För att vara helt ärlig och uppriktig: det här receptet är ursprungligen inte mitt. Det kommer från MatSara och finns publicerat både på hennes blogg och i hennes kokbok, och är nog det av hennes recept vi använder flitigast i det här hushållet. Men jag ogillar att diska och gillar min digitala våg, så receptet nedan är med viktmått istället för volymmått för några av huvudingredienserna. Vi brukar använda samma smet som till den ljusa kakan tigerdelen till både sockerkaka och strösselkaka - se recept nedan. Men vi börjar med tigerkakan. Och jag får uppdatera med bilder när jag har några...
TIGERKAKA
300 g strösocker
270-300 g naturligt glutenfritt mjöl - vi brukar blanda fullkornsrismjöl, fullkornsmajsmjöl, klibbrismjöl och en aning tapiocastärkelse (blir kletigare) eller majsstärkelse (blir torrare kaka)
10 g (2 tsk) bakpulver
ca 10 g vaniljsocker
ca 3 g (1 tsk) xanthangummi
100 g rapsolja
300 g risdryck eller vatten
2 msk kakao till 1/3 av smeten
Blanda alla torra ingredienser utom kakao. Rör ner olja och vätska och rör till slät konsistens. Flytta en tredjedel av smeten till en annan bunke och rör ner kakao (ingen mer vätska, det gör inget att kakaosmeten är fastare). Varva ljus och mörk smet i en smord och bröad (med glutenfritt mjöl eller pofiber eller kokos, beroende på vad man tål och gillar) eller bakplåtspappersklädd form. Dra några drag med en matkniv eller gaffel för att få en mer ripplad kaka. Grädda sedan i nedre delen av ugnen, 175 grader (utan varmluft) i 50-60 min. Låt svalna innan du vänder upp kakan.
SOCKERKAKA
Använd samma smet som ovan men uteslut kakaopulver och "rippelsteget" och ta en lite större mjölmängd. Häll all ljus smet i en smord och bröad form och grädda som ovan.
STRÖSSELKAKA
Använd samma smet som ovan men uteslut kakaopulver och "rippelsteget" och ta en lite större mjölmängd. Häll all ljus smet i en smord och bröad eller bakplåtspappersklädd form med avtagbar kant, eller i en ugnssäker form. Grädda i 175-200 grader i 30-45 min, beroende på formens storlek = kakans tjocklek. Ytan ska vara fast och en provsticka ska komma upp torr när du sticker ner den i kakan.
Medan kakan fortfarande är lite varm brer du på en glasyr av 75-100 g smält mjölkfritt margarin blandat med 2-3 dl florsocker och eventuellt 1 tsk vaniljsocker. Sprinkla med strössel och låt sedan svalna helt.
Kakorna ovan är naturligt glutenfria, mjölkfria, äggfria. Kolla dock ursprunget på xanthangummi om du är allergisk mot soja, majs eller vete och väldigt känslig. Vi använder ett xanthangummi baserat på majs. Strösselkakan innehåller mjölkfritt margarin - som man måste lusläsa ingredienslistan på vid allergi. Vissa sorter innehåller mandel, andra bondbönor, ytterligare andra sojalecitin... Florsocker, bakpulver och vaniljsocker kan innehålla stärkelse - brukar vara potatis- eller majs, men läs innehållsförteckningen vid allergi mot dessa livsmedel.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar