Nästan första maten i det nya huset, som är hur fint som helst. Enda dumheten är att det inte finns någon barnsäkringsknapp på spisen, så en ny spis står definitivt på införskaffningslistan. Med varmluftsugn. Annars är det ganska hektiskt just nu, med nytt hus, nytt jobb, ny förskola... Det enda som inte är nytt är väl våra möbler och grejer.
PASTASÅS MED BRUNA LINSER OCH SVAMP
1 dl bruna linser
2 dl vatten
2 finhackade gula lökar
1 hackad vitlöksklyfta
200 g fyrdelade champinjoner
1 grovriven morot
1 lagerblad
svartpeppar
mer vatten till lagom tjocklek på såsen
Koka linserna i vattnet i ca 20 min. Fräs under tiden lök och vitlök så att det blir lite brynt. Tillsätt svamp och morot och fräs i några minuter till. Blanda i linserna och lagerbladet och så mycket vatten att det blir lite såsigt. Låt sjuda under lock i 20 minuter. Smaka av med svartpeppar och blanda ev. i lite mer vatten. Servera med pasta.
Sidor
▼
fredag 30 mars 2012
måndag 26 mars 2012
Champinjonsås
Den här såsen blev riktigt, riktigt lyckad. Jag lärde mig definitivt en sak av att göra den - till matlagning SKA man använda osötad sojamjölk. Det blir så himla mycket godare jämfört med att använda sötad. Till såsen hade vi bönbiffar nästan som Lindström, klyftpotatis och sallad. Såsen tog slut först. Den går nog alldeles utmärkt att ha som pastasås också, särskilt om man tillsätter några soltorkade strimlade tomater för lite extra smak. Servera i så fall med en bönsallad för proteinets skull:-).
CHAMPINJONSÅS
250 g skivade champinjoner
1/4 mycket finhackad stjälk selleri
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk senap
1 dl vatten
½ msk potatismjöl
2½ dl OSÖTAD sojamjölk
svartpeppar
1 tsk soja
Stek champinjonerna så att vätskan försvinner. Tillsätt selleri och vitlök mot slutet. Blanda i senapen. Rör ut potatismjölet i vattnet och blanda ner det tillsammans med sojamjölken. Sjud försiktigt tills det tjocknar och smaka av med svartpeppar och soja, det senare för finare färg på såsen.
CHAMPINJONSÅS
250 g skivade champinjoner
1/4 mycket finhackad stjälk selleri
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk senap
1 dl vatten
½ msk potatismjöl
2½ dl OSÖTAD sojamjölk
svartpeppar
1 tsk soja
Stek champinjonerna så att vätskan försvinner. Tillsätt selleri och vitlök mot slutet. Blanda i senapen. Rör ut potatismjölet i vattnet och blanda ner det tillsammans med sojamjölken. Sjud försiktigt tills det tjocknar och smaka av med svartpeppar och soja, det senare för finare färg på såsen.
fredag 23 mars 2012
Pysens havregrynsgröt
Det här är nog pysens absoluta favoritfrukost - han slevar i sig sked efter sked, ofta även halva pappans portion också. Pysen är med andra ord en frukostälskare, till skillnad från sin mor, som helst bara äter på kvällarna... Sojamjölken gör gröten lite mäktigare och höjer protein-, vitamin- och mineralinnehållet, vilket är bra om man är liten och behöver mycket energi i förhållande till storlek. Eller om man vill ha en riktigt stabil frukost som man förhoppningsvis står sig på länge. Servera med sojamjölk och helst hemkokt äppelmos av svenska äpplen (jag kokade 10 burkar i september-oktober, av dem finns bara en kvar nu).
PYSENS HAVREGRYNSGRÖT, 1 portion (för en pys/vuxen)
1 dl havregryn
2 dl sojamjölk (berikad)
Häll ingredienserna i en skål med höga kanter. Micra på full effekt i 3 min. Klart att servera! Gärna med en puff B12-spray, oljan från en omega-3-kapsel och 5 droppar D-vitamin. Samt äppelmos och sojamjölk.
PYSENS HAVREGRYNSGRÖT, 1 portion (för en pys/vuxen)
1 dl havregryn
2 dl sojamjölk (berikad)
Häll ingredienserna i en skål med höga kanter. Micra på full effekt i 3 min. Klart att servera! Gärna med en puff B12-spray, oljan från en omega-3-kapsel och 5 droppar D-vitamin. Samt äppelmos och sojamjölk.
söndag 18 mars 2012
Jordgubbsglass - this is it!
Alltså... Den köpta jordgubbsglassen kan slänga sig i väggen. I jämförelse med hemgjord är den blek och smaklös. Trots att jag använde frysta jordgubbar till den här glassatsen, och dessutom bara hade "light"-grädde hemma, blev den väldigt mycket godare än alla köpeglassar i världen. En annan fördel med att göra egen glass är att man kan reglera sockermängden efter eget tycke och smak. Så behöver jag inte ha så dåligt samvete över att jag låter Pysen trycka i sig skål efter skål... Han ÄLSKAR jordgubbar, min pys, i alla dess former.
JORDGUBBSGLASS
300 g frysta jordgubbar som tinats
250 ml sojagrädde (jag använde Alpro light)
250 ml sojamjölk (Alpro's blå, med kalcium och vitaminer tillsatta)
3/4 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
Mixa jordgubbarna till slät puré. Tillsätt övriga ingredienser och rör om noggrant tills sockret har lösts. Kör i glassmaskin. Klart! På bilden har jag strött lite kakaonibs över. Gott!
JORDGUBBSGLASS
300 g frysta jordgubbar som tinats
250 ml sojagrädde (jag använde Alpro light)
250 ml sojamjölk (Alpro's blå, med kalcium och vitaminer tillsatta)
3/4 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
Mixa jordgubbarna till slät puré. Tillsätt övriga ingredienser och rör om noggrant tills sockret har lösts. Kör i glassmaskin. Klart! På bilden har jag strött lite kakaonibs över. Gott!
onsdag 14 mars 2012
Mammas knaperkakor
Det är receptet har min mamma hämtat från någon mattidning, och sedan har vi veganiserat det. Försvinnande gott enligt dem som kan äta kakorna (det kan inte jag, eftersom de innehåller vetemjöl och havregryn). Glutenfritt borde det gå att få till dem om man använder rismjöl istället för vetemjöl, och havregryn rena från andra spannmål. Eller tar boveteflingor istället för havregryn. Men i det fallet tror jag att man får laborera lite med mängderna, för jag är inte säker på att boveteflingor och havregryn väger lika mycket och sväller på samma sätt. Hur som helst - här är receptet! Och förlåt för den urusla bilden. Fick passa på medan det fortfarande fanns några kakor kvar...
MAMMAS KNAPERKAKOR
6 dl havregryn
2½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
3 dl rårörsocker
1 dl solrosfrön
½ dl oskalade sesamfrön
1 dl russin, tranbär eller blåbär
250 g mjölkfritt margarin
2 msk vatten
Blanda alla torra ingredienser. Blanda ner smöret och så mycket vatten till en tjock deg. Rulla till kulor och lägg på bakplåtsppapersklädda plåtar. Grädda i 200 grader, 10 min mitt i ugnen och låt sedan svalna på galler.
MAMMAS KNAPERKAKOR
6 dl havregryn
2½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
3 dl rårörsocker
1 dl solrosfrön
½ dl oskalade sesamfrön
1 dl russin, tranbär eller blåbär
250 g mjölkfritt margarin
2 msk vatten
Blanda alla torra ingredienser. Blanda ner smöret och så mycket vatten till en tjock deg. Rulla till kulor och lägg på bakplåtsppapersklädda plåtar. Grädda i 200 grader, 10 min mitt i ugnen och låt sedan svalna på galler.
söndag 11 mars 2012
Syrlig rotfruktsgratäng
Den här rotfruktsgratängen är nästan som en varm sallad. Originalreceptet kallar den till och med för "varm rotfruktssallad" om jag inte minns fel. Dock har jag gjort om receptet rätt rejält, så detta är fjärran från ursprunget. Som vanligt. Tyvärr blev det ingen bild idag. Vi flyttar till Örebro om en knapp vecka, och kameran har försvunnit (igen) i röran bland kartonger och säckar. Min mobiltelefon duger inte till att ta matbilder, så använd fantasin!
SYRLIG ROTFRUKTSGRATÄNG
1 kålrot
1 liten bit rotselleri
3 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
1 tsk timjan
1 dl grönsaksbuljong
1 msk senap
1 msk vinäger (vitvinsvinäger använde jag denna gång)
Strimla rotfrukterna fint (lite tjockare än tändstickor) och skär löken i tunna skivor. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form tillsammans med timjan. Blanda grönsaksbuljong med senap och vinäger och häll blandningen över. In i ugnen i 200 grader, i ungefär 1 timme eller tills rotfrukterna är mjuka och har fått lite färg.
SYRLIG ROTFRUKTSGRATÄNG
1 kålrot
1 liten bit rotselleri
3 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
1 tsk timjan
1 dl grönsaksbuljong
1 msk senap
1 msk vinäger (vitvinsvinäger använde jag denna gång)
Strimla rotfrukterna fint (lite tjockare än tändstickor) och skär löken i tunna skivor. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form tillsammans med timjan. Blanda grönsaksbuljong med senap och vinäger och häll blandningen över. In i ugnen i 200 grader, i ungefär 1 timme eller tills rotfrukterna är mjuka och har fått lite färg.
tisdag 6 mars 2012
Bönbiff nästan som Lindström
När jag var i Örebro härom veckan för att fixa en del inför vår flytt dit, tänkte jag testa att göra bönbiffar som man gör biff a la Lindström. Dessvärre fanns varken kapris eller inlagda rödbetor i föräldrarnas skafferi, så det fick bli lite modifikation. Ganska gott ändå, faktiskt. Men nästa gång tror jag att jag ska koka eller fräsa rödbetorna lite innan jag har i dem i bönsmeten. Nu blev det lite "rå rödbetssmak" på biffarna. Den som vill steker i stekpanna - jag serverade med klyftpotatis, därför blev det ugnsstekning istället. Enkelt och osfritt!
BÖNBIFF NÄSTAN SOM LINDSTRÖM
2½ dl adukibönor
vatten
2 grovrivna rödbetor (eftersom föräldrarnas finriv-sida på rivjärnet var utsliten)
1 mycket finhackad gul lök
½ dl finhackad smörgåsgurka
vitpeppar
Blötlägg bönorna över natten. Koka dem mjuka. Häll av kokvattnet. Mixa till en ganska slät smet. Blanda ner rödbetor, lök, smörgåsgurka och vitpeppar och kladda ihop med så mycket vatten att det går att forma biffar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och stek i ugn, 200 grader i 25 min. Servera gärna med klyftpotatis, sallad, kokta grönsaker och svampsås.
BÖNBIFF NÄSTAN SOM LINDSTRÖM
2½ dl adukibönor
vatten
2 grovrivna rödbetor (eftersom föräldrarnas finriv-sida på rivjärnet var utsliten)
1 mycket finhackad gul lök
½ dl finhackad smörgåsgurka
vitpeppar
Blötlägg bönorna över natten. Koka dem mjuka. Häll av kokvattnet. Mixa till en ganska slät smet. Blanda ner rödbetor, lök, smörgåsgurka och vitpeppar och kladda ihop med så mycket vatten att det går att forma biffar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och stek i ugn, 200 grader i 25 min. Servera gärna med klyftpotatis, sallad, kokta grönsaker och svampsås.
lördag 3 mars 2012
Kokostoppar
Det här är ett recept som på inga sätt är speciellt nyttigt, annat än för själen, vilket inte är att förakta. Min själ (och kropp) behövde definitivt några kokostoppar efter ett gympass + core-pass som instruktör (HA! idag körde jag slut på några stora biffiga killar - glädjer en 161 cm lång ett-barnsmamma med uttöjda magmuskler efter graviditeten). GOTT blev det! Fast det tyckte inte pysen, som spottade och fräste som en ilsken katt... Tack Vegania-Nina, för receptet - jag glömde dock bakpulvret, så här är min version.
KOKOSTOPPAR
1 msk kokmarsan-pulver
1 dl sojamjölk
½ dl farinsocker (eller lite mer, kokmarsan är osötad)
100 g kokosflingor
Blanda marsan-pulvret med sojamjölken i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar. Blanda ner farinsockret och kokosflingorna. Forma till toppar eller bollar och lägg på bakplåtspapprad plåt. In i ugnen, 175-200 grader, i 12-15 min eller tills topparna får lite färg. Doppa eventuellt botten i mörk smält mjölkfri choklad, eller ringla chokladen över topparna för en extra lyxig version.
KOKOSTOPPAR
1 msk kokmarsan-pulver
1 dl sojamjölk
½ dl farinsocker (eller lite mer, kokmarsan är osötad)
100 g kokosflingor
Blanda marsan-pulvret med sojamjölken i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar. Blanda ner farinsockret och kokosflingorna. Forma till toppar eller bollar och lägg på bakplåtspapprad plåt. In i ugnen, 175-200 grader, i 12-15 min eller tills topparna får lite färg. Doppa eventuellt botten i mörk smält mjölkfri choklad, eller ringla chokladen över topparna för en extra lyxig version.