Sidor

onsdag 28 april 2021

Glutenfri Ambasha (utan psylliumfrö)

Från att ha bakat nästan varje dag, bakar jag numera max en gång i veckan. Jag tappade lite lusten när jag inte längre kunde använda fiberhusk på grund av Prinskorvens allergi mot psylliumfrön. Visst kan man använda xanthangummi istället, men det blir verkligen inte lika bra. Men denna anpassning av originalreceptet här blev rätt OK, så det får hamna här på bloggen för framtida bruk. Jag har även testat att baka gua bao enligt recept här; dock med modifiering, eftersom bao enligt mig absolut inte får innehålla salt och bakpulver, eftersom det ger äcklig bismak. Hade lite annan mjölmix och ersatte mjölk med vatten. Blev lite platta, men goda, och stort plus för att de kan ångas istället för bakas i ugnen. Men åter till ambashan-brödet. DET måste bakas i ugn. Och är garanterat fritt från bakpulver.

GLUTENFRI AMBASHA (UTAN PSYLLIUMFRÖN)
300 g naturligt glutenfritt mjöl (jag använde 50 g av vardera solrosfröprotein och boveteflingor, samt 100 g av vardera fullkornsrismjöl och fullkornsmajsmjöl)
10 g Pofiber
5g xanthangummi
2 tsk kalonji (nigella seeds, tror att det kallas svartkummin på svenska)
1 tsk stött kardemumma
15 g kokossocker (jag skulle ha haft i mer, men det tog slut)
15 g jäst
350 g vatten

Blanda alla torra ingredienser med jästen. Tillsätt vattnet och rör samman till en slät deg. Fös ihop den till en boll med hjälp av skeden, stjälp ut på en bakplåtspappersklädd plåt och bred ut till en tallriksstor cirkel, ca 1-1½ cm tjock. Gör lite mönster i degen och låt den jäsa i en timme under bakduk. Grädda i 200-225 grader med varmluft, ca 20-25 min. Låt svalna på galler under bakduk. 

Med den här anpassningen är brödet relativt allergivänligt, så länge man väljer mjölsorter man tål. Kolla dock ursprunget på xanthangummit. Det jag använder är framställt av bakterier som växer på majs som substrat, men vissa sorter tillverkas av bakterier som växer på vete, soja eller ägg. Receptet innehåller potatis i form av pofiber - kan möjligen ersättas med fibrex (sockerbetsfibrer), alternativt minskar man mängden vätska till 300 g. Om man inte tål kryddorna går de att ersätta med andra, även om det inte blir samma bröd. Kan ju vara gott ändå!

måndag 19 april 2021

Allergivänlig broccoli-ostsås med citron och soltorkade tomater

Den här allergivänliga pastasåsen uppskattades i synnerhet av mannen i familjen. Jag kan förstå varför. Mycket smak av ost - hans favorit. Barnen var som alltid skeptiska, men de båda stora smakade åtminstone. Prinskorven var nyförkyld och jättetrött, så att vi alls fick i honom någon mat, var en bedrift i sig. Vi åt med pasta, de icke-allergiska fick vanlig, de multiallergiska en variant baserad på majs, ris och quinoa. 

ALLERGIVÄNLIG BROCCOLI-OSTSÅS MED CITRON OCH SOLTORKAD TOMAT
10 cm purjolök, hackad
2 msk kallpressad rapsolja
300 g broccoli, stammen skalad och tärnad, resten i buketter
4 soltorkade tomater (utan olja), strimlade
2 dl risdryck
½ msk majsstärkelse utrörd i lite vatten
1-2 dl pastavatten (från den allergivänliga pastan)
80 g riven veganost (Violife mature cheddar)
finrivet skal av ½ ekologisk citron
salt efter behag
nymalen svartpeppar om du har (det hade inte jag, vi hade total pepparbrist!)

Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs purjolök och broccolitärningar i några minuter. Tillsätt broccolibuketterna och stek vidare i några minuter till. Blanda ner strimlade soltorkade tomater, risdryck och 1 dl pastavatten från pastakoket (eller vanligt vatten), samt majsstärkelse utrörd i vatten. Låt allt puttra ihop sig ett par minuter. Blanda ner veganosten och citronskalet. Rör om tills den smält, och justera "såsigheten" med mer vätska om det blir för tjockt (om det blir för tunt kan man istället tillsätta lite mer majsstärkelse utrörd i vatten och sjuda en minut eller två). Servera med pasta. 

Såsen är mjölkfri, äggfri, sojafri, baljväxtfri, naturligt glutenfri, vegansk. Ersätt risdryck med annan växtbaserad mjölk vid risallergi. Använd annan stärkelse för redning om du inte tål majs. Kolla veganosten - de flesta baseras på kokosolja och någon stärkelse (potatis eller tapioca är vanligast), men det finns även sorter som innehåller nötter, mandel, soja eller havre.

lördag 10 april 2021

Boveterutor med choklad

Nu när lille Prinskorven verkar tåla bovete, öppnas en mängd möjligheter till bakverk. Boveteflingor är ju toppen i smuldegar och funkar hyfsat som ersättning för havregryn. Dessa chokladiga rutor uppskattades mycket av familjen. Receptet är enkelt och förhållandevis kladdfritt, då det mest handlar om att röra och platta till respektive platta ut. Prinskorven hälsar att smeten också är god.

BOVETERUTOR MED CHOKLAD, ca 20 st
100 g mjölkfritt margarin
100 g råsocker
25 g ljus sirap
235 g boveteflingor
40 g klibbrismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
ca 100 g mörk choklad

Smält samman margarin med råsocker och ljus sirap (så att margarinet smälter). Låt det svalna lite, och rör sedan ner boveteflingor, mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop till en deg. Om den är smulig, tillsätt lite vatten eller olja. Fördela i en bakplåtspappersklädd form och tryck till. Grädda i 175 grader, i mitten-nedre delen av ugnen. Häll hackad mörk choklad/chokladknappar över kakan, ställ in i ugnen ett par minuter och ta sedan ut kakan. Bred chokladen jämnt över kakan och skär i rutor. Låt svalna och servera sedan. 

Naturligt glutenfri, vetefri, havrefri, nötfri, fröfri, sojafri, mjölkfri, äggfri. Byt rismjöl mot bovetemjöl om du inte tål ris.

torsdag 1 april 2021

Vegansk broccolipaj med morot och paprika

Jag tror inte att det finns så många recept på matpaj här på bloggen. Jag gör det inte så ofta, då barnen inte är så förtjusta i det och jag själv tycker att matpaj är lite konstigt. Skyller på min uppväxt - pappa, som är malaysisk kines, lagade maten, och den svenska matrepertoaren bestod av kalops, dillkött, spagetti med köttfärssås och pannkakor. Mina morföräldrar (svenska), som vi ofta åt söndagsmiddag hos, lagade heller inte matpaj, med undantag för ansjovisdito. ÄCKLIGT, tyckte jag. Mannen är däremot förtjust i matpaj, så ibland gör jag till honom och serverar annat till barn och mig själv. Receptskiss kommer här - egentligen kan man slänga i vilka grönsaker man vill i pajen, eller rester av färssås, tacofärs etc. I det senare fallet kan man utesluta kikärtsstanningen.

VEGANSK BROCCOLIPAJ MED MOROT OCH PAPRIKA
Pajdeg:
4 dl vetemjöl (eller 2 dl rismjöl, 1 dl majsmjöl och 1 dl majsstärkelse för glutenfri)
150 g mjölkfritt margarin (eller 75 g margarin + ½ dl olja)
vatten till lagom konsistens

Nyp ihop mjöl med margarin/olja. Tillsätt vatten till lagom konsistens. Kavla ut och lägg i en smord ugnssäker form/pajform. Ställ svalt i en halvtimme. Nagga med en gaffel, och förgrädda skalet i 10 min, 200 grader. För att undvika att kanterna "ramlar ner" kan man vika aluminiumfolie runt. 

Fyllning:
2 skivade morötter
300 g (ca) broccoli, i mindre buketter och stammen skalad och tunt skivad
1-2 paprikor i strimlor, tärningar eller bitar
rapsolja till stekning
franska örtkryddor, salt och peppar

Fräs grönsakerna i oljan i ett par minuter. Krydda efter behag. Fördela grönsakerna i det förgräddade pajskalet. Går utmärkt att använda andra grönsaker, t.ex. svamp, lök och soltorkade tomater, blomkål, purjolök och palsternacka (krydda med curry).

Kikärtsstanning:
2 dl kikärtsmjöl
2-3 dl vatten och/eller annan vätska (t.ex. havredryck)
2 msk näringsjäst
salt, peppar
gärna en knivsudd bikarbonat

Vispa ihop ingredienserna till en smet; konsistens ungefär som pannkakssmet. Häll över grönsakerna. Grädda pajen i 200 grader, ca 30 min. Viktigt att stanningen är genomgräddad, för rått kikärtsmjöl smakar INTE gott! 

Pajen kan lätt göras glutenfri om man väljer glutenfri mjölblandning och undviker havredryck som vätska i kikärtsstanningen. För baljväxtfri variant: välj annan fyllning (mer som "färs" eller gör en vit sås att hälla över. Eller strö riven veganost över och minska gräddningstiden till 20 min. Sojafri och nötfri är pajen i denna tappning:-).