Min mans vän Jan har en mor som är helt outstanding vad gäller matlagning. Senast vi var och hälsade på åt vi så att magen stod i fyra hörn och vi fick rulla hem. Inspirerad blev jag också, och köpte hem en hel massa roliga grejer som jag tänkte att jag skulle laga till någon gång. Idag blev det vinbladsdolmar. Det har jag aldrig gjort förut, och för att vara första försöket blev jag mer än nöjd. Det blev faktiskt väldigt gott. Fast, inte lika gott som originalet, förstås.
VINBLADSDOLMAR - FÖRSTA FÖRSÖKET
300 g vinblad (vakuumförpackade i saltlag), sköljda och "uppvikta"
3 dl basmatiris (välj hellre något klibbigt ris, vi hade dock inte något annat hemma)
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
200 g hackade champinjoner
2 hackade tomater
1 dl hackad slätbladig persilja
svartpeppar
saft av ½ citron
Koka riset. Fräs lök och vitlök en stund. Tillsätt svampen och låt puttra tills vätskan kokat in litegrann. Blanda i tomaterna och fräs vidare en stund till. Rör ner persilja, svartpeppar, citron och riset. Lägg ca 1 msk fyllning på varje vinblad. Vik ihop till en dolme (vik in kanterna, rulla ihop) och lägg dem i en smord ugnssäker form. När bottenlagret i formen är fyllt är det bara att stapla vidare i ytterligare lager. Häll på någon dl vatten och täck formen med aluminiumfolie. Ställ in i 175 grader varm ugn i kanske 40 min. Klart att servera!
Fick ett tips från min kompis Johanna: Fräs riset utan att koka det först, tillsammans med övriga ingredienser till fyllningen. Lägg sedan fyllningen på vinbladen, rulla ihop och packa tätt i en kastrull. Mellan varje lager lägger man skivad citron och tomat. Täck med vatten och lägg på en tyngd, t.ex. en sådan där insats som man kokar pasta i, så att dolmarna hålls på plats och inte går upp under kokningen. Sjud under lock (i en kokbok jag har står det att det tar 45 min med rundkornigt ris). Ska testa nästa gång det vankas vinbladsdolmar hemma:-).
Sidor
▼
fredag 27 januari 2012
onsdag 25 januari 2012
Majssoppa med citron
Här kommer ett recept på en enkel soppa, som jag slängde ihop förra söndagen, när familjen var TRÖTT efter några intensiva dagar och brist på sömn under nätterna. Blev helt OK, till och med en förkyld Pys fick i sig några skedar. Soppa är annars ingenting för honom.
MAJSSOPPA MED CITRON
5 dl vatten
½ svampbuljongtärning
4 skalade potatisar i bitar
250 g fryst majs
250 ml sojagrädde (Alpro)
saft av ½ citron
Koka upp vatten och buljongtärning. Tillsätt potatisen och koka den mjuk. Häll i majskornen och låt tina. Mixa soppan slät. Blanda ner sojagrädden och pressa i citronen. Värm försiktigt. Klart att servera!
MAJSSOPPA MED CITRON
5 dl vatten
½ svampbuljongtärning
4 skalade potatisar i bitar
250 g fryst majs
250 ml sojagrädde (Alpro)
saft av ½ citron
Koka upp vatten och buljongtärning. Tillsätt potatisen och koka den mjuk. Häll i majskornen och låt tina. Mixa soppan slät. Blanda ner sojagrädden och pressa i citronen. Värm försiktigt. Klart att servera!
lördag 21 januari 2012
Müsli av granola-typ
Brunch med finaste Karin och Karin i söndags - efterlängtat skitsnack stod på programmet. Det var verkligen skönt att få gnälla av sig lite tillsammans med mina likasinnade vänner. Tyvärr ses vi inte så ofta; den ena Karin bor i Malmö så det är lite långt att åka. Bland annat gjorde jag den här müslin, som vi hade till yoghurt och fruktsallad.
MÜSLI AV GRANOLATYP
2 msk rapsolja
5 dl havregryn
2 dl hirsflingor
75 g kokosflingor
2 msk honung eller sirap
1 msk farinsocker
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
½ dl russin
Hetta upp oljan i en stekpanna. Rosta havregryn, hirsflingor och kokos tills det börjar dofta gott. Blanda ner honungen (eller sirap för den som inte äter honung), farinsocker, kanel och vaniljsocker och rör om tills honungen/sirapen är jämnt fördelad i müslin. Tillsätt russinen och låt svalna innan servering.
MÜSLI AV GRANOLATYP
2 msk rapsolja
5 dl havregryn
2 dl hirsflingor
75 g kokosflingor
2 msk honung eller sirap
1 msk farinsocker
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
½ dl russin
Hetta upp oljan i en stekpanna. Rosta havregryn, hirsflingor och kokos tills det börjar dofta gott. Blanda ner honungen (eller sirap för den som inte äter honung), farinsocker, kanel och vaniljsocker och rör om tills honungen/sirapen är jämnt fördelad i müslin. Tillsätt russinen och låt svalna innan servering.
torsdag 19 januari 2012
Rest-shepherds pie
Sådan här paj, med potatismostäcke, har jag inte gjort på år och dagar, och normalt sett brukar jag göra den med en linsröra som bottenlager. Nu hade vi dock en rest av sojafärs som mannen gjorde till nachostallrikarna delar av familjen åt i fredags (själv föredrar jag att äta nachochips som de är, utan röra på), så den fick utgöra bas för fyllningen. Receptet här är lite modifierat - jag vet inte riktigt vad Niklas hade i utgångsröran. Förmodligen duger det bra med ca 5 dl av vilken sojafärsröra som helst. Till det lägger man 5 dl andra grönsaker.
REST-SHEPHERDS PIE
Fyllning:
300 g vitkål i bitar
1 tärnad morot
1 stort skalat och tärnat äpple
6 strimlade soltorkade tomater (sådana som INTE ligger i olja)
5 dl färdig sojafärsbaserad röra (eller 2½ dl torr sojafärs + lika mycket vatten)
2 msk hackad rödlök
1-2 msk senap
3 msk färsk hackad timjan (klipp med sax, det är absolut enklast)
1 msk grönsaksfond
Fräs vitkål och morot i olja tills grönsakerna börjar mjukna. Tillsätt äpplet och fräs vidare en stund. (Om du använder torr sojafärs + vatten: tillsätt detta och låt puttra ihop sig i 5 min). Blanda ner soltorkade tomater, sojafärs, rödlök, senap, timjan och grönsaksfond. Låt få ett uppkok och ta sedan från värmen. Bred ut fyllningen i en smord ugnssäker form.
Potatismostäcke:
1 kg potatis, skalad och skuren i bitar
2-3 dl sojamjölk
1 msk margarin
1 krm riven muskotnöt
1 krm vitpeppar
salt efter behag
(sojaost av hårdosttyp)
Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet. Mosa potatisen tillsammans med margarin och kryddor. Bred moset över fyllningen. Riv eventuellt lite sojaost över. In i ugnen, 225 grader, i ca 40 min eller tills moset börjar få lite färg. Servera med sallad.
REST-SHEPHERDS PIE
Fyllning:
300 g vitkål i bitar
1 tärnad morot
1 stort skalat och tärnat äpple
6 strimlade soltorkade tomater (sådana som INTE ligger i olja)
5 dl färdig sojafärsbaserad röra (eller 2½ dl torr sojafärs + lika mycket vatten)
2 msk hackad rödlök
1-2 msk senap
3 msk färsk hackad timjan (klipp med sax, det är absolut enklast)
1 msk grönsaksfond
Fräs vitkål och morot i olja tills grönsakerna börjar mjukna. Tillsätt äpplet och fräs vidare en stund. (Om du använder torr sojafärs + vatten: tillsätt detta och låt puttra ihop sig i 5 min). Blanda ner soltorkade tomater, sojafärs, rödlök, senap, timjan och grönsaksfond. Låt få ett uppkok och ta sedan från värmen. Bred ut fyllningen i en smord ugnssäker form.
Potatismostäcke:
1 kg potatis, skalad och skuren i bitar
2-3 dl sojamjölk
1 msk margarin
1 krm riven muskotnöt
1 krm vitpeppar
salt efter behag
(sojaost av hårdosttyp)
Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet. Mosa potatisen tillsammans med margarin och kryddor. Bred moset över fyllningen. Riv eventuellt lite sojaost över. In i ugnen, 225 grader, i ca 40 min eller tills moset börjar få lite färg. Servera med sallad.
söndag 15 januari 2012
Romrussinglass med yoghurt
I fredags var svärmor på besök, och för att lyxa till det lite extra, gjorde jag glass till efterrätt. Romrussinglass, min favorit. Det var lite ont om sojamjölk i kylen, så jag slängde i lite naturell yoghurt som komplement. Gott blev det! Glassen blev inte så fet idag, eftersom jag använde "light"-sojagrädde.
ROMRUSSINGLASS MED YOGHURT
250 ml sojagrädde (Alpro light)
1½ dl sojamjölk
1½ dl naturell sojayoghurt (Carlshamns, förstås, den är i särklass godast)
1 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk russin
1 msk vit rom
1 msk vatten
Börja med att lägga russinen i rom och vatten (eller bara rom, men den vita rom vi hade hemma räckte bara till en msk) i någon timme. Blanda ihop övriga ingredienser, vätskorna bör vara kylda, så kan man köra smeten direkt i glassmaskin. I annat fall bör glassmeten kylas ett tag. Kör i glassmaskinen i 20-30 min. Tillsätt russin med vätska och kör tills maskinen stannar (om din beter sig som min gör, och stannar när glassen är klar). Rör om ordentligt, så att russinen fördelas hyfsat jämnt i glassen. Servera direkt (blir lite likt mjukglass) eller efter någon timme i frysen.
ROMRUSSINGLASS MED YOGHURT
250 ml sojagrädde (Alpro light)
1½ dl sojamjölk
1½ dl naturell sojayoghurt (Carlshamns, förstås, den är i särklass godast)
1 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk russin
1 msk vit rom
1 msk vatten
Börja med att lägga russinen i rom och vatten (eller bara rom, men den vita rom vi hade hemma räckte bara till en msk) i någon timme. Blanda ihop övriga ingredienser, vätskorna bör vara kylda, så kan man köra smeten direkt i glassmaskin. I annat fall bör glassmeten kylas ett tag. Kör i glassmaskinen i 20-30 min. Tillsätt russin med vätska och kör tills maskinen stannar (om din beter sig som min gör, och stannar när glassen är klar). Rör om ordentligt, så att russinen fördelas hyfsat jämnt i glassen. Servera direkt (blir lite likt mjukglass) eller efter någon timme i frysen.
torsdag 12 januari 2012
Apelsin- och timjanris
Till gårdagens middag fick herrarna i huset äta den här risrätten, tillsammans med fräst kålrot med soltorkade tomater, sesamfrö, honung och äpple enligt det här receptet, samt avocado och hampakorv (spacebar). Uppskattades. Själv har jag återigen åkt på någon trist magåkomma och lever för tillfället på yoghurt och blåbärssoppa... Jättekul. INTE! Får se hur länge jag står ut med den dieten innan jag blir för hungrig.
APELSIN- OCH TIMJANRIS
2-3 msk rapsolja
1 tsk kardemummakapslar
1 tsk hela spiskumminfrön
1 liten finhackad lök
2 finhackade vitlöksklyftor
5 dl basmatiris
1 lagerblad
några kvistar timjan
skal av 1/4 apelsin i tjocka strimlor (så att de går lätt att fiska upp)
vatten, kanske 8 dl
Hetta upp oljan och fräs kardemumma och spiskummin i några minuter. Tillsätt lök och vitlök och stek den mjuk. Blanda ner riset och lagerbladet. Fräs vidare i 5 min. Rör om då och då. Tillsätt timjan, apelsinskal och vatten och låt koka upp. Sjud under lock tills allt vatten är absorberat. Plocka upp timjankvistar, apelsinskal, lagerblad och kardemummakapslar före servering.
APELSIN- OCH TIMJANRIS
2-3 msk rapsolja
1 tsk kardemummakapslar
1 tsk hela spiskumminfrön
1 liten finhackad lök
2 finhackade vitlöksklyftor
5 dl basmatiris
1 lagerblad
några kvistar timjan
skal av 1/4 apelsin i tjocka strimlor (så att de går lätt att fiska upp)
vatten, kanske 8 dl
Hetta upp oljan och fräs kardemumma och spiskummin i några minuter. Tillsätt lök och vitlök och stek den mjuk. Blanda ner riset och lagerbladet. Fräs vidare i 5 min. Rör om då och då. Tillsätt timjan, apelsinskal och vatten och låt koka upp. Sjud under lock tills allt vatten är absorberat. Plocka upp timjankvistar, apelsinskal, lagerblad och kardemummakapslar före servering.
onsdag 11 januari 2012
Fräst kålrot med soltorkade tomater, sesamfrö, honung och äpple
I vårt ganska fulla kylskåp hade en kålrot lyckats gå vilse. Den låg längst in och såg lite trist ut, men när den var skalad och tillagad på det här viset, slank den ner utan problem i både mannens och Pysens magar. Eller, Pysen åt mest soltorkad tomat och äpple. Kålrot är ingen favorit. Tur att han äter frukt i alla fall, annars vet jag inte vad jag skulle göra med honom. För den som inte äter honung - ersätt med lönnsirap eller vanlig sirap.
FRÄST KÅLROT MED SOLTORKADE TOMATER, SESAMFRÖ, HONUNG OCH ÄPPLE
½ stor kålrot i strimlor
½-1 dl oskalade sesamfrön
5 strimlade soltorkade tomater
½ skalat och strimlat 'Granny Smith'-äpple
saft av 1 apelsin
1 msk honung
Fräs kålroten i olja så att den blir ganska mjuk (det tar runt 10 min). Blanda ner sesamfrön, soltorkade tomater och äpple. Fräs vidare i några minuter. Pressa i apelsinsaften och låt den koka in. Blanda ner honungen strax före servering.
FRÄST KÅLROT MED SOLTORKADE TOMATER, SESAMFRÖ, HONUNG OCH ÄPPLE
½ stor kålrot i strimlor
½-1 dl oskalade sesamfrön
5 strimlade soltorkade tomater
½ skalat och strimlat 'Granny Smith'-äpple
saft av 1 apelsin
1 msk honung
Fräs kålroten i olja så att den blir ganska mjuk (det tar runt 10 min). Blanda ner sesamfrön, soltorkade tomater och äpple. Fräs vidare i några minuter. Pressa i apelsinsaften och låt den koka in. Blanda ner honungen strax före servering.
söndag 8 januari 2012
Suneye-bönbiffar
Det är lika bra att jag erkänner det direkt - jag är en hamster vad gäller mat. Våra stora köksskåp räcker nästan inte till för alla bönor, linser, ris, gryn, burkar, lager med sojamjölk och sojagrädde, mjöl, pasta, senapsflaskor, kinesiska torkade matvaror m.m. som jag har släpat hem från när och fjärran. I mars ska vi flytta, så för tillfället har jag inköpsstopp (utom på färskvaror, förstås). Istället ska jag försöka tömma förråden. Det kommer jag förmodligen att misslyckas med radikalt. Om vi inte bjuder hem folk varenda helg och ställer till med minst två stora kalas, vill säga. Hur som helst, här kommer ett gott recept på bönbiffar som jag testade idag.
SUNEYE-BÖNBIFFAR
3 dl blackeye-bönor
100 g solrosfrön
5 soltorkade tomater
1 msk senap
1 tsk spiskummin
lite kokspad från bönorna
Koka bönorna och låt dem rinna av (det tar ca 30 min om bönorna INTE är blötlagda). Mixa solrosfröna till mjöl. Mixa bönorna och de soltorkade tomaterna. Blanda ihop med kryddor och så mycket kokspad från bönorna att det blir en ganska torr smet. Forma till platta biffar och stek dem i mjölkfritt margarin. Funkar till allt, även som "burgare".
SUNEYE-BÖNBIFFAR
3 dl blackeye-bönor
100 g solrosfrön
5 soltorkade tomater
1 msk senap
1 tsk spiskummin
lite kokspad från bönorna
Koka bönorna och låt dem rinna av (det tar ca 30 min om bönorna INTE är blötlagda). Mixa solrosfröna till mjöl. Mixa bönorna och de soltorkade tomaterna. Blanda ihop med kryddor och så mycket kokspad från bönorna att det blir en ganska torr smet. Forma till platta biffar och stek dem i mjölkfritt margarin. Funkar till allt, även som "burgare".
torsdag 5 januari 2012
Mild linscurry med aprikoser, svamp och spenat
Under nyårshelgen var vi i Sävedalen/Göteborg, hälsade på svärföräldrar, syster, kompisar... Och lagade lite mat igen, till många. När man gör det är det väldigt käckt att slänga ihop en linscurry. Eftersom min svärfar dock inte är någon curryfantast blandade jag egen curry av de kryddor och annat gott som stod till buds i svärmors skafferi. Därav aprikoserna. Currygrytan serverades med ris och kokta broccolibuketter - gott! Och svärfar fick inga känningar av curryn i efterhand. Super!
MILD LINSCURRY MED APRIKOSER, SVAMP OCH SPENAT
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
½ tsk kardemummakärnor
½ tsk hela nejlikor
1 kanelstång
2 hackade gula lökar
4 krossade vitlöksklyftor
1 msk hackad ingefära
3 morötter i tärningar
200 g skivade champinjoner
2 dl tomatkross
2 dl röda linser
4 strimlade torkade aprikoser
5 dl vatten
250 g bladspenat1 msk pressad lime
Rosta kryddorna tills de börjar dofta. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och stek en stund. Blanda ner morötter och champinjoner och låt puttra vidare i några minuter. Rör ner tomatkross, linser aprikoser och vatten. Koka upp och sjud sedan under lock i 40 min eller tills linserna är sönderkokta. Tillsätt spenaten och värm till den är mjuk. Smaka av med lime.
MILD LINSCURRY MED APRIKOSER, SVAMP OCH SPENAT
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
½ tsk kardemummakärnor
½ tsk hela nejlikor
1 kanelstång
2 hackade gula lökar
4 krossade vitlöksklyftor
1 msk hackad ingefära
3 morötter i tärningar
200 g skivade champinjoner
2 dl tomatkross
2 dl röda linser
4 strimlade torkade aprikoser
5 dl vatten
250 g bladspenat
Rosta kryddorna tills de börjar dofta. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och stek en stund. Blanda ner morötter och champinjoner och låt puttra vidare i några minuter. Rör ner tomatkross, linser aprikoser och vatten. Koka upp och sjud sedan under lock i 40 min eller tills linserna är sönderkokta. Tillsätt spenaten och värm till den är mjuk. Smaka av med lime.