Sidor
tisdag 28 juli 2020
Vegansk smörgåstårta med köttig fyllning
VEGANSK SMÖRGÅSTÅRTA MED KÖTTIG FYLLNING
Bröd: 3 runda bottnar, ca 2 cm tjocka vardera, av hembakt hönökaksliknande bröd. I det hade jag rågsiktsmjöl, vetemjöl, sirap, rapsolja, malen anis och fänkål, salt, jäst och vatten. Ingen aning om måtten, tyvärr, men ungefär lika mycket av båda mjölsorterna, ganska mycket sirap, och ganska mycket olja. Knåda, jäs, baka ut till tre runda bottnar som är ca 1½ cm tjocka, nagga, jäs, grädda, låt kallna helt. Eller använd färdigköpt hönökaka. Den är dock tunnare, så då får du nog göra 4 tunnare lager fyllning istället för två.
Fyllning 1: Rör ihop:
ca 1 dl hackat stekt sojakött (torrt texturerat sojaprotein, blötläggs, steks i rikligt med rapsolja, och när det fått färg tillsätts Kung Markattas Barbecuesås, kyl sedan).
1 dl växtbaserad Fraiche (Oatlys använde jag, ½ burk)
50 g (2 msk) växtbaserad färskost (Oatly På Mackan, en tredjedels burk)
½ dl rostad lök
Bred detta över den första bottnen.Lägg botten nr 2 ovanpå.
Fyllning 2: Rör ihop:
1 dl (½ ask) vegetarisk pastej (Pastejkökets använde jag)
50 g mjölkfritt margarin (Floras blå)
½ dl finhackad inlagd gurka
Bred fyllningen över botten nr 2 och täck med den tredje bottnen.
Garnering: Rör ihop:
resten av Fraichen (Oatlys)
resten av färskosten (På Mackan)
½ msk lökpulver
Bred detta runt kanterna och ovanpå tårtan.
Garnera kanterna med :
100 g grovriven växtbaserad ost (Violife orginal)
Garnera toppen med:
Sojaköttbitar
fint skivat äpple
fint skivad gurka
Mjölk-, nöt- och äggfri, vegansk, men innehåller gluten och soja. Kan göras glutenfri om man använder sojabaserad fraiche och färskost samt bakar glutenfritt bröd och glutenfri rostad lök.
tisdag 21 juli 2020
Veganska Charsiu bao
VEGANSKA CHARSIU BAO, ca 20 st
Deg - alternativ 1:
600 g vetemjöl
50 g majsstärkelse
100 g socker
en gnutta salt
10 g jäst
320 g vatten + lite till
50 g rapsolja
Blanda alla torra ingredienser (originalreceptet innehåller även ½ tsk bakpulver och 1 krm hjorthornssalt, men det har jag hoppat över - baobullarna blir fluffigare, men båda ingredienserna ger bismak - och pappa har aldrig haft bakpulver och hjorthornssalt i sina baozi). Tillsätt vatten och rapsolja och knåda ihop till en smidig deg. Jag behövde tillsätta extra vatten; oklart hur mycket, för att få rätt konsistens. Degen ska vara fast och smidig, får absolut inte smula eller klibba. Täck över och låt jäsa i minst en timme, gärna längre. Gör fyllningen under tiden.
Deg alternativ 2 (modifiering av min pappas recept)
10 g jäst
1½ dl vatten
1½ dl vetemjöl
Blanda till en lös fördeg. Låt jäsa 45 min. Tillsätt sedan:
5 dl vetemjöl (man kan ersätta upp till 2 dl med grahamsmjöl för lite grövre baozi)
½ dl socker
½ dl rapsolja
vatten till lagom konsistens (sorry, oklart hur mycket, gissningsvis 1 dl)
Knåda ihop allt till en smidig deg. Den får inte vara för lös, för då kommer baozi-bullarna flyta ut vid ångningen; konsistens ungefär som pizzadeg. Låt jäsa under bakduk i ett par timmar. Gör fyllningen och följ sedan instruktionen nedan.
Fyllning: (det blir lite mer än vad som gick åt till degsatsen ovan)
2 dl torkat sojakött (bitar) - blötlägg i varmt vatten i minst 10 min
1 dl torkad sojafärs
3 msk rapsolja
1 msk lökpulver
4 msk vegetarisk woksås (eller mer soja och socker)
2 msk soja (mörk kinesisk)
1 tsk kinesisk five spices-krydda
lite vitpeppar
2 msk socker
1 tsk rostad sesamolja
2 dl vatten + säkert 1 dl till lite senare
2 msk majsstärkelse + ½ dl vatten
Krama ur det blötlagda sojaköttet. Hetta upp oljan och stek sojaköttet i några minuter, så att det börjar få lite färg. Tillsätt torr sojafärs och lökpulver och rör om. Blanda ner woksås, soja, five spices, vitpeppar och 2 dl vatten. Låt puttra ihop och rör sedan ner socker och sesamolja. Puttra några minuter till - ha i mer vatten om det verkar vara torrt. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och tillsätt det. Sänk värmen, rör om, tills redningen har blivit klar och fyllningen blir som en tjock stuvning (tillsätt ev. mer vatten). Låt svalna.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Dela i 20 bitar och forma till små bollar. Låt dem vila i ca 10 min, och kavla sedan ut till rundlar, som är tunnare mot kanterna och tjockare i mitten. Degen ska inte vara supertunn, kanske 3 mm åtminstone. Lägg 2-3 tsk fyllning på varje rundel och sno ihop kanterna till en rund bulle (svårt att förklara hur, se film här, jag gör som Traditional men lägger oftast skarven neråt). Lägg på bakplåtspapper, som du har klippt i bitar (eller i bullformar, utan tryck dock, för de med tryck färgar av sig i ångkokaren, har jag bittert fått erfara). Låt jäsa till dubbel storlek. För mig gick det väldigt fort, då det var 28 grader varmt ute och lika varmt inne... Ånga i 15 min. Låt stå i 5 min, och servera sedan varma eller ljumma. De baozi som inte går åt kan förvaras i kylskåp och värmas i ångkokare eller mikro. Alternativt kan du frysa de jästa baobullarna, och ta fram och ångkoka ca 20 min direkt från frysen när andan faller på. Smaklig måltid!
I Kina och Malaysia är dessa baozi vanliga till frukost eller som mellanmål. De går att köpa i hawker stalls eller på dimsum-ställen, som framför allt har öppet på morgonen, eller i vanliga matbutiker. Finns även fryst bao att köpa (även i välsorterade asiatiska butiker i Sverige) för den som vill göra hemma men inte orkar med hela proceduren.
Inte särskilt allergivänliga... Innehåller vete, soja och sesam, men är i alla fall nötfria! Och såklart ägg- och mjölkfria. Vill man ha sojafria boazi kan man använda dousha (röd bönpasta) som fyllning istället, eller gröna blad eller hackad vitkål, som wokas i olja med blötlagd hackad donggu-svamp (shitake) och selleri, krydda med salt. Blir även gott med tofu i fyllningen (då blir det soja i förstås).
torsdag 9 juli 2020
Naturligt glutenfria (Marie)kex(-ish)
Kexen längst ner. |
NATURLIGT GLUTENFRIA (MARIE)KEX(-ISH), rätt många, typ 60 st
175 g fullkornsrismjöl
25 g solrosfröprotein (eller mer rismjöl)
50 g quinotto- eller quinoamjöl
50 g klibbrismjöl
50 g tapiocastärkelse
80 g farinsocker
1 tsk mald kanel
1-2 tsk vaniljsocker
1 tsk xanthangummi
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
80 g mjölkfritt margarin
½ dl dadelsirap (eller vanlig sirap, eller 4 skalade, urkärnade dadlar som mixas med vattnet)
ca 1 dl vatten
Blanda alla torra ingredienser. Smula ner margarinet. Tillsätt sirap och så mycket vatten att det går att knåda ihop alltsammans till en smidig deg. Låt den svälla en liten stund. Kavla sedan ut tunt (2-3 mm) i rismjöl och ta ut kex med valfri form (t.ex. ett uppochnervänt dricksglas). Tips är att baka ut på silikonbakduk, så blir det lätt att lossa kexen. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar (blir 3 st hos mig) och nagga dem så att de inte sväller upp i ugnen. Grädda i 175 grader med varmluft, ca 15 min eller tills de har fått lite färg och är lite knapriga. Om man har kavlat degen ojämnt så att några kex är tjockare - låt dem eftertorka i ugnen när alla kex är bakade och ugnsvärmen avstängd. Ha då luckan lite på glänt för att släppa ut fukt. Låt kexen svalna utan bakduk och förvara sedan torrt och svalt.
Dessa kex är naturligt glutenfria, mjölkfria, vetefria, sojafria, havrefria, äggfria, majsfria (kolla dock xanthangummi, vaniljsocker och bakpulver), potatisfria (kolla vaniljsockret och bakpulvret), nötfria, fröfria om du använder rismjöl istället för solrosprotein. Innehåller ris (byt mot annat mjöl som tåls vid allergi), tapioca (kan bytas mot annan stärkelse som tåls, eller mot mer klibbrismjöl).
fredag 3 juli 2020
Vegansk jordgubbstårta (nötfri, sojafri)
VEGANSK JORDGUBBSTÅRTA (NÖTFRI, SOJAFRI)
4½ dl vetemjöl
3 dl socker
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl rapsolja
2½ dl vatten
riven kokos till formen
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten och rapsolja och rör ihop till en klumpfri smet. Häll den i en smord och bröad (med kokosflingor) rund form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, i ca 40 min, eller tills en provsticka kommer ut torr om man sticker ner den i mitten. Låt kakan svalna helt (viktigt! annars smälter grädden). Dela i 3-4 bottnar (min kaka blev väldigt toppig, så jag skar i fyra bottnar, varav den översta mindre än de båda andra.
Fyllning 1: Rabarbersylt med kanel och vanilj breds över den första (understa) botten.
Fyllning 2: Vaniljkräm - jag använde Oatlys vaniljvisp, som jag stabiliserade med ca 1 msk kokosmjöl och 2 tsk xanthangummi, blev sådär, så nästa gång kokar jag nog egen istället. Bred över botten nr. 2 och lägg botten nr 3 ovanpå.
Fyllning 3: Vaniljkräm och skivade jordgubbar läggs ovanpå botten nr 3. Täck med botten nr 4.
Garnering: Vispad grädde - jag använde Aitos vispi, ca ½ paket, som jag vispade och beredde runt hela tårtan. Garnerade sedan med halverade färska jordgubbar.
Servera direkt eller förbered allt utom jordgubbarna på toppen, och förvara i kyl. Lägg på jordgubbarna strax före servering.
Den här tårtan är äggfri, mjölkfri, sojafri, nötfri, vegansk. Man kan säkert göra en glutenfri spannmålsfri variant men det kräver en annan tårtbotten och anpassad fyllning i form av hemgjord vaniljsås och annan grädde alternativt frosting av mjölkfritt margarin, florsocker och någon smaksättning t.ex. vanilj eller citron (använd det mjölkfria alternativ till grädde och vaniljsås som tåls, här är det dessvärre bara risbaserade, så jag hade i så fall fått garnera med något annat än vispad grädde).