash. Kokosgurt kan bytas mot annan gurt om man inte tål kokos eller stärkelse (som de flesta kokosgurter innehåller).

onsdag 25 augusti 2021

Glutenfri matpaj med zucchini, tomat och lök (allergivänlig)

Det här receptet är en anpassning av Portionen under Tians recept här. Den är perfekt om man har fått en stor skörd av zucchini eller squash och dessutom har några tomater och rödlökar att avvara. Det hade vi. Odlingslotten har levererat lite FÖR mycket squash, och vi har varit lite för dåliga på att skörda när frukterna har varit små... Men det är ett kärt problem att ha för mycket egenodlade grönsaker. I värsta fall kan man ju skänka bort en och annan till någon vän eller granne. Jag har inte riktigt måttat upp ingredienserna, utan som vanligt bara "höftat", men en skiss kommer i alla fall här.

GLUTENFRI MATPAJ MED ZUCCHINI, TOMAT OCH LÖK (ALLERGIVÄNLIG)
Deg av ca 6 dl naturligt glutenfritt mjöl (2 dl fullkornsrismjöl, 2 dl fullkornsmajsmjöl, 1 dl klibbrismjöl och 1 dl tapiokastärkelse valde jag)
ca ½ tsk bakpulver
ca ½ tsk xanthangummi
1 dl god rapsolja (gärna med smörsmak)
ev. en gnutta salt
vatten till lagom konsistens

Blanda samman de torra ingredienserna. Häll i rapsoljan och arbeta ihop med så mycket vatten att det blir en smidig deg. Tryck ut den i en smord pajform (jag använde en ganska stor glasform, ca 20 x 30 cm), nagga med en gaffel, och ställ kallt medan du förbereder fyllningen. 

Fyllning 1
1 zucchini skuren i halvmånar
3 små rödlökar skurna i mindre bitar, klyftor eller skivor
rapsolja
salt
timjan

Stek zucchinin mjuk i oljan. Tillsätt rödlöken och låt den få lite färg. Krydda med salt och timjan. Förgrädda pajskalet, 200 grader i ca 10 min. Lägg sedan det stekta på pajbotten och gör stanningen enligt nedan.

Stanning + garnering
250 ml (en tetra) kokosmjölk
3 msk rismjöl
3 skivade tomater
ca 100 g riven veggoparmesan

Blanda kokosmjölk med rismjöl och hälften av den rivna osten. Fördela över de stekta grönsakerna i pajskalet. Lägg skivade tomater ovanpå, strö osten över och grädda i ugn, ca 30 min i 175-200 grader. Servera med sallad, gärna innehållande något proteinrikt om du tål (t.ex. baljväxter).

Pajen är hyfsat allergivänlig; fri från nötter, soja, gluten, baljväxter, vete, frön m.m. Kan göras majsfri om man använder annat glutenfritt mjöl än majsmjöl samt kollar att bakpulvret inte innehåller majsstärkelse. Kan fyllas med andra grönsaker om man inte tål de som ingår här. Om man inte tål veggoost behöver man krydda stanning och grönsaker mer, t.ex. med näringsjäst, soltorkade tomater, stekt svamp + salt + peppar eller vad man nu gillar. Tål man inte kokos går det bra att använda annat växtbaserat gräddalternativ (eller göra själv av blötlagda frön som mixas slätt med vatten, då behövs inte lika mycket mjöl heller). Jag tror att xanthangummi kan uteslutas, men det blir lite svårare att trycka ut pajskalet. Eller använd lite fiberhusk, kanske 1 tsk.

torsdag 12 augusti 2021

Vegansk broccoligratäng med potatis

Hyfsat billig och lättlagad vardagsmat, som kräver lite tid i ugnen och vid spisen, men förhoppningsvis faller matgästerna i smaken. Mina barn var som vanligt skeptiska, men serverad med röd paprika, tärnad mango och bröd, blev alla mätta. De två stora åt dessutom upp sina portioner medan den lilla allergiska vägrade smaka. Det går förmodligen att laga gratängen med fryst broccoli, men tina den först så att den inte vätskar sig för mycket.

VEGANSK BROCCOLIGRATÄNG MED POTATIS
500 g potatis, skuren i halvmånar (ca 1 cm tjocka)
500 g broccoli, stammen skalad och skivad, resten i buketter
rapsolja till stekning
3 msk rismjöl
ca 2 dl spad från broccolikoket
2 dl kokosmjölk
½-1 msk (ris)vinäger
½ buljongtärning (jag använde en saltfri och tillsatte salt själv)
vitpeppar
valfritt: riven vegansk parmesanost

Stek potatismånarna i rapsolja tills de blir gyllene (ca 3-4 min per sida). Lägg dem i en smord eller bakplåtspappersklädd ugnssäker form. Lägg broccolin i en gryta. Häll kokande vatten över, låt koka upp och häll sedan av (spara spadet). Lägg broccolin ovanpå potatisen. Vispa ut rismjölet i kvarvarande olja i stekpannan från potatisstekningen, tillsätt broccolispad, kokosmjölk, vinäger, buljongtärning och sjud under omrörning tills det tjocknar och buljongtärningen är helt upplöst. Späd med mer vatten om du tycker att såsen är för tjock. Smaka av med vitpeppar. Strö veggoparmesan över. Grädda i ugnen, 200 grader, i 30 min. 

Hyfsat allergivänlig. Ersätt rismjölet med annat mjöl som tåls vid risallergi. Kolla buljongtärningen eller koka egen buljong. Ersätt kokosmjölk med mer buljong eller annan växtdryck vid kokosallergi. Använd ost som tåls eller hoppa över (gott att istället använda näringsjästflingor som strös över gratängen strax innan servering). Annars vegansk, glutenfri, nötfri m.m.

söndag 1 augusti 2021

Enkel citronlemonad

Ibland har jag turen att hitta "grönsaksfyndlådor" när jag handlar. Älskar det! Lite skrynkliga, stötta frukter och grönsaker som annars skulle ratas, packas ihop till en fyndlåda med nedsatt pris. Salladen blir krispig om man bryter av bladen och lägger dem i vatten, och har man turen att få med ett antal citroner, uppskattas denna enkla citronlemonad av både stora och små. Receptinspiration från ICA, men sedan har jag ändrat friskt.

ENKEL CITRONLEMONAD, ca 1.25 l
1 dl strösocker
1 dl vatten
ytterligare 9 dl vatten
saft av 5 citroner

Blanda sockret med den mindre mängden vatten och värm till sockret har löst sig helt. Tillsätt resten av vattnet och pressad citron. Låt gärna stå ett par timmar i kylen innan lemonaden avnjuts.

Allergivänligt så länge man tål citron:-).

fredag 23 juli 2021

Inbakad stor pizza-pirog

Någon gång under våren-försommaren hade jag tänkt göra pizza, men ångrade mig i sista minuten och vek ihop pizzorna till längder istället. Det visade sig bli succé, och mannen konstaterade att det ju faktiskt var väldigt bra utflyktsmat också. Mindre kladd än med pizzabitar, som vi annars har haft med vi ett par tillfällen. Fungerar finfint att frysa i mindre bitar och plocka fram som mellanmål om man behöver det. Passar även fint på buffe. Fyllningen kan varieras efter behag. 

INBAKAD STOR PIZZA-PIROG
Valfri bröd-/pizzadeg - till den på bilden använde jag:
ca 11 dl vetemjöl
ca 2 dl grahamsmjöl
ca 1 dl oskalade sesamfrön
30 g jäst
lite salt
1 msk sirap
½ dl rapsolja
4-4½ dl vatten

Blanda alla torra ingredienser med jästen. Häll i ljummet vatten (börja med den mindre mängden), olja och sirap. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper degbunkens kanter (jag handknådar alltid). Låt jäsa övertäckt i 40 min. Dela i två delar (eller fler beroende på hur stor ugn du har; jag har en jättestor). Kavla ut varje del till en stor rektangulär platta, ca ½ cm tjock (stor som en ugnsplåt). Lägg på fyllning i följande ordning:

Växtbaserad fraiche (jag använde Oatly), 2 dl räcker till degsatsen ovan
Finriven växtbaserad parmesan eller annan ost, 100 g till hela degsatsen ovan
fint strimlad rödlök, 1 st
hackad eller strimlad röd paprika
Växtbaserad salami (jag använde Quorn), 100 g räcker till hela degsatsen - lägg det mesta som en "rad" rakt över degrektangeln (från kortsida till kortsida) så att salamin blir hyfsat jämnt fördelad i hela pizza-pirogen.

Vik från långsidan, först bortre tredjedelen över mitten (så att plattan nu är 2/3 av vad den ursprungligen var), sedan närmre tredjedelen över den vikta delen (så att plattan blir 1/3 av ursprunglig storlek). Nyp ihop skarvarna i sidan och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa med det andra degstycket. Grädda 15-20 min i 225-250 grader varm ugn. Pensla med kallt vatten direkt när pizza-pirogen tas ur ugnen, så behålls ytan mjuk. Skär i mindre bitar och servera med sallad. 

lördag 10 juli 2021

Prinskorvens smoothieglass

I julklapp, eller om det var 3-årspresent fick Prinskorven egna glassformar i silikon. Vi provade förstås att använda dem i samband med att han fick dem, men sedan har de lite glömts bort. Men när jag påminde om dem, var det GLASS som gällde. Helst igår. Prinskorven fick bestämma vad som skulle vara i och vad som INTE skulle vara i. Kokosmjölk skulle vi t.ex. absolut inte ha. Däremot rismjölk. Och blåbär. Och jordgubbar. Så här kommer hans alldeles egna recept på smoothieglass. Om man inte har glassformar, går det utmärkt att frysa glassen i t.ex. muffinsformar som man sticker en pinne i. Glassen är lite lik den där smoothieglassen som säljs i Hemglassbilen, men mycket nyttigare och godare.

PRINSKORVENS SMOOTHIEGLASS, 4 stora + 4 små
150 g frysta jordgubbar
150 g frysta blåbär
1 liten halvgrön banan
½ dl risdryck
2 msk dadelsirap
½ msk vaniljsocker

Lägg alla ingredienser i en höghastighetsmixer och kör till en slät massa (det gör inget om den är halvfryst). Fördela smeten i glassformarna och placera en pinne i varje. Ställ i frysen i några timmar. Ät och njut!

Glassen är relativt allergivänlig - självklart mjölkfri, äggfri, nötfri, vegan. Även fröfri, baljväxtfri, glutenfri, spannmålsfri - men kolla vaniljsockret om du är allergisk mot majs/potatis, eftersom det brukar innehålla stärkelse från antingen majs eller potatis. Byt ut risdryck mot kokosdryck, annan växtdryck eller uteslut helt vid risallergi. Dadelsirap kan ersättas av t.ex. agavesirap (halva mängden), kokossirap, vanlig ljus sirap eller honung (om du inte är vegan). Frukt och bär kan bytas mot andra sorter om man inte tål det vi har använt. 

torsdag 1 juli 2021

Snyggaste salladen - rödkål, mango och gräslök

Den här salladen är egentligen inte så speciell, men himla snygg är den! Receptet är anpassat från Vegomagasinet, då somliga i familjen inte gillar koriander, som jag älskar. Om Prinskorven någonsin växer ifrån sina allergier och då tål rostad sesamolja, skulle jag vilja göra den här med tillsats av det och ½ msk coconut aminos (eller vanlig soja om han tål det), samt en gnutta finriven vitlök. Himmelskt gott! Men den duger även så här och kan muntra upp allmänt färglös mat med sina starka kulörer.

SNYGGASTE SALLADEN - RÖDKÅL, MANGO OCH GRÄSLÖK
1 klyfta finstrimlad rödkål
salt
1 msk limejuice
100 g tärnad mango
finhackad gräslök efter behag
(hackad koriander efter behag)
(1 tsk rostad sesamolja)
(½ msk coconut aminos/soja)
(en knivsudd finriven färsk vitlök)

Knåda rödkålen mjuk med salt och limejuice - syran gör att kålen blir cerise istället för blåröd. Blanda ner övriga ingredienser och låt stå en kvart innan servering. 

Så länge man tål ingående ingredienser är denna allergivänlig. Byt lime mot annan syra om du inte tål citrus, byt mango mot annan gul frukt och du inte tål mango, ersätt gräslök med andra örter om du inte tål det. Passar utmärkt till buffé och går att variera i det oändliga beroende på vilka kryddor, örter och frukter man tillsätter.

onsdag 16 juni 2021

Vegansk smörgåstårta fisk-ish

Fish-ish till höger
Jag har redan ett recept på smörgåstårta här på bloggen. Den varianten är barnens favoritsmörgåstårta, och passar perfekt att göra om man har rester av stekt sojakött över. Mannens favorit är en lite fiskigare variant, fylld med vegansk skagenröra/västkustsallad. När jag gjorde den smörgåstårtan första gången, gjorde jag samtidigt den köttigare varianten, och fick då lite av den ena fyllningen över. Den blandade jag ut med morot och olja och hade i understa lagret på fisk-ish-varianten - nästan som tonfisksallad, ansåg maken. Jag hann inte baka eget bröd till tårtorna utan tog genvägen via köpebröd (Pågens Hönökakor till den köttiga, Polarbröds Polarpolare Jubileumskakor till den fiskiga). Tårtorna på bilden tog en timme att göra (med färdigstekt sojakött), och räcker till åtminstone 8 normalstora portioner. För glutenfri sojafri variant - se tips längst ner i kursiv stil.

VEGANSK SMÖRGÅSTÅRTA FISK-ISH
3 kakor platt bröd (Polarbröd Polarpolare Jubileumskakor)

Fyllning 1:
½ liten grovriven morot
1 msk rapsolja

Blandas med ungefär 1/4 av följande (använd resten till den köttiga smörgåstårtan):
ca 1 dl hackat stekt sojakött (torrt texturerat sojaprotein, blötläggs, steks i rikligt med rapsolja, och när det fått färg tillsätts Kung Markattas Barbecuesås, kyl sedan).
1 dl växtbaserad Fraiche (Oatlys använde jag, ½ burk)
50 g (2 msk) växtbaserad färskost (Oatly På Mackan, en tredjedels burk)
½ dl rostad lök

Fyllning 2: 1 sats vegansk skagenröra/västkustsallad enligt recept här eller här (för sojafri variant) men byt ut rödlök mot 2 msk finhackad purjolök och tillsätt även ½ finhackat äpple

Garnering: Lite vegansk majonnäs
Vegansk ost (Violife Mature Cheddar, färdigskivad)
Riven zucchini
Körsbärstomater

Gör fyllningarna. Lägg ut en brödkaka på en stor bricka. Bred fyllning 1 över och täck med en brödkaka. Bred på hälften av skagenröran och lägg en brödkaka ovanpå. Tryck till lite. Bred resten av skagenröran över denna och bred lite majonnäs runt kanterna (för att osten ska fastna). Dekorera med ostskivor, grovriven zucchini och halverade körsbärstomater. Låt gärna tårtan stå en stund i kylen innan den serveras.

Smörgåstårta är inte superallergivänligt, men om man använder glutenfritt vetefritt bröd, byter ut Oatly På Mackan mot Violife eller Green Vies färskost, använder kokosyoghurt istället för iFraiche, och ser till att den rostade löken är glutenfri (finns med bovetemjöl) kan denna göras gluten- och vetefri. Kolla dock så att BBQ-såsen är OK. Tål man inte soja kan sojaköttet ersättas av hårdstekt fejkan kryddad på samma sätt.

onsdag 9 juni 2021

Gyllene ugnspotatis

Ett trick för att få ugnspotatisen extra krispig, är att strö polenta eller ströbröd över klyftorna innan de åker in i ugnen. Används majsbaserat strö blir det dessutom extra fin färg på klyftorna. Det går även fint att använda hirsmannagryn om man tål det. Serveras som tillbehör eller snacks med någon dipsås till.

GYLLENE UGNSPOTATIS
Skalad potatis i bitar eller klyftor
Valfria kryddor, t.ex. Örtagårdskrydda, vitlökspulver och salt
Polenta, hirsmannagryn eller ströbröd
Rapsolja (eller annan vegetabilisk olja)

Lägg potatisen på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö kryddor, salt, olja och polenta/ströbröd över. Gojsa ihop alltsammans och släng in i ugnen, 225 grader, i 40-60 min beroende på potatissort, storlek, lagringstid m.m. Servera bums med t.ex. sallad och veggobiffar, stekt sojakött eller rostade kikärter och yoghurtsås.

Allergivänligt så länge man tål potatis och väljer kryddor och strö som man tål.

onsdag 26 maj 2021

Allergivänligare dubbla chokladkakor med chokladkola

Det här receptet är en anpassning av Camilla Hamids recept på Dubbla chokladkakor med chokladkola, som publicerades i ICA:s kundtidning strax innan sommaren. Barnen ville absolut baka dem, men med både mjölk, spannmål och ägg, fick vi göra en egen variant. Mycket uppskattat! Jag ville ha kakorna knapriga, så de fick vara i ugnen lite längre än vad ursprungsreceptet angav (10-12 min), så minska tiden om du tycker att de blir för hårda i min tappning.

ALLERGIVÄNLIGARE DUBBLA CHOKLADKAKOR MED CHOKLADKOLA, 12 st
80 g fullkornsrismjöl
45 g fullkornsmajsmjöl
30 g tapiocastärkelse
20 g klibbrismjöl
20 g kakaopulver
½ tsk xanthangummi
100 g socker
100 g mjölkfritt margarin
ca 2 msk vatten

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarinet och fördela in det i mjölblandningen med hjälp av fingrarna. Tillsätt kallt vatten, lite i taget, tills du har en smidig deg som inte smular men heller inte klibbar. Dela degen i 24 bitar, rulla små kulor, som plattas ut på bakplåtspappersklädd plåt till runda kakor. Grädda mitt i ugnen, 175 grader utan varmluft, ca 15 min. Låt svalna helt.

Fyllning:
50 g mörk vegansk choklad (vi använder Odense mörka chokladknappar, spår av mjölk men inte spår av nötter)
100 ml (½ burk) vegansk kolatoppning/kondenserad kokosmjölk
om man vill: en pyttegnutta salt

Smält ihop choklad och kolatoppning i micro eller vattenbad. Låt svalna till krämig konsistens. Klicka eller spritsa fyllning på hälften av kakorna och lägg den andra hälften av kakorna ovanpå. Kyl i minst 15 min innan servering. 

Extra lyx: Ringla smält choklad (gärna vit) över, eller doppa kakorna till hälften i smält choklad.

Glutenfria, spannmålsfria, nötfria (kolla chokladen), vegan; mjölkfria om mjölkfri choklad används. Byt ut mjölerna mot andra om du inte tål de jag har använt; klibbrismjöl och tapiocastärkelse kan bytas mot annan stärkelse, rismjöl och majsmjöl mot annat glutenfritt spannmålsfritt mjöl, men minska mängden om du använder bovete.

torsdag 13 maj 2021

Pumpacurry med kokosmjölk, blomkål och morot

Den här grytan har jag gjort två gånger på ganska kort tid. Den är god! Visst, lite extra energiåtgång när grönsakerna ska bakas i ugnen först, medan grytan kokar på spisen, men om man inte gör det varje dag... Inspirationen kommer från det här receptet, men jag har ändrat om det en del då vi framför allt inte är jätteförtjusta i saffran i mat.

PUMPACURRY MED KOKOSMJÖLK, BLOMKÅL OCH MOROT
½-1 butternutpumpa beroende på storlek, skalad, urkärnad och skuren i bitar eller skivor
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk äppelcidervinäger
½-1 tsk chiliflingor
valfri mängd blomkål i buketter (fryst funkar i nödfall)
3 stora morötter i skivor
1 gul lök i skivor
1 vitlöksklyfta, hackad
½ msk finhackad ingefära
½-1 tsk stött kardemumma
½-1 tsk malen kanel
3-4 msk tomatpuré eller 1 paket krossade tomater
3 dl vatten (uteslut om du använder tomatkross)
1 dl kokosmjölk
salt efter behag

Lägg pumpan på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnsform. Blanda med vitlök, chili och äppelcidervinäger. Lägg blomkålen bredvid eller i en annan form. In med alltsammans i ugnen, 200 grader, ca 30 min eller tills grönsakerna mjuknat.

Fräs lök, vitlök och ingefära i olja i en gryta tills löken mjuknar. Tillsätt kardemumma, kanel och morötter och stek någon minut till. Blanda ner tomatpuré + vatten alternativt tomatkross. Lägg på ett lock och låt grytan koka i ca 20 min. Rör ner kokosmjölken och de bakade grönsakerna och låt alltsammans puttra samman i 10 minuter. Späd med mer vatten om grytan är för tjock. Klart att servera, gärna med ris, quinoa eller några andra gryn.

Allergivänlig rätt så länge man tål ingående grönsaker och kokosmjölk. Grönsakerna kan bytas ut mot andra vid allergi, och tål man inte tomat, kan man använda t.ex. ajvar istället (eller bara hoppa över). Kokosmjölken kan uteslutas eller ersättas av valfri växtgrädde som man tål (t.ex. mixade solrosfrön blandade med vatten).

onsdag 28 april 2021

Glutenfri Ambasha (utan psylliumfrö)

Från att ha bakat nästan varje dag, bakar jag numera max en gång i veckan. Jag tappade lite lusten när jag inte längre kunde använda fiberhusk på grund av Prinskorvens allergi mot psylliumfrön. Visst kan man använda xanthangummi istället, men det blir verkligen inte lika bra. Men denna anpassning av originalreceptet här blev rätt OK, så det får hamna här på bloggen för framtida bruk. Jag har även testat att baka gua bao enligt recept här; dock med modifiering, eftersom bao enligt mig absolut inte får innehålla salt och bakpulver, eftersom det ger äcklig bismak. Hade lite annan mjölmix och ersatte mjölk med vatten. Blev lite platta, men goda, och stort plus för att de kan ångas istället för bakas i ugnen. Men åter till ambashan-brödet. DET måste bakas i ugn. Och är garanterat fritt från bakpulver.

GLUTENFRI AMBASHA (UTAN PSYLLIUMFRÖN)
300 g naturligt glutenfritt mjöl (jag använde 50 g av vardera solrosfröprotein och boveteflingor, samt 100 g av vardera fullkornsrismjöl och fullkornsmajsmjöl)
10 g Pofiber
5g xanthangummi
2 tsk kalonji (nigella seeds, tror att det kallas svartkummin på svenska)
1 tsk stött kardemumma
15 g kokossocker (jag skulle ha haft i mer, men det tog slut)
15 g jäst
350 g vatten

Blanda alla torra ingredienser med jästen. Tillsätt vattnet och rör samman till en slät deg. Fös ihop den till en boll med hjälp av skeden, stjälp ut på en bakplåtspappersklädd plåt och bred ut till en tallriksstor cirkel, ca 1-1½ cm tjock. Gör lite mönster i degen och låt den jäsa i en timme under bakduk. Grädda i 200-225 grader med varmluft, ca 20-25 min. Låt svalna på galler under bakduk. 

Med den här anpassningen är brödet relativt allergivänligt, så länge man väljer mjölsorter man tål. Kolla dock ursprunget på xanthangummit. Det jag använder är framställt av bakterier som växer på majs som substrat, men vissa sorter tillverkas av bakterier som växer på vete, soja eller ägg. Receptet innehåller potatis i form av pofiber - kan möjligen ersättas med fibrex (sockerbetsfibrer), alternativt minskar man mängden vätska till 300 g. Om man inte tål kryddorna går de att ersätta med andra, även om det inte blir samma bröd. Kan ju vara gott ändå!

måndag 19 april 2021

Allergivänlig broccoli-ostsås med citron och soltorkade tomater

Den här allergivänliga pastasåsen uppskattades i synnerhet av mannen i familjen. Jag kan förstå varför. Mycket smak av ost - hans favorit. Barnen var som alltid skeptiska, men de båda stora smakade åtminstone. Prinskorven var nyförkyld och jättetrött, så att vi alls fick i honom någon mat, var en bedrift i sig. Vi åt med pasta, de icke-allergiska fick vanlig, de multiallergiska en variant baserad på majs, ris och quinoa. 

ALLERGIVÄNLIG BROCCOLI-OSTSÅS MED CITRON OCH SOLTORKAD TOMAT
10 cm purjolök, hackad
2 msk kallpressad rapsolja
300 g broccoli, stammen skalad och tärnad, resten i buketter
4 soltorkade tomater (utan olja), strimlade
2 dl risdryck
½ msk majsstärkelse utrörd i lite vatten
1-2 dl pastavatten (från den allergivänliga pastan)
80 g riven veganost (Violife mature cheddar)
finrivet skal av ½ ekologisk citron
salt efter behag
nymalen svartpeppar om du har (det hade inte jag, vi hade total pepparbrist!)

Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs purjolök och broccolitärningar i några minuter. Tillsätt broccolibuketterna och stek vidare i några minuter till. Blanda ner strimlade soltorkade tomater, risdryck och 1 dl pastavatten från pastakoket (eller vanligt vatten), samt majsstärkelse utrörd i vatten. Låt allt puttra ihop sig ett par minuter. Blanda ner veganosten och citronskalet. Rör om tills den smält, och justera "såsigheten" med mer vätska om det blir för tjockt (om det blir för tunt kan man istället tillsätta lite mer majsstärkelse utrörd i vatten och sjuda en minut eller två). Servera med pasta. 

Såsen är mjölkfri, äggfri, sojafri, baljväxtfri, naturligt glutenfri, vegansk. Ersätt risdryck med annan växtbaserad mjölk vid risallergi. Använd annan stärkelse för redning om du inte tål majs. Kolla veganosten - de flesta baseras på kokosolja och någon stärkelse (potatis eller tapioca är vanligast), men det finns även sorter som innehåller nötter, mandel, soja eller havre.

lördag 10 april 2021

Boveterutor med choklad

Nu när lille Prinskorven verkar tåla bovete, öppnas en mängd möjligheter till bakverk. Boveteflingor är ju toppen i smuldegar och funkar hyfsat som ersättning för havregryn. Dessa chokladiga rutor uppskattades mycket av familjen. Receptet är enkelt och förhållandevis kladdfritt, då det mest handlar om att röra och platta till respektive platta ut. Prinskorven hälsar att smeten också är god.

BOVETERUTOR MED CHOKLAD, ca 20 st
100 g mjölkfritt margarin
100 g råsocker
25 g ljus sirap
235 g boveteflingor
40 g klibbrismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
ca 100 g mörk choklad

Smält samman margarin med råsocker och ljus sirap (så att margarinet smälter). Låt det svalna lite, och rör sedan ner boveteflingor, mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop till en deg. Om den är smulig, tillsätt lite vatten eller olja. Fördela i en bakplåtspappersklädd form och tryck till. Grädda i 175 grader, i mitten-nedre delen av ugnen. Häll hackad mörk choklad/chokladknappar över kakan, ställ in i ugnen ett par minuter och ta sedan ut kakan. Bred chokladen jämnt över kakan och skär i rutor. Låt svalna och servera sedan. 

Naturligt glutenfri, vetefri, havrefri, nötfri, fröfri, sojafri, mjölkfri, äggfri. Byt rismjöl mot bovetemjöl om du inte tål ris.

torsdag 1 april 2021

Vegansk broccolipaj med morot och paprika

Jag tror inte att det finns så många recept på matpaj här på bloggen. Jag gör det inte så ofta, då barnen inte är så förtjusta i det och jag själv tycker att matpaj är lite konstigt. Skyller på min uppväxt - pappa, som är malaysisk kines, lagade maten, och den svenska matrepertoaren bestod av kalops, dillkött, spagetti med köttfärssås och pannkakor. Mina morföräldrar (svenska), som vi ofta åt söndagsmiddag hos, lagade heller inte matpaj, med undantag för ansjovisdito. ÄCKLIGT, tyckte jag. Mannen är däremot förtjust i matpaj, så ibland gör jag till honom och serverar annat till barn och mig själv. Receptskiss kommer här - egentligen kan man slänga i vilka grönsaker man vill i pajen, eller rester av färssås, tacofärs etc. I det senare fallet kan man utesluta kikärtsstanningen.

VEGANSK BROCCOLIPAJ MED MOROT OCH PAPRIKA
Pajdeg:
4 dl vetemjöl (eller 2 dl rismjöl, 1 dl majsmjöl och 1 dl majsstärkelse för glutenfri)
150 g mjölkfritt margarin (eller 75 g margarin + ½ dl olja)
vatten till lagom konsistens

Nyp ihop mjöl med margarin/olja. Tillsätt vatten till lagom konsistens. Kavla ut och lägg i en smord ugnssäker form/pajform. Ställ svalt i en halvtimme. Nagga med en gaffel, och förgrädda skalet i 10 min, 200 grader. För att undvika att kanterna "ramlar ner" kan man vika aluminiumfolie runt. 

Fyllning:
2 skivade morötter
300 g (ca) broccoli, i mindre buketter och stammen skalad och tunt skivad
1-2 paprikor i strimlor, tärningar eller bitar
rapsolja till stekning
franska örtkryddor, salt och peppar

Fräs grönsakerna i oljan i ett par minuter. Krydda efter behag. Fördela grönsakerna i det förgräddade pajskalet. Går utmärkt att använda andra grönsaker, t.ex. svamp, lök och soltorkade tomater, blomkål, purjolök och palsternacka (krydda med curry).

Kikärtsstanning:
2 dl kikärtsmjöl
2-3 dl vatten och/eller annan vätska (t.ex. havredryck)
2 msk näringsjäst
salt, peppar
gärna en knivsudd bikarbonat

Vispa ihop ingredienserna till en smet; konsistens ungefär som pannkakssmet. Häll över grönsakerna. Grädda pajen i 200 grader, ca 30 min. Viktigt att stanningen är genomgräddad, för rått kikärtsmjöl smakar INTE gott! 

Pajen kan lätt göras glutenfri om man väljer glutenfri mjölblandning och undviker havredryck som vätska i kikärtsstanningen. För baljväxtfri variant: välj annan fyllning (mer som "färs" eller gör en vit sås att hälla över. Eller strö riven veganost över och minska gräddningstiden till 20 min. Sojafri och nötfri är pajen i denna tappning:-).

onsdag 24 mars 2021

Naturligt glutenfri vegansk kolakladdkaka (allergivänlig)

Om man hittar en burk kondenserad kokosmjölk långt bak i skafferiet och inte vet vad man ska göra med den, är denna kaka ett hett tips. De stora barnen älskade den, och även Prinskorven åt en liten portion. Under de senaste månaderna har vi börjat ge honom kokos av och till, för att se om hans kokosallergi är på väg bort, vilket den verkar vara. Numera funkar åtminstone kokosolja (jätteskönt - det är kokosolja i enormt många produkter) och mindre mängder kokosmjölk. Som i denna kaka. Receptet är löst baserat på det här receptet, men sedan har jag förenklat och ändrat det lite grann, framför allt vad gäller mjölsorter och olja. Själva kakbottnen är inte superkladdig, utan mer som ett mellanting mellan kladdkaka och chokladsockerkaka. Perfekt!

NATURLIGT GLUTENFRI VEGANSK KOLAKLADDKAKA (ALLERGIVÄNLIG)
1 dl fullkornsrismjöl
1 dl fullkornsmajsmjöl
½ dl tapiocastärkelse
½ dl quinoamjöl
½ dl kakao (jag använde en raw)
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ tsk xanthangummi
½ krm salt
1½ dl vatten
½ dl kallpressad rapsolja
1 burk vegansk kolasås/kondenserad kokosmjölk (200 ml; sås gjord på kondenserad kokosmjölk + kokossocker)

Klä en rund form med avtagbar kant med bakplåtspapper (eller smörj och bröa den med polenta). Sätt ugnen på 150 grader med varmluft. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten och rapsolja och rör om ordentligt. Bred hälften av smeten i formen. Rör om i kolasåsburken och klicka ut den över bottnen. Fördela resten av smeten över. Grädda hela härligheten i 35-40 min, 150 grader, i nedre delen av ugnen. Låt svalna någon halvtimme innan servering.

Kakan är sojafri, mjölkfri, äggfri, nötfri, fröfri, naturligt glutenfri, vegansk. Byt ut mjöl och stärkelse mot andra sorter vid allergi (totalt 3 dl), kolla vaniljsockret och bakpulvret samt ursprung på xanthangummi vid allergi mot majs/potatis (och soja + vete i xanthangummi). Bakpulvret och xanthangummi kan förmodligen uteslutas med bra resultat och istället för vaniljsocker kan man använda 1 krm vaniljpulver. Innehåller kokos - om du inte tål, koka egen kolasås av valfri grädde + socker + sirap, eller margarin + socker + sirap.

onsdag 17 mars 2021

Naturligt glutenfri playdoh (egen mjölmix)

Prinskorvens förskola ville ha tips på leklera/playdoh som fungerar för honom och de andra barnen. Jag googlade lite, men hittade inget som helt passade våra behov, då de recept jag fann antingen innehåller färdig mjölmix (som ofta innehåller vetestärkelse, baljväxt eller fiberhusk, Prinskorven tål inget av dem) eller fiberhusk (=psyllium, tåls inte längre). Det recept jag har tagit fram är helt fritt från stabilisatorer som är svåra att hitta. Det innehåller heller inte citronsyra eller alun, som de flesta andra recept gör. Degen är mjuk och smidig i åtminstone några veckor efter att man har gjort den. Om den torkar till när man bakar, kan man knåda in lite vatten för att få den smidig igen. Jag valde att behålla degens naturliga ljust gula färg som majsmjölet ger. Vill man färga, kan man tillsätta färgpulver i mjölblandningen, eller flytande livsmedelsfärg i vätskan. Om du väljer att mäta upp volymer av ingredienserna, var noga med att stöta måttet i diskbänken så att mjölet packar sig. Annars blir det för lite.


NATURLIGT GLUTENFRI PLAYDOH (EGEN MJÖLMIX)
140 g = 1 dl finkornigt salt
75 g = 1 dl packat fullkornsrismjöl
70 g = 1 dl packat fullkornsmajsmjöl
60 g = 1 dl packad majsstärkelse
15 g = 1 msk rapsolja
15 g = 1 msk limejuice (pressad lime, går även bra med citron)
250 g = 2½ dl kokande vatten

Blanda salt, mjöl och stärkelse noga i en bunke. Gör en liten grop mitt i och häll ner rapsolja och limejuice samt eventuellt flytande färg om du vill använda det. Häll kokande vatten i gropen och rör om noggrant tills degen är ihopblandad. Använd en sked till att börja med, sedan kan du knåda med händerna. Låt svalna lite och prova att baka. Är degen för hård, tillsätt lite mer vatten. Är den för lös, tillsätt lite mer mjöl. 

Jag tror att mjölet kan bytas mot andra glutenfria mjöl (dock inte kokos-, mandel- eller nötmjöl) och stärkelsen mot t.ex. klibbrismjöl eller tapiocastärkelse, men jag har inte testat det än.

Degen är naturligt glutenfri, mjölkfri, äggfri, vegan, havrefri, baljväxtfri, nötfri, fröfri. Egentligen vet jag inte vad limejuicen fyller för teknisk funktion, borde fungera att ersätta med mer vatten vid citrusallergi. Rekommenderar inte att äta degen med tanke på allt salt som är i den. 

onsdag 10 mars 2021

Fylld farligkorv (vegansk falukorv) och potatismos

En klassisk rätt i vegansk tappning. Alla vi som växte upp i svenska hem under 1980-talet har nog blivit utsatta för denna rätt i en eller annan form. Mannen vill ha sin med äpple, jag tycker att det bara ska vara lök, senap och ketchup utöver osten, så det är så jag har gjort här. Vegansk falukorv finns av lite olika fabrikat. Vi har testat Fry's (baserad på soja och vete), Peas of Heaven (ärtprotein) samt Coops (utan baljväxter, vete, havre, råg, korn etc.) samt gjort egen vid något tillfälle. Fry's är nog den som gillas bäst, följt av Coops - som är den vi använde på bilden. Potatismos är superenkelt att göra och man behöver inte alls mjölig potatis för att det ska fungera. Bara att späda med mer vätska!

FYLLD FARLIGKORV (VEGANSK FALUKORV)
1 vegansk "falukorv", brukar heta middagskorv eller liknande, tinad om frysvara
1 liten gul lök i skivor
senap
ketchup
riven vegansk ost (vi gillar Violife Mature Cheddar bäst)

Skiva korven halvvägs, centimetertjocka skivor. Tryck i lök mellan några av skivorna. Ringla senap och ketchup över och lägg på någon skiva veganost eller två. Grädda i ugn, 200 grader, 20-25 min. Servera med:

POTATISMOS
ett drygt kg potatis
ca 30 g mjölkfritt margarin (Floras blå använder jag)
risdryck
salt
vitpeppar

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka mjuk. Häll av vattnet. Mosa samman potatisen med margarin och så mycket risdryck som behövs för rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar. 

Våra barn gillar kokt broccoli väldigt mycket, så rekommenderar att ha det som tillbehör. 

Beroende på allergi är denna rätt mer eller mindre allergivänlig. Om man använder Coops vegankorv och Violifes ost blir den åtminstone baljväxt- och spannmålsfri, nötfri, fröfri och vegansk.

tisdag 2 mars 2021

Glutenfritt frukt- och fröbröd (glutenfri Speja)

Det här är ett perfekt bröd att baka om du har många små slattar av torkad frukt och frön (eller nötter för all del) som du behöver bli av med. Receptet kommer ursprungligen från Jessica Frejs och Maria Blohms bok "Nytt Bröd - Baka gott utan gluten", en av mina favoriter när det gäller glutenfri bakning. Brödet är där bakat på bovetemjöl och boveteflingor, som är mycket klistrigare än ris- och majsmjöl, som jag främst har använt. Därför har jag även modifierat mängden fiberhusk, och tillsatt lite pofiber i mjölblandningen för att få det lite torrare. Du kan använda vilka nötter, frön och varianter av torkad frukt du vill, och mängden kan ökas om du vill ha ett sötare eller tuggigare bröd. Jag gjorde detta innan Prinskorven visade sig vara allergisk mot pumpafrön och psylliumfrön, ska försöka hitta ett sätt att baka detta med xanthan istället men har inte fixat det än.

GLUTENFRITT FRUKT- OCH FRÖBRÖD (GLUTENFRI SPEJA), 1 bröd
220 g naturligt glutenfritt mjöl (jag använder oftast ca 120 g fullkornsrismjöl, 25-30 g pumpafröprotein, 10 g pofiber, resten fullkornsmajsmjöl)
12 g fiberhusk
15 g linfrö
20 g pumpafrön (eller mer om du vill)
2 torkade fikon i bitar (ca 30 g), även gott med torkad mango i bitar
30 g russin eller tranbär
5 g jäst (öka om du vill jäsa på kortare tid)
salt efter behag (jag utesluter)
400 g vatten
1 tsk ris- eller äppelcidervinäger

Blanda alla torra ingredienser med jästen i en ganska liten bunke. Tillsätt vatten och vinäger och arbeta samman till en deg. Låt den jäsa under bakduk i ett par timmar - jag brukar oftast röra ihop degen på morgonen och baka ut den på eftermiddagen. Stjälp upp degen på bakplåtspappersklädd plåt och forma den försiktigt till en rund limpa. Grädda i 200 grader, 45 min, och låt sedan svalna utan bakduk. 

Brödet är naturligt glutenfritt, sojafritt, mjölkfritt, äggfritt, veganskt, och jag har gjort det utan nötter och sesamfrön i varianten ovan. Det går utmärkt att använda annan torkad frukt eller bär, tillsätta mer frön och/eller nötter, utesluta linfröna, baka utan pofiber o.s.v. beroende på vad som fungerar i hushållet med tanke på allergier och preferenser. Tillsätt gärna mer frön, gärna olika sorter, om du vill.

tisdag 23 februari 2021

Svarta bönburgare med karamelliserad lök

I februarinumret av Vegomagasinet (2021) fanns ett recept på Svarta BBQ-bönbugare, som såg väldigt smaskigt ut och som de stora barnen ville att vi skulle testa att laga. Så blev det. Dock med lite modifieringar - jag hade t.ex. ingen BBQ sås och hoppade över pimientos de padrón. Man och stora barn gillade dem verkligen, så de får hamna här på bloggen (temporärt med bild från tidningen, då jag inte hann fotografera innan alla burgarna var uppätna). Receptet på karamelliserad lök hittade jag någon annanstans och jobbade sedan om lite. Arbetsgången är här:

  1. Baka bröd (om du bakar själv)
  2. Gör smeten till burgarna
  3. Gör karamelliserad lök
  4. Stek bacon
  5. Stek burgare
  6. Rosta brödet (samtidigt som du steker burgarna)
  7. Montera

SVARTA BÖNBURGARE MED KARAMELLISERAD LÖK, 10 biffar ungefär
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 burk (230 g avrunnen vikt) svarta bönor, avsköljda, avrunna
2 dl kokt ris
1 dl pankoströbröd
1-1½ dl jordnötsmjöl (avfettat, kan nog ersättas av jordnötter mixade till mjöl, även om det inte blir exakt samma)
½ dl chilisås (Heinz tomatvariant)
1 msk rökt paprikapulver
1 krm rökarom
rapsolja till stekning

Stek lök och vitlök mjuka i rapsolja. Lägg bönor och övriga ingredienser i en bunke och mosa ihop dem med händerna. Forma till burgare. Stek ganska hårt ett par minuter per sida (börja dock med att steka göra resten av tillbehören - burgarna steks sist).

KARAMELLISERAD LÖK
4 gula lökar i tunna skivor
2 msk rapsolja
1 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 msk strösocker
salt

Fräs löken i oljan tills den mjuknar och får ordentligt med färg. Tillsätt vatten, vinäger och socker och låt koka in. Smaka av med salt och eventuellt peppar.

TILL SERVERING
Burgarbröd (jag bakar egna, tyvärr inget recept, brukar slänga ihop av vetemjöl, grahamsmjöl, sesamfrön, rapsolja, ljus sirap, jäst, salt, vatten, jäser länge, formar platta runda bröd, jäser igen, gräddar 200-225 grader i ca 10 min. Sesamfrön i degen istället för på bröden minskar drällandet)
Vegobacon (vi testade Tulips denna gång, de som kunde äta sa att det var gott)
Vegomayo (Hellmann's eller Coops Lättmayo brukar vi ha)
Romansallad
Chilisås (Heinz)

Montera burgarna: Nerifrån och upp - bröd, sallad, burgare, lök, chilisås, mayo (bred på locket av brödet), bröd. Eller lägg löken under salladen för att hålla ihop maten bättre.

Inte särskilt allergivänligt detta. Kan dock göras glutenfritt om man byter pankoströbröd mot glutenfritt ströbröd eller krossade cornflakes eller mjöl, och man serverar med glutenfritt burgarbröd. Jordnötsfritt om man byter ut jordnötsmjölet mot t.ex. mandelmjöl, solrosfrömjöl etc. men smaken blir inte samma. Tror att man skulle kunna byta ut bönor mot majs för baljväxtfri variant (om man samtidigt byter ut jordnötsmjölet) men har inte testat.

måndag 15 februari 2021

Nyttig glutenfri semmelkaka (naturligt sötad)

Huruvida den här kakan är nyttig eller ej, kan man diskutera. Klart är att den inte innehåller något raffinerat socker, utan är sötad med dadlar. Klart är även att den inte innehåller margarin, utan nyttigt fett i form av rapsolja och solrosfrön. Den är dessutom naturligt glutenfri, baljväxtfri och nötfri. Bra va? Då kan man äta den med ohemula mängder vegansk grädde, och har man turen att hitta Schlagfix på någon Willys, funkar samma sort till hela familjen (man kan förstås vispa kokosgrädde också men det blir inte på långa vägar så fluffigt och smakar dessutom kokos)! Perfekt fika strax innan semmeldagen (eftersom jag inte har fått till något bra recept på naturligt glutenfria semmelbullar utan fiberhusk och baljväxter). 

NYTTIG GLUTENFRI SEMMELKAKA (NATURLIGT SÖTAD)
190 g naturligt glutenfritt mjöl och stärkelse (jag tog 75 g fullkornsrismjöl, 20 g solrosfröprotein, 50 g fullkornsmajsmjöl, 25 g klibbrismjöl och 20 g tapiocastärkelse)
5 g bakpulver
ca 1 tsk nystött kardemumma
80 g färska skalade, urkärnade dadlar
100 g vatten
Ytterligare 100 g vatten ungefär
20 g kallpressad rapsolja

Blanda alla torra ingredienser (mjöl, bakpulver, kardemumma). Mixa dadlarna med 100 g (1 dl) vatten och rör ner det. Tillsätt ytterligare så mycket vatten som behövs för att få en klibbig smet, ca 100 g till. Rör ner oljan. Häll alltsammans i en bakplåtspappersklädd eller smord och mjölad (med mjöl som du tål) form. 

Gör fyllningen:
80 g färska skalade, urkärnade dadlar
40 g solrosfrön
vatten
bittermandelarom

Mixa samman dadlar och solrosfrön med så mycket vatten att det blir en lös mandelmassa. Smaksätt med bittermandelarom efter behag. Klicka ut smeten ovanpå kaksmeten och "swirla" till den med en kniv eller sked. Grädda kakan i 200 grader varm ugn, ca 25 min. Låt svalna. Servera sedan, gärna med grädde, om du hittar någon du tål. 

Kakan är nötfri, sojafri, baljväxtfri, äggfri, mjölkfri mandelfri, naturligt glutenfri, vegansk. Välj mjölsorter beroende på vad du tål. Solrosfrön kan ersättas med t.ex. melonfrön om du inte tål solros (hos oss är det bara solros som funkar) och jag skulle tro att man kan använda blötlagda russin som mixas med vatten istället för dadlar om man inte tål det. 

torsdag 11 februari 2021

Risnudelwok med blomkål, morot och tomat

Den här rätten wokade jag ihop lite snabbt till lilla Prinskorven en helg. De andra fick spagetti med linssås, ingenting för baljväxt- och veteallergiska småbarn. Prinskorven var inte helt nöjd med upplägget, förrän storebrorsorna smakade på hans mat. Den var ju god! Tyckte även jag, så sparar här för senare bruk och inspiration. 

RISNUDELWOK MED BLOMKÅL, MOROT OCH TOMAT, 1 vuxenportion/2 barnportioner
90 g (två nystan) risnudlar (Santa Marias använde jag, innehåller ris + tapioca)
ca 100 g blomkål i små buketter
1 liten skivad morot
½ tsk finhackad ingefära
1 tsk finhackad vitlök
1 tärnad plommontomat
1 msk coconut aminos
kallpressad rapsolja till stekning

Lägg blomkålsbuketterna i en kastrull. Häll kokande vatten över, lägg på ett lock och låt stå i 3 minuter. Häll av vattnet. Hetta upp lite olja i en wok eller stekpanna. Woka vitlök och ingefära hastigt tills de börjar dofta. Tillsätt morot och blomkål och stek under omrörning; efter ca 2 min tillsätts tärnad tomat. Tillred samtidigt nudlarna - lägg dem i en kastrull, häll kokande vatten över, låt stå under lock i 3 min och låt sedan rinna av. Smaksätt grönsakerna i woken med coconut aminos, rör ner nudlarna och servera bums, gärna med näringsjäst och sweet chilisås enligt mina barn. 

Glutenfri, mjölkfri, äggfri, nötfri, baljväxtfri/sojafri. Om du inte tål tapiocastärkelse - leta efter risnudlar som enbart är gjorda på rismjöl - det finns i asiatiska butiker. Eller ersätt med annan "lång pasta" som du tål. Om du inte tål kokos kan du krydda bara med salt istället för coconut aminos (eller soja, om du tål det).

måndag 1 februari 2021

Naturligt glutenfri baozi-deg försök två

Ett fungerande recept på glutenfria baozi har länge stått högt upp på min önskelista. Det är sjukt svårt att få till, eftersom baozi ångas snarare än bakas, och degen därför inte kan vara för fuktig från början. Den kan heller inte innehålla stora mängder stärkelse, eftersom den då bara flyter ut. Helst ska det bli skapligt fluffiga bullar, som inte är för feta. De får absolut inte innehålla margarin! Olja möjligen, pappa säger att det gör att "skinnet" lossnar lättare, om man nu vill pilla bort det. Baozi i Sydostasien är lite söta, så det vill jag att även mina baozi är. Ytterligare en utmaning är att baozi helst äts lite varma. Glutenfria bröd äts helst när de har kallnat och kanske till och med legat en dag och stabiliserats för att inte ha alltför kletig konsistens. Första glutenfria baozireceptet såg lovande ut ända fram till ångningen. Degen var mjuk och följsam, lätt att forma, men uppenbarligen var den för fuktig och stärkelserik eftersom bao-bullarna flöt ut i ångkorgen. Andra försöket gick bättre. Degen är dock lite styv och svår att forma, men det är åtminstone något att experimentera vidare med. Baozi-bullarna gick dessutom fint att äta nyångade, utan att hela gommen klistrades igen. Så degen nedan är långtifrån perfekt, men åtminstone en utgångspunkt för vidare utveckling. Nästa gång ska jag testa att ta bort pofiber och öka sockret.

NATURLIGT GLUTENFRI BAOZI-DEG FÖRSÖK TVÅ, 10 st
125 g fullkornsrismjöl
100 g fullkornsmajsmjöl
25 g solrosfröprotein
40 g tapoiocastärkelse
10 g pofiber
10 g fiberhusk
15 g kokossocker
5 g jäst
300 g vatten

Blanda alla torra ingredienser. Rör ner vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt den jäsa många timmar i rumstemperatur, eller kallt i upp till ett dygn. Knåda igenom och dela i 10 bitar. Platta ut varje del till en rund platta, ca 7 cm i diameter. Lägg en matsked fyllning på (jag valde i det här fallet ett enkelt fräs av hackad vitkål, salladskål och shitakesvamp som kryddats med kinesisk five-spices-krydda, lite socker, coconut aminos och vitpeppar, mest för att ha något att testa med). Nyp ihop kanterna till en boll och lägg med skarven neråt på en bit bakplåtspapper (eller i en bullform) som täcker bullen men inte mycket mer. Låt jäsa i 30 min eller mer. Ånga i 30 min. Servera ljumma.

Degen är naturligt glutenfri, nötfri, sojafri, äggfri, mjölkfri, vegansk. Solrosfröprotein kan lätt bytas mot annat naturligt glutenfritt mjöl (dock inte mandel-/nötmjöl, det beter sig helt annorlunda). Pofiber kan uteslutas - faktiskt vad jag tänkte göra nästa gång för att se om konsistensen förbättras. Tapiocastärkelse kan bytas mot annan stärkelse (t.ex. majs-) och såväl rismjöl som majsmjöl kan bytas mot andra glutenfria mjöler (dock inte mandel-/nötmjöl), välj dock inte asiatiskt rismjöl, som är alldeles för finmalt.

söndag 24 januari 2021

Svartpeppar- och vitlöksfejkan-pålägg

Fejkan är en riktigt rolig produkt att experimentera med. Här har jag korsat mitt grundrecept med det här receptet på svartpeppar- och vitlökssalami av seitan, och resultatet blev faktiskt riktigt gott! Redan samma dag den tillagades var den fullt möjlig att skiva tunt. Gillar du inte stark mat bör du nog minska lite på chilin. Denna korvliknande historia är det lite sting i. Glutenfri, vetefri, baljväxtfri, bör hålla i ett par dagar i kyl och kan förmodligen frysas. Testa!

SVARTPEPPAR- OCH VITLÖKSFEJKAN-PÅLÄGG
325 g glutenfria mjöler (jag använder 150 g fullkornsrismjöl, 100 g fullkornsmajsmjöl, 40 g solrosfröprotein och 35 g klibbrismjöl i min blandning)
1 dl näringsjästflingor (eller lite mindre; 15 g)
1 tsk (3 g) xanthangummi
1 torkad shitakesvamp mixad till pulver (ca 1 msk svampmjöl)
1 msk lökpulver
2 tsk hel fänkål (kryddan, alltså)
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chiliflingor
1 tsk malen koriander
½ tsk vitpeppar
salt efter behag (de flesta vill nog ha i ca ½-1 tsk, jag hoppar över saltet helt)
250 g vatten (2.5 dl)
1 msk grov skånsk senap
3 msk (ca 50 g) tomatpuré
3 pressade vitlöksklyftor
grovmalen svartpeppar att rulla korven i

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt de blöta och arbeta samman till en deg. Låt den svälla i några minuter och forma sedan till en avlång korv (ca 5 cm i diameter). Rulla den i grovmalen svartpeppar och rulla in den i bakplåtspapper. Snurra ihop ändarna så att korven ser ut som en smällkaramell. Rulla in hela härligheten i aluminiumfolie/ugnsfolie. Tillaga i ugn, 175 grader med varmluft, i ca 1 timme. Ta ut, låt svalna i minst 1 timme (jag väntade i 2), rulla ut korven och provsmaka. Jag tyckte att den var väldigt god med färsk paprika till.

Allergivänligt recept, som är naturligt glutenfritt, nötfritt, baljväxtfritt, veganskt. Tål man inte senap kan man ersätta den med mer tomatpuré. Tål man inte tomatpuré borde det fungera med morotspuré, även om smaken inte blir densamma. Kryddorna kan bytas ut mot andra efter behag. 

lördag 16 januari 2021

Fejkan (glutenfri vetefri seitanvariant) + schnitzel, fejcon och jerky av densamma

Den här uppfinningen är inte min i grunden. Ursprungsreceptet (som jag har modifierat) kommer från Matsara, som har en väldigt fin blogg med massor av allergivänliga recept. Alla bakverk och bröd är veganska, då Saras familj inte äter ägg och mjölk på grund av allergier, och det finns många veganmatrecept också. Hur som helst var jag tvungen att testa att göra fejkan så fort receptet kom ut. Den icke-allergiska delen av familjen är inte överförtjust i seitan, så jag hade inte jätteförhoppningar om att detta skulle gå hem. Men för egen del behövde jag verkligen lite ny inspiration till något som kan göras hyfsat proteinrikt och fettsnålt utan att smaka pulver. Här kom lösningen! Den mest seitanskeptiska i familjen, d.v.s. min man, tyckte att detta var betydligt bättre än det vetebaserade alternativet. Pysens betyg var "OK", de två yngsta smakade åtminstone, och själv tyckte jag att det var gott. Första gången jag gjorde fejkan blev den lite klibbig i konsistensen. Andra gången minskade jag på mängden vätska - och då blev det perfekt! (Bilderna är på första omgången). Ursprungsreptet är som sagt Matsaras, men tillvägagångssättet lite ändrat då jag har bakat i ugn istället för att ånga grundfejkanklumpen.

GRUNDRECEPT FEJKAN, 1 kluns på ca 600 g
325 g naturligt glutenfritt mjöl (6-7 dl enligt Matsara), jag använde fullkornsrismjöl (ca 150 g), fullkornsmajsmjöl (ca 100 g), klibbrismjöl (ca 40 g), solrosfröprotein (ca 35 g)
1 tsk (3 g) xanthangummi
½ dl näringsjäst (hade i mer andra gången, 25 g)
2 stora torkade shitakesvampar
1 liten gul lök
3 msk tomatpuré (ca 50 g)
250 g vatten
en skvätt äppelcidervinäger
1 tsk vitlökspulver
2 tsk spiskummin
1 msk torkad oregano

Blanda mjöl, näringsjäst och xanthangummi. Mixa svampen till mjöl, och tillsätt sedan vatten, tomatpuré, lök, kryddor och vinäger och mixa alltsammans slätt. Rör ner i mjölblandningen och låt degen stå en stund för att svälla. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå en bit aluminiumfolie. Stjälp fejkanklumpen på bakplåtspappret och forma till en ganska tjock limpa. Rulla pappret tätt runtom, vik ihop kortsidorna och svep in alltsammans i folien. Lägg paketet i en ugnsform. Baka i ugnen, 175 grader (med varmluft, har du inte det tror jag att temperaturen behöver ökas till 200 grader), ca 1 timme. (Jag hällde 1 cm vatten i botten av formen innan gräddningen, men det tror jag inte behövs). Låt klunsen svalna helt. Nu är den redo för vidare tillagning. Bör marineras åtminstone en halvtimme.

Det GÅR att ångkoka fejkanklumpen också, en timme, men resultatet blir klibbigare och degigare. Rekommenderar därför att ugnsbaka enligt instruktionen, eller att minska på vätskemängden något om du absolut vill ånga.

FEJKANSCHNITZEL
½ kluns fejkan, skuren i tunna skivor
Marinad av: 4 msk äppelcidervinäger
2 msk lönnsirap
1 msk skånsk senap
ca 1 msk finriven färsk ingefära
1 finriven färsk vitlöksklyfta
Polenta till panering, gärna blandat med några kryddor och salt
rapsolja, gärna med smörsmak, till stekning

Blanda ihop marinaden och lägg ner tunna skivor fejkan i den. Marinera i minst 30 min. Vänd sedan skivorna i polenta och stek på medelvärme i rapsolja i stekpanna, några minuter per sida. Klart att servera!

FEJKANFEJCON
1/4 kluns fejkan skuren i tunna skivor (så långa som möjligt)
Marinad av ca 2 msk olja, 1 msk äppelcidervinäger, 1 tsk rökt paprikapulver, ½ tsk vitlökspulver, 1 tsk pepparmix (Santa Maria), ½ tsk salt
Rapsolja till stekning
Sirap att ringla över

Rör ihop marinaden. Doppa fejkanskivorna i den, och lägg dem att marinera i minst 30 min. Stek i rikligt med olja tills skivorna är knapriga. Ringla sirap över, skär i långa strimlor och servera.

FEJKANJERKY - MALAYSIAN-CHINESE VEGAN BAK KWA
1/4 kluns fejkan skuren i tunna skivor (så långa som möjligt)
Marinad av ca 2 msk rapsolja, 1 tsk äppelcidervinäger, 1-2 msk coconut aminos, 1 tsk rökt paprikapulver, ½ tsk vitlökspulver, ½ tsk vitpeppar, 1 tsk kinesisk five spices-krydda, 2 msk lönnsirap, 1 msk kokossocker (om du tål - blanda i 1 tsk sesamolja också, och nästa gång ska jag ha i lite chili, hade blivit väldigt gott, tror jag)

Blanda ihop marinaden. Lägg ner tunna skivor fejkan i den och marinera i minst 30 min. Lägg skivorna på bakplåtspappersklädd plåt. Tillaga i ugnen, ca 175 grader med varmluft, tills kanterna blir lite bruna - jag tror att det tog ca 15-20 min. Vänd skivorna efter ca 10 min och kolla till dem ofta så att de inte bränns. De blir knaprigare när de svalnar, så låt dem inte vara inne för länge. Servera som snacks eller tilltugg.

Fejkan kan göras skapligt allergivänligt - välj mjöl och kryddor efter vad du tål. Tomatpuré kan bytas ut mot annan grönsakspuré, fler kryddor kan tillsättas, lök kan uteslutas etc. Samma sak med schnitzel, fejcon och jerky - välj kryddor baserat på vad du tål och byt ut polenta mot annat "strömaterial" som du tål om majs inte funkar (t.ex. kokosflingor, boveteflingor, hirsflingor kan användas).