Sidor

torsdag 24 april 2025

1-2-3-havrekakor

Det här mycket enkla receptet fanns i en av mina äldre kokböcker, nämligen Sju sorters kakor från slutet på 1940-talet. Kakorna kom väl till pass när Prinskorven skulle testa att äta havre. Han gillar inte gröt i normalfallet, så jag insåg ganska snabbt att planen på att introducera havre i form av gröt inte skulle bli någon succé, oavsett utfallet av havreprovokationen som sådan. Alltså fick det bli kakor. Det visade sig att de föll övriga familjen i smaken, så mycket att Lillprins bus tjatade hål i huvudet på mig om att få baka fler. Varför kakorna heter 1-2-3? För att i en hel sats av receptet ska det vara 1 hg socker, 2 hg margarin och 3 hg havregryn såklart!

1-2-3-HAVREKAKOR, ca 25 st små kakor av denna (halva) sats
50 g strösocker
100 g margarin
150 g glutenfria havregryn

Blanda samtliga ingredienser i en skål. Arbeta samman dem med händerna, tills det blir en formbar deg. Forma små kulor, stora som valnötter. Platta till dem så att de blir ca ½ cm tjocka, och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i "medelvarm" ugn (jag tolkade som 160-175 grader utan varmluft) tills de blir gyllenbruna, ca 8-12 minuter tror jag. 

Tål man havre och använder glutenfri sådan, är dessa kakor glutenfria, mjölkfria (om man använder mjölkfritt margarin), äggfria, nötfria, vegan. MEN kolla margarinet, som kan innehålla allsköns allergener om man inte passar sig (soja, bondbönor, mandel, havre, mjölk m.m.). Borde även kunna bakas med kokosolja + vatten (80 + 20 g) istället men jag har inte testat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar