Sidor

onsdag 28 april 2021

Glutenfri Ambasha (utan psylliumfrö)

Från att ha bakat nästan varje dag, bakar jag numera max en gång i veckan. Jag tappade lite lusten när jag inte längre kunde använda fiberhusk på grund av Prinskorvens allergi mot psylliumfrön. Visst kan man använda xanthangummi istället, men det blir verkligen inte lika bra. Men denna anpassning av originalreceptet här blev rätt OK, så det får hamna här på bloggen för framtida bruk. Jag har även testat att baka gua bao enligt recept här; dock med modifiering, eftersom bao enligt mig absolut inte får innehålla salt och bakpulver, eftersom det ger äcklig bismak. Hade lite annan mjölmix och ersatte mjölk med vatten. Blev lite platta, men goda, och stort plus för att de kan ångas istället för bakas i ugnen. Men åter till ambashan-brödet. DET måste bakas i ugn. Och är garanterat fritt från bakpulver.

GLUTENFRI AMBASHA (UTAN PSYLLIUMFRÖN)
300 g naturligt glutenfritt mjöl (jag använde 50 g av vardera solrosfröprotein och boveteflingor, samt 100 g av vardera fullkornsrismjöl och fullkornsmajsmjöl)
10 g Pofiber
5g xanthangummi
2 tsk kalonji (nigella seeds, tror att det kallas svartkummin på svenska)
1 tsk stött kardemumma
15 g kokossocker (jag skulle ha haft i mer, men det tog slut)
15 g jäst
350 g vatten

Blanda alla torra ingredienser med jästen. Tillsätt vattnet och rör samman till en slät deg. Fös ihop den till en boll med hjälp av skeden, stjälp ut på en bakplåtspappersklädd plåt och bred ut till en tallriksstor cirkel, ca 1-1½ cm tjock. Gör lite mönster i degen och låt den jäsa i en timme under bakduk. Grädda i 200-225 grader med varmluft, ca 20-25 min. Låt svalna på galler under bakduk. 

Med den här anpassningen är brödet relativt allergivänligt, så länge man väljer mjölsorter man tål. Kolla dock ursprunget på xanthangummit. Det jag använder är framställt av bakterier som växer på majs som substrat, men vissa sorter tillverkas av bakterier som växer på vete, soja eller ägg. Receptet innehåller potatis i form av pofiber - kan möjligen ersättas med fibrex (sockerbetsfibrer), alternativt minskar man mängden vätska till 300 g. Om man inte tål kryddorna går de att ersätta med andra, även om det inte blir samma bröd. Kan ju vara gott ändå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar