Sidor

lördag 7 november 2020

Glutenfria veganska chocolate chip cookies

Jag vet inte riktigt hur en "perfekt" chocolate chip cookie ska se ut eller smaka. Det är nog lite upp till var och en att avgöra. Men utseendemässigt kommer inte dessa långt ifrån de färdiga kakor man köper i butikerna. Enkla att baka, och man slipper bli kladdig om fingrarna, eftersom man bara rör ihop degen med sked och sedan klickar ut små högar på bakplåtspapperklädd plåt. Kakorna är väldigt spröda när de kommer ur ugnen, så hantera dem varsamt. Fick tummen upp av samtliga familjemedlemmar, inklusive den lilla skeptiska multiallergikern.

GLUTENFRIA VEGANSKA CHOCOLATE CHIP COOKIES, ca 30 st
150 g råsocker
250 g glutenfria mjöler och stärkelse (jag använde mest fullkornsrismjöl - kanske 100 g, fullkornsmajsmjöl, tapiocastärkelse (ca 50 g) och lite klibbrismjöl (ca 15 g))
1½ tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk fiberhusk
120 g mjölkfritt margarin (Floras blå, 60% fett använder jag)
30 g rapsolja
3 msk vatten
150 g mörka chokladknappar (se till att de är fria från de allergener du inte tål - jag använde Enjoy Life denna gång - de är mjölkfria, nötfria, sojafria, glutenfria och jättesvåra att få tag på i Sverige, finns ibland på nätet, t.ex. iherb.com. Lyckorus of Sweden har annars choklad fri från de vanligaste allergenerna - den finns att beställa från svenska webbutiker).

Blanda alla torra ingredienser. Rör samman med margarin, olja och vatten så att det blir en smidig deg. Arbeta in chokladknapparna. Klicka med hjälp av två skedar ut degen på bakplåtspappersklädda plåtar, ca 1 msk deg per kaka. De behöver inte vara snyggt formade, eftersom de flyter ut lite i ugnen (provgrädda gärna, om de INTE flyter ut alls, tillsätt lite mer vatten, om de flyter ut och blir platta - tillsätt lite mer mjöl). De får heller inte ligga för tätt (mina låg med 5 cm mellanrum). Grädda i 175 grader, 15 min med varmluft (utan varmluft behövs nog 200 grader). Låt svalna på plåten utan bakduk, eftersom de är både mjuka och sköra som nygräddade. När de har stelnat kan du lägga över dem på galler eller en träskärbräda.

Dessa kakor är nötfria, fröfria, äggfria, mjölkfria, sojafria, glutenfria, spannmålsfria m.m. Anpassa mjölblandningen efter allergier och välj bakpulver/vaniljsocker fri från den stärkelse du eventuellt inte tål (eller ersätt med ½ tsk vaniljpulver och borde funka med ½ tsk bikarbonat). Anpassa även chokladen efter allergier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar