Sidor

lördag 8 juni 2013

Tomat- och olivsås till pasta

En sås som jag själv INTE vill ha, men mannen och svärmor, som var på besök, gärna åt. De gillar nämligen oliver. Och det gör inte jag (som bekant). Hemligheten bakom att få till en smakrik sås är att låta den koka länge på svag värme. Idag valde jag att använda vår gjutjärnsstekpanna, som är rejäl till ytan. Därför kokar vattnet bort ganska fort. Gjutjärn är för övrigt extra bra om man vill förhöja järnvärdet i maten - särskilt om man samtidigt tillsätter sura ingredienser (som tomater, vinäger...). Till såsen serverades pasta, bröd, vitkålssallad och ost - feta till icke-veganerna, tofu till Pysen.

TOMAT- OCH OLIVSÅS TILL PASTA
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad urkärnad grön chilipepparfrukt
1 msk mjölkfritt margarin + 1 msk rapsolja
6 strimlade soltorkade tomater (sådana som INTE ligger i olja)
500 g passerade tomater
10 hackade svarta oliver
10 hackade gröna pimentofyllda oliver
1 msk balsamvinäger
½ msk strösocker
1-2 tsk torkad timjan
svartpeppar

Stek lök, vitlök och chilipeppar i matfettet tills löken är genomskinlig och mjuk. Tillsätt soltorkade tomater och stek i någon minut till. Häll i tomaterna, tillsätt oliver, vinäger, socker, timjan och svartpeppar. Låt sjuda ihop sig till en ganska tjock sås. Med stor stekpanna tog det ca 30 min på svag värme. Klart att servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar