Sidor

fredag 27 mars 2020

Potatismosplättar utan ägg och mjölk

Vad kan man göra på överblivet potatismos? Favoriter hos oss är fuskgratäng eller fejkskinkgratäng om man mot förmodan har någon veggoskinka till övers (samma princip som fuskgratängen, men med skivad veggoskinka i mitten, ananasskivor runt och svampstuvning ovanpå) eller shepherds pie. Men om man är ute efter något snabblagat eller inte har någon ugn, kan man testa att göra potatismosplättar. Det blir som en blandning av potatisbullar och plättar, och till skillnad från rårakor blir de släta i konsistensen (och inte bruna av att potatisen reagerar med luftens syre). Jag måttade tyvärr inte när jag gjorde det här receptet, så det är väldigt ungefärliga angivelser av volymer. Serverades med lingonsylt. Gott, tyckte Lillprins Bus.

POTATISMOSPLÄTTAR UTAN ÄGG OCH MJÖLK
3-4 dl överblivet potatismos (kokt potatis, mjölkfritt margarin, havremjölk, salt, vitpeppar)
2 dl vetemjöl
4-6 dl havremjölk (det ska bli en tjock smet, nästan som våffelsmet brukar vara)
mjölkfritt margarin till stekning

Vispa ihop alla ingredienser till en tjock smet. Den ska vara tjockare än vanlig pannkakssmet, men tunnare än sockerkakssmet. Tänk våffelsmet så blir det ganska rätt. När du häller smeten i stekpannan ska den flyta ut LITE, men bara lite. Stek stora plättar i stekpanna i mjölkfritt margarin; ungefär ½ msk margarin per omgång, medelvärme ett par minuter per sida. Det är dags att vända plättarna när ovansidan stelnar - vänder du för tidigt eller har för svag värme blir det bara kladd. På min induktionsspis steker jag på värmeläge 6-7 (beroende på vilken av mina två stekpannor jag använder). Stek lite kortare tid på den sidan som var överst först.

Innehåller gluten/vete/havre, men är mjölkfria, sojafria, äggfria, vegan i den variant jag har gjort dem.

1 kommentar: