Sidor

fredag 17 oktober 2025

Vegansk sushi

Va?! Har jag inget recept på vegansk sushi på bloggen, utbrast jag, när jag skulle göra sushi till Pysens 15-årsdag i november förra året (lite sen publikation, men bättre sent än aldrig). Det måste förstås åtgärdas, så här kommer en receptskiss till hur jag gjorde denna gång. Lite pill är det; med alla dessa sorter tog det nog 1½ timme ungefär och jag har ingen aning om hur många bitar det blev till slut (4 rullar att göra maki av, typ 12 bitar tofu, 8 bitar avocado, kanske 10 bitar svamp, 1 rulle med rispapper). De räckte gott och väl till 3 hungriga familjemedlemmar och en liten kräsen som bara ville ha dem med svamp. Vill man göra egen ingefära och marinera tofun själv, är det bra att börja med detta dagen innan. Annars kan man såklart ta genvägen med färdigköpt.

SUSHIRIS (ganska mycket)
500 g sushiris / rundkornigt ris, skölj flera gånger och koka sedan i ca dubbel mängd vatten, helst i riskokare
1 dl risvinäger
2 msk strösocker

Koka riset enligt förpackningens anvisningar och låt det sedan stå i minst 5 min. Blanda strösocker med risvinäger så att sockret löses upp helt. Vänd upp riset i en annan bunke, häll vinägerblandningen över och rör om ordentligt. Klart att använda!

MAKI-RULLAR
Till dessa kan man använda egentligen vad man vill. Jag brukar alltid ha i gurka, men sedan varierar jag lite. Denna gång blev det med morötter och paprika i några, och paprika och svamp i några andra, men man kan även ha i avocado, tofu, mango, stekt svamp, picklade eller råa rödbetor, eller vad man nu gillar. Viktigt att strimla grönsakerna riktigt tunt. Nori-ark köper jag i asiatiska butiker. Det underlättar att ha en bambumatta när man ska rulla ihop makirullarna, men det funkar utan också. 

Lägg sjögräsbladet på bambumattan. Bred ut ris ovanpå. Lägg strimlade grönsaker längs ena kanten, och rulla sedan ihop rullarna så hårt du kan. Lägg med skarven neråt i minst 10 min innan du skär dem, så håller de ihop bättre. Skär i lagom tjocka bitar med riktigt vass kniv. Går lättare om du ser till att kniven är lite fuktig när du skär, så att inte riset klibbar fast.

AVOCADO
Blir absolut bäst med mogen avocado. Dela i halvor, kärna ur, dela varje halva i klyftor och "fyll" dem med ris, som du med blöta händer format till "kuddar". Jag är lat och lägger dem med avocadosidan neråt och rissidan uppåt, så behöver jag inte "binda" fast riset i avocadon på något vis...

SVAMP
Skiva ganska stora champinjoner. Stek i olja, salta lätt. Forma riset till små bollar med fuktiga händer och tryck fast en champinjonskiva i varje kudde. 

TOFU
Här använde jag 180 g fast tofu (tror att det var Coop Extra eller något annat lågprismärke), som jag marinerade i ½ dl ljus soja, ½ msk mörk soja, 1 msk socker, 1 msk rapsolja, 1 tsk sesamolja, 1 tsk kinesisk "five spices" i kylskåp över natten. Skar sedan i lagom stora bitar (ca ½ x 2 x 4 cm). Forma riset till kuddar med fuktade händer och lägg sedan en kudde ovanpå varje tofubit. 

RISRULLAR
Blötlägg ett rispappersark i ca 30 sekunder i ljummet vatten, så att det blir mjukt och går att forma. Lägg ut det på en skärbräda, och bred sushiris över mitten. Lägg på valfria strimlade grönsaker - jag valde gurka, paprika och skivade stekta champinjoner. Rulla ihop rispappret så gott det går. Blötlägg ytterligare ett rispapper och svep det runt. Låt ligga en liten stund innan du skär i diagonala bitar.

PICKLAD INGEFÄRA
Skiva ingefära riktigt tunt. Blanda den med en lag av 1 msk socker, 2 msk risvinäger och 1 msk vatten (blev lagom till ca 7 cm ingefära) i en glasburk och låt det hela stå över natten i kylskåp. 

Servera gärna med andra tillbehör, t.ex. edamamebönor, kimchi, sjögrässallad, resterna av de strimlade grönsakerna, och kanske soltorkade tomater.

Sushi är tämligen allergivänligt om man väljer "pålägg" som man tål och förstås - tål ris. Man kan även använda andra gryn, men det blir en helt annan rätt då.

onsdag 24 september 2025

Salladskålsgryta med glasnudlar och svamp

Receptet på den här grytan baseras på en liknande gryta i boken Ah Gong's Table av George Lee. Jag hade inte alla ingredienser hemma, så hoppade över en hel del och ersatte andra, men grytan blev ändå jättegod. När jag gjorde den andra gången - till mig - kom tonårssonen och sniffade nyfiket - "är det den där goda grytan igen - jag vill också ha", och så åt han upp hälften av min portion... Så receptet får hamna här på bloggen så att jag minns till nästa gång hur jag gjorde. Servera gärna med ris och tofu (min favorit är först stekt/friterad och sedan bräserad ganska länge med soja, five spices, sesamolja, vitlök, ingefära och lite socker)

SALLADSKÅLSGRYTA MED GLASNUDLAR OCH SVAMP
5 torkade shitake-svampar, blötlagda i hett vatten i minst 30 min
ca 600 g salladskål, strimlad
rapsolja till stekning
1 krossad solovitlök (eller 3-5 krossade vanliga vitlöksklyftor)
1 stor morot i stavar
ca 10 cm finstrimlad purjolök
50 g mungbönnudlar/glasnudlar, blötlagda i minst 30 min i ljummet vatten, avrunna
ca 5 kinesiska öronsvampar, blötlagda minst 10 min, delade i mindre bitar
ca 1-1½ dl blötläggningsvatten från shitakesvamparna
1 msk glutenfri soja
1-2 msk vegetarisk woksås
1 msk risvinäger
1 tsk kinesisk five-spices
1 tsk majsstärkelse (eller annan stärkelse) blandad med 1-2 msk vatten
1 tsk sesamolja
vitpeppar efter behag

Blötlägg shitakesvampen; plocka upp den och strimla den fint. Skålla salladskålen i kokande vatten (låt ligga i någon minut) och låt rinna av. Hetta upp oljan och stek vitlök och strimlad avrunnen svamp i ca 30 sekunder, tillsätt morötterna och woka i någon halvminut till. Tillsätt den avrunna salladskålen, woka några minuter, tillsätt blötläggningsvatten, soja, woksås, risvinäger, five spices och låt sjuda under lock i 5-10 min. Blanda ner purjolök, mungbönnudlar och öronsvamp och låt puttra i några minuter till. Red av med majsstärkelse blandad med vatten, puttra en minut och smaka sedan av med sesamolja och vitpeppar.

Denna gryta innehåller soja - kan bytas mot coconut aminos - ersätt i så fall även woksåsen med denna. Innehåller även majs (i woksåsen och redningen) - ersätt woksåsen med coconut aminos och majsstärkelse mot annan stärkelse som ni tål. Sesamolja ger mycket karaktär åt rätten; kan möjligen ersättas med någon annan smakrik olja, även om det inte blir exakt samma sak. Istället för glasnudlar kan man ta risnudlar vid baljväxtallergi, men låt dem då inte koka så länge. Konsistensen kommer inte heller bli densamma. Kanske kan det funka med sötpotatisnudlar - jag har aldrig provat det själv, så vet inte så noga.

torsdag 14 augusti 2025

Naturligt glutenfria småbröd - basrecept

Med utgångspunkt från det här naturligt glutenfria receptet på småbröd, kan man skapa många olika varianter av brödbullar. Tillsätt frön, kryddor, russin, torkad frukt, lite sötning, byt ut mjölsorterna o.s.v. Har du i mycket torkad frukt kan du behöva öka vätskan lite, eftersom frukten suger upp en del. Om du istället har i mycket sötning, kan vätskan behöva minskas lite. Upp till 1 msk sirap borde dock gå att tillsätta utan problem. Receptet ger mjuka småbröd med inte så hård skorpa. 

NATURLIGT GLUTENFRIA SMÅBRÖD - BASRECEPT (6 bröd)
225 g naturligt glutenfritt mjöl* (se förklaring nedan)
15 g fiberhusk
ev. ½ tsk brödkryddor efter behag (jag gillar färskmalen kardemumma + malen koriander)
5-10 g färskjäst
450 g vatten
1 tsk äppelcidervinäger (kan uteslutas)

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt vätskan och rör om tills inga klumpar återstår. Täck med en bakduk och låt jäsa ett par timmar; det är inte så noga, men räkna med minst 2 timmars jästid. Använd en matsked för att skopa upp 6 st bröd, som läggs på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs medan ugnen värms upp till 200 grader (med varmluft, 225 grader utan). Grädda sedan i 30 min. Låt svalna utan bakduk.

Jag brukar förvara brödet i rumstemperatur på en träskärbräda täckt med en bakduk, alltså inte i plastpåse. Brödskorpan blir då torr, men inkråmet håller sig mjukt i åtminstone 2 dagar.

*Jag använder oftast ca 25 g pumpafröprotein, 150 g bovetemjöl eller fullkornsrismjöl och 50 g rismjöl (om jag använder bovetemjöl) eller majsmöl. Går även bra att baka på bara bovetemjöl, men om du väljer ris/majs är det bra att blanda sorterna för godare bröd. Med lite tapiocastärkelse blir brödet kladdigare/segare.

Brödet är relativt allergivänligt; använd de mjölsorter som tåls och blanda helst 2 olika sorter. Innehåller dock fiberhusk (psylliumfrö), som inte alla tål, och just den ingrediensen är svår att ersätta i det här receptet.

måndag 14 juli 2025

Naturligt glutenfri tigerkaka, sockerkaka, strösselkaka m.m.

För att vara helt ärlig och uppriktig: det här receptet är ursprungligen inte mitt. Det kommer från MatSara och finns publicerat både på hennes blogg och i hennes kokbok, och är nog det av hennes recept vi använder flitigast i det här hushållet. Men jag ogillar att diska och gillar min digitala våg, så receptet nedan är med viktmått istället för volymmått för några av huvudingredienserna. Vi brukar använda samma smet som till den ljusa kakan tigerdelen till både sockerkaka och strösselkaka - se recept nedan. Men vi börjar med tigerkakan. Och jag får uppdatera med bilder när jag har några...

TIGERKAKA
300 g strösocker
270-300 g naturligt glutenfritt mjöl - vi brukar blanda fullkornsrismjöl, fullkornsmajsmjöl, klibbrismjöl och en aning tapiocastärkelse (blir kletigare) eller majsstärkelse (blir torrare kaka)
10 g (2 tsk) bakpulver
ca 10 g vaniljsocker
ca 3 g (1 tsk) xanthangummi
100 g rapsolja
300 g risdryck eller vatten
2 msk kakao till 1/3 av smeten

Blanda alla torra ingredienser utom kakao. Rör ner olja och vätska och rör till slät konsistens. Flytta en tredjedel av smeten till en annan bunke och rör ner kakao (ingen mer vätska, det gör inget att kakaosmeten är fastare). Varva ljus och mörk smet i en smord och bröad (med glutenfritt mjöl eller pofiber eller kokos, beroende på vad man tål och gillar) eller bakplåtspappersklädd form. Dra några drag med en matkniv eller gaffel för att få en mer ripplad kaka. Grädda sedan i nedre delen av ugnen, 175 grader (utan varmluft) i 50-60 min. Låt svalna innan du vänder upp kakan.

SOCKERKAKA
Använd samma smet som ovan men uteslut kakaopulver och "rippelsteget" och ta en lite större mjölmängd. Häll all ljus smet i en smord och bröad form och grädda som ovan.

STRÖSSELKAKA
Använd samma smet som ovan men uteslut kakaopulver och "rippelsteget" och ta en lite större mjölmängd. Häll all ljus smet i en smord och bröad eller bakplåtspappersklädd form med avtagbar kant, eller i en ugnssäker form. Grädda i 175-200 grader i 30-45 min, beroende på formens storlek = kakans tjocklek. Ytan ska vara fast och en provsticka ska komma upp torr när du sticker ner den i kakan. 

Medan kakan fortfarande är lite varm brer du på en glasyr av 75-100 g smält mjölkfritt margarin blandat med 2-3 dl florsocker och eventuellt 1 tsk vaniljsocker. Sprinkla med strössel och låt sedan svalna helt.

Kakorna ovan är naturligt glutenfria, mjölkfria, äggfria. Kolla dock ursprunget på xanthangummi om du är allergisk mot soja, majs eller vete och väldigt känslig. Vi använder ett xanthangummi baserat på majs. Strösselkakan innehåller mjölkfritt margarin - som man måste lusläsa ingredienslistan på vid allergi. Vissa sorter innehåller mandel, andra bondbönor, ytterligare andra sojalecitin... Florsocker, bakpulver och vaniljsocker kan innehålla stärkelse - brukar vara potatis- eller majs, men läs innehållsförteckningen vid allergi mot dessa livsmedel.

tisdag 27 maj 2025

Glutenfri rabarberkaka (vegansk, nöt- och sojafri)

"Mmmmmm! Den här kakan blir nog ny favorit", utbrast mannen, efter första tuggan av den här kakan, som jag först befarade skulle bli en ren katastrof. Jag testade nämligen att omvandla det här receptet med hjälp av guiderna i den här boken. Men det gick inte riktigt som det var tänkt. Jag tror inte enbart att det berodde på att jag ersatte mandelmjöl med lite mindre mängd solrosfröprotein, och inte heller på att jag minskade stärkelsemängden i mjölblandningen (vis av erfarenheten att ha testat ett annat recept med typ 50% tapiocastärkelse, det blev inte alls lika bra som mina andra brödrecept med max 15-20% stärkelse). Helt klart var den angivna vätskemängden som skulle ersätta 2 st ägg på tok för liten, alternativt missade jag någonting annat. Så mot slutet gav jag upp och hällde i lite mer vatten på måfå, och det föll tydligen väl ut. Receptet får hamna här, med viss reservation för att vätskemängden kan vara lite för liten eller lite för stor i förhållande till vad jag använde.

GLUTENFRI RABARBERKAKA (VEGANSK, NÖT- OCH SOJAFRI)
220 g strösocker
20 g solrosfröprotein
110 g fullkornsrismjöl
30 g fullkornsmajsmjöl
40 g tapiocastärkelse
2 tsk vaniljsocker
1.25 tsk bakpulver
ca ½ tsk xanthangummi (ca 2 g)
60 g rapsolja, gärna med smörsmak
120-140 g vatten /växtbaserad dryck (dock inte fet kokosmjölk, i så fall kokosdryck), börja med den mindre mängden och tillsätt mer om det blir för tjockt
250-300 g rabarber, skalad och skuren i fina bitar
1 tsk stött eller nymald kardemumma
råsocker efter behag (inte för mycket)

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt olja och vatten och rör om till en smet. Den ska vara ganska tjock, lite som kladdkakssmet. Häll i en bakplåtspappersklädd form med löstagbar kant (smord och bröad med något mjöl eller ströbröd man tål går nog också bra, men jag brukar använda bakplåtspapper). Fördela rabarberbitarna över och tryck ner dem lite i smeten. Strö kardemumma och råsocker över. Grädda i 25-30 min i 200 grader varm ugn (med varmluft). Låt svalna lite innan servering. 

Kakan är hyfsat allergivänlig; äggfri, mjölkfri, nötfri, baljväxtfri (kolla xanthangummit vid svår sojaallergi då vissa xanthanmärken är tillverkade med sojabas, som inte behöver deklareras), glutenfri, vetefri, vegansk. Byt ut mjölsorterna mot andra sorter du tål (dock inte kokos) om ris och majs inte funkar. Likaså kan tapiocastärkelse bytas mot annan stärkelse. Istället för rapsolja kan annan olja användas, och istället för solrosfröprotein kan man testa att använda mer mjöl (ta då den mindre mängden vatten), malda solrosfrön, mandelmjöl (om man tål mandel) eller halva mängden kokosmjöl (det suger upp mer vatten).

fredag 2 maj 2025

Naturligt glutenfria kanelbullekakor

Det blir ovanligt mycket kakrecept här på bloggen för tillfället... Under vårvintern var jag nämligen ledig i hela sju veckor, när jag tog ut sparad flex och semester mellan två jobb, när jag tröttnade på att städa och gå långa promenader med hunden, samt spela piano, bakade jag en hel del. Dessutom upptäckte jag att några av de kakor jag tidigare bakat och uppskattat INTE fanns på bloggen, och för att slippa googla när jag ska baka dem nästa gång, fick de hamna här. Som dessa små godingar, som smakar som kanelbullar i småkaksformat. Mums! Ursprungsreceptet kommer från Fredriks Fika; sedan har jag gjort dem glutenfria och lagt till kardemumma, en av mina favoritkryddor i bakverk. Jag hoppar även över pärlsockret på toppen, eftersom det ändå bara ramlar av. Mätte inte ingredienserna särskilt noga när jag bakade dem, så måtten är väldigt ungefärliga. Vill man ha knaprigare kakor tar man mindre margarin och mer vatten, samt låter kakorna eftertorka i ugnen när de är gräddade. Vill man ha mörare kakor, tar man mer margarin och mindre vatten och gräddar enligt receptet. Även mängden socker kan justeras efter behag. Men använd råsocker i fyllningen! Det blir både finare och godare, då sockerkristallerna är större och bibehålls bättre vid gräddningen (enligt mitt tycke och smak). 

NATURLIGT GLUTENFRIA KANELBULLEKAKOR
ca 3½ dl naturligt glutenfria mjölsorter (jag använde ca 1½ dl fullkornsrismjöl, 1 dl fullkornsmajsmjöl, ½ dl klibbrismjöl och ½ dl tapiocastärkelse)
2 msk strösocker
1 tsk xanthangummi
½ msk vaniljsocker
1 tsk stött eller nymortlad kardemumma
100 g mjölkfritt margarin (ungefär)
3-4 msk vatten (ungefär)

Till fyllningen: Malen kanel
Råsocker

Blanda alla torra ingredienser. Blanda in margarinet så att det blir en smulig deg. Tillsätt så mycket vatten som behövs för att degen ska gå att arbeta samman. Platta eller kavla ut den, gärna på bakplåtspapper för att undvika att den fastnar i bakbordet. Strö kanel och råsocker över och rulla ihop tätt som en rulltårta (gärna med hjälp av bakplåtspappret). Svep in i bakplåtspapper och kyl i minst 30 min. Skär sedan 7-10 mm tjocka skivor med hjälp av en vass kniv. Lägg på bakplåtspapper. Grädda i 200 grader, ca 15 min (utan varmluft). Låt kallna helt innan förvaring i lufttät burk.  

Kakorna är mjölkfria, äggfria, fröfria, sojafria, nötfria, naturligt glutenfria, vegan MEN kolla margarinet så att det inte innehåller något du eller dina gäster är allergiska emot. Mjöl- och stärkelsesorterna kan bytas ut mot andra sorter, om du inte tål de jag har använt. Kolla även vaniljsockret, som kan innehålla stärkelse (oftast potatis- eller majs).

torsdag 24 april 2025

1-2-3-havrekakor

Det här mycket enkla receptet fanns i en av mina äldre kokböcker, nämligen Sju sorters kakor från slutet på 1940-talet. Kakorna kom väl till pass när Prinskorven skulle testa att äta havre. Han gillar inte gröt i normalfallet, så jag insåg ganska snabbt att planen på att introducera havre i form av gröt inte skulle bli någon succé, oavsett utfallet av havreprovokationen som sådan. Alltså fick det bli kakor. Det visade sig att de föll övriga familjen i smaken, så mycket att Lillprins bus tjatade hål i huvudet på mig om att få baka fler. Varför kakorna heter 1-2-3? För att i en hel sats av receptet ska det vara 1 hg socker, 2 hg margarin och 3 hg havregryn såklart!

1-2-3-HAVREKAKOR, ca 25 st små kakor av denna (halva) sats
50 g strösocker
100 g margarin
150 g glutenfria havregryn

Blanda samtliga ingredienser i en skål. Arbeta samman dem med händerna, tills det blir en formbar deg. Forma små kulor, stora som valnötter. Platta till dem så att de blir ca ½ cm tjocka, och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i "medelvarm" ugn (jag tolkade som 160-175 grader utan varmluft) tills de blir gyllenbruna, ca 8-12 minuter tror jag. 

Tål man havre och använder glutenfri sådan, är dessa kakor glutenfria, mjölkfria (om man använder mjölkfritt margarin), äggfria, nötfria, vegan. MEN kolla margarinet, som kan innehålla allsköns allergener om man inte passar sig (soja, bondbönor, mandel, havre, mjölk m.m.). Borde även kunna bakas med kokosolja + vatten (80 + 20 g) istället men jag har inte testat.

måndag 7 april 2025

Naturligt glutenfria bondkakor utan mandel

När jag var liten brukade mormor och morfar alltid ta "elvakaffe", med minst tre sorters kakor (bullar, sockerkaka och någon småkaka). Och ibland äppelpaj med vispad grädde, eller 1-2-3-kakor, utbakade som kransar smaksatta med apelsinskal, kakao eller skurna och doppade i pärlsocker och kanel. Eller som syltkakor med hallonsylt. Mina favoriter var de inte så söta smörkransarna och de rätt mycket sötare bondkakorna, som jag här försökt återskapa i en mer allergivänlig version här. Den som vill kan såklart tillsätta flagad eller hackad mandel för en mer autentisk version.  

NATURLIGT GLUTENFRIA BONDKAKOR UTAN MANDEL
100 g fullkornsrismjöl (eller vanlig rismjöl)
40 g klibbrismjöl
35 g tapiocastärkelse
100 g mjölkfritt margarin
100 g brunt socker (jag använde ljust muscavado)
½ msk sirap
½ tsk bikarbonat
½ tsk xanthangummi
vatten

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt mjölkfritt margarin och sirap och så mycket (lite) vatten som behövs för att arbeta samman allt till en hanterbar deg. Forma en ganska tjock cylinder eller "kantig" sådan, rulla in i bakplåtspapper och kyl i minst 30 min. Skär i 3-5 mm tjocka skivor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader, 15-20 min utan varmluft. Låt svalna och förvara sedan i rumstemperatur.

Kakorna är mjölkfria, äggfria, glutenfria, nötfria, fröfria, baljväxtfria, vegan. KOLLA DOCK margarinet så att det inte innehåller några ingredienser du eller dina gäster inte tål! Det finns alla möjliga allergener i mjölkfritt margarin numera; mandel, bondbönor, sojalecitin m.m. Mjölsorterna kan bytas ut mot andra mjölsorter vid allergi mot de sorter jag har använt.

måndag 3 mars 2025

Gua bao (Taiwanesisk taco) med tofustavar i sesamsås

Oftast när jag bakar jästa vetebaserade bröd varken mäter eller väger jag några ingredienser, utan kör bara på "känsla". Det är svårt att förklara, men efter många års slabbande med händer i degar vet jag hur jag vill att degen ska kännas för att vara hanterbar. Men rätt som det är vill någon ha recept på någonting de har ätit hos oss, och då blir det problem. För hur ska man beskriva hur mycket vatten som är lagom för att ge en kladdfri, smidig deg? Ibland - som med detta recept - återskapar jag något som det bjudits på, men eftersom jag som vanligt bara "höftar", är måtten lite småkonstiga. Ber om ursäkt för det! Vetedegar är förlåtande, så det går nog bra att avrunda uppåt eller neråt till närmsta 10-tal. 

Hur som helst; baodegen fungerar till ofyllda som fyllda bao och även till mantou. Ibland sjunker bröden dock ihop och blir skrynkliga efter ångningen. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Familjen äter ändå med god aptit. Gua bao är taiwanesisk streetfood, har jag läst mig till. Ingenting jag har ätit i Kina eller Malaysia, men det hindrar ju inte att man testar... Vi fyllde dem med tofustavar wokade i en sesamsås, strimlad paprika och morot och Lillprins Bus har bett om receptet, så här kommer det i den version jag gjorde när jag skulle skriva ner hur man gör. Fast jag gjorde bara gua bao av halva degen. Resten använde jag till vanliga fyllda baozi.

GUA BAO (tillvägagångssätt från A-Gong's Table av George Lee)
17 g färskjäst (eller lite mer om du vill jäsa degen kortare tid)
812 g vetemjöl
50 g strösocker
422 g vatten
70 g rapsolja + mer till pensling

Smula sönder jästen och blanda med övriga ingredienser. Knåda samman till en smidig deg som släpper degbunkens kanter utan problem. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Knåda igenom den, och dela sedan i bitar, ca 40-45 g styck. Rulla varje bit till en boll och låt vila i 5 min. Kavla sedan ut till en oval, dubbelt så lång som bred, ca ½-1 cm tjock. Stryk ett tunt lager olja på varje oval och vik dem dubbla, så att en halvcirkel bildas. Lägg på bakplåtspappersbitar som är lagom stora för varje halvcirkel och låt jäsa ca 30 min, gärna i ångkorgen. Förbered ångningen (jag använder en wok, som jag häller vatten i, låter koka upp och sedan placerar jag ångkorgen i woken. Viktigt att inte vattnet kommer i kontakt med ångkorgen dock). Ånga sedan på relativt hög värme i ca 12 min. Ta bort ångkorgen från woken och låt vila ca 5 min innan du lyfter på locket (för att förhindra ihopskrynkling).

Vid servering viker man försiktigt upp bröden till en "taco" och fyller med vad man nu vill ha i. Nedan följer ett förslag.

TOFUSTAVAR I SESAMSÅS (fritt baserad på recept i The Vegan Chinese Kitchen av Hannah Che)
ca 400 g hård tofu, skuren i stavar (går fint att använda marinerad, rökt eller naturell tofu, inte så noga)
rapsolja till stekning
2 msk tahini
2 msk soja
1 msk vegetarisk woksås
1 tsk risvinäger
1 msk socker
sesamfrön
vitlökspulver
spiskummin efter behag
en gnutta kinesisk five-spices-krydda
ev. chiliflingor

Stek tofun gyllenbrun i olja. Blanda ihop tahini, soja, woksås, vinäger och socker med kryddorna. Häll blandningen över tofun och stek en stund så att varje tofustav är täckt av sås. Rör ner sesamfröna och lägg upp.

Dessa recept är INTE allergivänliga... Gua bao-bröden innehåller vete - jag ska fixa ett glutenfritt recept, men i väntan på det kan man använda detta istället: https://nogluforme.com/2021/02/25/bao-buns/ men strunta i salt och bakpulver, eftersom båda påverkar smaken. Tofustavarna går att göra glutenfria om man använder glutenfri soja. Om man inte tål soja, men tål sesam, kan man använda ostronskivling istället och ersätta sojan med coconut aminos. Om man inte tål sesam kan man prova att använda något annat frö- eller nötsmör, men det kommer inte att bli samma rätt.

onsdag 12 februari 2025

Wokat sojakött och grönsaker med soja, sesamolja och five spices

I min mening är torkat sojakött underskattat. Numera är utbudet av frysta och kylda färdigkryddade veggoköttalternativ så stort att folk knappt känner till denna råvara, än mindre vet hur de ska få tag på den. Jag brukar beställa några kg åt gången från vegshop.se (OBS! Ej sponsrat inlägg på något sätt). De brukar ha både färs, bitar och strimlor, som alla är användbara och håller superlänge, förutsatt att man inte äter upp dem, förstås. När man sedan kommer på att man ska laga något "köttigt", är det bara att blötlägga bitarna eller strimlorna i kokhett vatten i 10-15 min (färs behöver inte blötläggas alls) innan man använder det. Behöver dock kryddas rejält och om man steker i gjutjärnspanna går det åt mycket olja, så ta med det i beräkningen. Jag brukar steka köttet först, och sedan blanda ner grönsakerna efter hand, beroende på hur länge de behöver stekas för att bli lagom mjuka. Det recept som följer här ger en "torr" wok, utan sås, som passar bra att servera med t.ex. sweet chilisås och kokt ris.

WOKAT SOJAKÖTT OCH GRÖNSAKER MED SOJA, SESAMOLJA OCH FIVE SPICES
ca 3 dl torkade sojaköttstrimlor
rapsolja (mycket)
300-400 g valfria grönsaker - jag hade en morot, några vitkålsblad och 10 cm zucchini
1 msk finhackad ingefära
1 msk finhackad vitlök
3-4 msk ljus soja
½-1 tsk kinesisk five-spices (en kryddblandning bestående av kanel, koriander, lagerblad, stjärnanis och kryddpeppar)
1 tsk socker (pappa säger att man MÅSTE ha i socker när man har five-spices)
1 tsk rostad sesamolja
lite vitpeppar

Blötlägg sojaköttstrimlorna i kokhett vatten i ca 15 min medan du förbereder grönsakerna. Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur dem. Hetta sedan upp oljan och stek sojaköttet så att det får lite färg runt om (rör om ofta). Tillsätt då grönsakerna; de som kräver längst tillagningstid först (jag tillsatte morot och vitkål först, sedan ingefära och vitlök och slutligen zucchini när det bara återstod 2-3 minuter) och woka på medelhög-hög värme till grönsakerna är al-dente. Tillsätt soja, socker och krydda och rör om ordentligt. Smaka av med sesamolja och vitpeppar och servera med ris.

Den som är riktigt ambitiös kan woka som man "ska" göra: först sojaköttet tills det är klart. Då tas de upp och läggs på en tallrik. Woka sedan grönsakerna en sort i taget, och ta upp dem ur woken/stekpannan när de är nästintill klara. Slutligen wokar du ingefära och vitlök tills de börjar dofta, tillsätter resten tillsammans med soja, socker och kryddor, wokar vidare i 2 minuter och smakar sedan av. Det ger mer perfekt konsistens på samtliga ingredienser men i vardagslag (och om man har en tillräckligt stor wok) tycker jag att den första varianten går nästan lika bra.

Denna rätt innehåller soja men är glutenfri om man väljer glutenfri soja. Vegansk såklart. Sesamolja kan uteslutas om man inte tål det, och grönsakerna kan anpassas efter vad man tål.

torsdag 2 januari 2025

Pimpade snabbnudlar på 10 minuter

Här kommer recept på en billig och snabblagad rätt som Pysen, numera 15 år, älskar. Ytterligare plus: enkel att variera beroende på tycke, smak och vilka små rester som finns i kylskåpet. Bladgrönsaker tycker jag ska ligga i soppan, så att de blir lite härligt sladdriga (våga prova med isbergs-/romansallad eller bladspenat istället för pak choi), men sedan kan man toppa eller blanda i vad man vill. Här blev det gurka, morötter, torrostade jordnötter, sesamolja och chiliolja, men ta det du är sugen på. Blir även jättegott med strimlad tofu som topping, eller stekt veggokött, eller stekt svamp, eller picklad/fermenterad kål eller lök, eller edamame-bönor, rostade frön eller andra nötter. 

PIMPADE SNABBNUDLAR PÅ 10 MINUTER, 1 tonåring
2 pkt snabbnudlar med grönsaks- eller svampsmak
5 dl hett vatten eller så mycket som behövs för att täcka nudlarna
"Pimp", t.ex. några sallads- eller kålblad (dock ej vit- eller rödkål, för hårda)
strimlad morot eller annan strimlad rotfrukt
strimlad gurka eller annan strimlad grönsak som är god rå
1-2 msk torrostade jordnötter eller rostade frön eller nötter, alternativt rostad lök
ev. strimlad tofu, stekt sojakött, stekt svamp etc.
chiliolja efter behag - se tidigare inlägg
sesamolja (rostad) efter behag
ev. lite gräslök eller finhackad purjolök, eller färsk koriander

Lägg nudlarna med en av buljongpåsarna i en gryta tillsammans med några salladsblad (jag hade 5 små blad av pak choi). Häll kokande vatten över. Lägg på ett lock och låt stå medan du strimlar grönsakerna. När nudlarna är mjuka - efter ca 5 min, häll upp dem i en skål. Placera ut pimpet ovanpå. Toppa med chiliolja, sesamolja och strö gärna lite hackad/rostad lök och/eller koriander över. Klart att servera!

Kan allergianpassas - välj snabbrisnudlar för glutenfri variant (kolla dock rostad lök och rostade nötter så att även dessa är glutenfria) och välj pimp och topping efter vad du eller dina gäster tål.