Sidor

onsdag 16 november 2022

Pumpasoppa med ingefära och lime

Den här pumpasoppan blev en favorit hos oss hösten 2022. Till och med min pumpa-skeptiska man uppskattade den. Just denna höst odlade vi våra egna Uchi Kuri-pumpor, en sorts hokkaidopumpa som är lite fastare och sötare än t.ex. butternutpumpa. Soppan blir absolut godast på hokkaido eller kaboucha-pumpa, men har man inte det fungerar även butternut. Har inte testat med halloweenpumpa, som enligt mig är smaklös och blaskig, men testa om du har lust! Mängden kokosmjölk kan ökas efter behag. Själv vill jag bara ha en liten touch av kokos i soppan, medan man och barn gillar när det blir lite mer krämigt.

PUMPASOPPA MED INGEFÄRA OCH LIME
2 gula hackade lökar
2 morötter i bitar
1 hokkaidopumpa, ca 1 kg, skalas, kärnas ur och tärnas
1 msk hackad ingefära
4 hackade vitlöksklyftor
ev. 100 g fint tärnad rotselleri
ev. 1-2 tärnade gula eller röda paprikor
spiskummin (malen)
paprikapulver
ev. kanel, kardemumma, kryddnejlika eller garam masala
ev. chili, färsk eller krossad
kokosmjölk efter behag (1-2½ dl)
buljongtärningar, 1-2 st efter behag
1-1½ liter vatten
1-2 msk pressad lime
salt efter behag

Topping: färsk röd tärnad paprika, rostad lök, rostad potatis, färska kryddor, hackad röd chili, jalapeno, babyspenat eller vad du nu gillar

Lägg alla grönsaker i en rejäl gryta tillsammans med buljongtärningar och kryddor. Häll kokande vatten över. Koka upp och låt sjuda under lock tills grönsakerna mjuknar. Mixa soppan slät, tillsätt kokosmjölk och lime. Smaka av med salt och servera med valfri topping samt bröd.

Allergivänlig vegansk glutenfri spannmålsfri nötfri sojafri soppa, men kolla för säkerhets skull buljongtärningarna så att de är fria från det som inte tåls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar