När det blev gräddfil över på midsommarafton (jag vet, gräddfil är inte veganskt, men mannen vill sååååå gärna ha det till färskpotatis just på midsommarafton, så denna gång fick han det) och jag dessutom behövde få lite mer plats för burkar i kylskåpet, slängde jag ihop den här pastasalladen åt honom. Den var tydligen väldigt god, för han har frågat flera gånger om vad jag hade i den. Bäst att blogga om den, innan jag glömmer det! Här är salladen förstås i veganiserad version, med sojayoghurt istället för gräddfil. Den som vill ha tjockare konsistens kan använda vegansk creme fraiche istället. Använd glutenfri pasta för en glutenfri version. Gott med falafflar och rostad (friterad) lök till.
PASTASALLAD PÅ RESTER
500 g äggfri pasta, gärna blandade sorter
1 dl vegansk majonnäs, t.ex. Coop's billiga lättmajonnäs
1½ dl naturell sojayogurt (Carlshamns mejeri)
2 msk söt grovkornig senap (Apotekets julsenap!)
3 msk hackad saltgurka (hackad mängd)
5 finhackade soltorkade tomater (ej i olja)
½ finhackad rödlök
½ finhackat äpple
½ finhackad persika
Koka pastan. Häll av vattnet och låt pastan ligga i kallt vatten så att den svalnar. Blanda med övriga ingredienser. Förvaras sedan i kylskåp - salladen håller sig bra i några dagar.
Sidor
▼
torsdag 30 juni 2011
måndag 27 juni 2011
Pysrisbollar
Om det är något jag ogillar (förutom ormar), så är det att slänga mat. När jag växte upp, var det ett ständigt snack om att "ät upp din mat, tänk på de stackars barnen i Afrika som inte har någonting att äta", och det verkar ha satt sina spår. Till mina föräldrars försvar; pappa var väldigt fattig när han var barn, och har berättat om hur han stal ägg för att få någonting att äta till riset. Nåja, det har ändå sina fördelar att inte tycka om att slänga mat, både ur ekonomisk synpunkt och ur miljöperspektiv. Rester blir snabbt matlådor eller nya mer eller mindre mysko rätter. Ibland lyckas man otippat bra. Som med de här risbollarna. Min annars ganska kräsna 1½-åring äter dem med väldigt god aptit. Ledsen för den lite tråkiga bilden, men två bollar är allt som finns kvar (dem får Pysen till lunch imorgon).
PYSRISBOLLAR, ca 12 st
3 dl kokt jasminris (kokt mängd)
½-1 dl vetemjöl
4 finhackade soltorkade tomater (utan olja)
½ fint tärnat äpple
2 msk hackad färsk basilika
1 msk currypulver
lite gurkmeja
vatten till lagom konsistens
olja till stekning
Blanda ihop ris, mjöl, tomater, äpple, basilika och kryddor till en kladdig deg (tillsätt vatten om det behövs). Forma runda bollar och stek i olja på medelvärme. Servera gärna med ajvar reilish att doppa bollarna i - och med grönsaker och baljväxter för en fullvärdig måltid.
PYSRISBOLLAR, ca 12 st
3 dl kokt jasminris (kokt mängd)
½-1 dl vetemjöl
4 finhackade soltorkade tomater (utan olja)
½ fint tärnat äpple
2 msk hackad färsk basilika
1 msk currypulver
lite gurkmeja
vatten till lagom konsistens
olja till stekning
Blanda ihop ris, mjöl, tomater, äpple, basilika och kryddor till en kladdig deg (tillsätt vatten om det behövs). Forma runda bollar och stek i olja på medelvärme. Servera gärna med ajvar reilish att doppa bollarna i - och med grönsaker och baljväxter för en fullvärdig måltid.
lördag 25 juni 2011
Frukt- och fröbröd
Innan jag blev gravid, och magen fortfarande tålde vanligt mjöl, bakade jag jättemycket. Nästan varje helg, och oftast med surdeg. Sedan kom pysen, magen började krångla mer, och jag övergick till att äta glutenfritt. Och slutade nästan att baka. Jag äter inte så mycket bröd längre. Mannen äter heller inte mycket bröd. När vi har gäster brukar jag dock damma av de gamla bakkunskaperna. Senaste skapelsen är det här frukt- och fröbrödet, som jag bjöd mina föräldrar på när de var på besök. Själv smakade jag inte på det, men oj, vad gott det luktade!
FRUKT- OCH FRÖBRÖD
125 g hackade torkade fikon
125 g hackad torkad papaya och ananas (sötad, naturgodisvariant)
125 g pumpafrön
125 g solrosfrön
1 pkt torrjäst (50 g färskjäst)
1 msk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
½ dl krossat bovete
ca 7-8 dl vetemjöl
ca 4 dl varmt vatten (ljummet eller kallt om du använder färskjäst)
2 msk kallpressad rapsolja
½ dl rapsolja
oskalade sesamfrön till utbakning
Blanda samman alltsammans till en knådbar smidig deg. Låt jäsa 1-2 timmar under bakduk. Baka ut till en limpa (eller två limpor, beroende på vad du har för bakformar), genom att först platta ut/kavla ut degbiten till en platta på sesamfröbestrött bakbord, sedan rulla ihop plattan som en rulltårta från långsidan. Lägg i smord(a) form(ar) och jäs någon timme till. Grädda i 175-200 grader i 40-50 min. Ta ur formen och låt svalna under bakduk.
FRUKT- OCH FRÖBRÖD
125 g hackade torkade fikon
125 g hackad torkad papaya och ananas (sötad, naturgodisvariant)
125 g pumpafrön
125 g solrosfrön
1 pkt torrjäst (50 g färskjäst)
1 msk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
½ dl krossat bovete
ca 7-8 dl vetemjöl
ca 4 dl varmt vatten (ljummet eller kallt om du använder färskjäst)
2 msk kallpressad rapsolja
½ dl rapsolja
oskalade sesamfrön till utbakning
Blanda samman alltsammans till en knådbar smidig deg. Låt jäsa 1-2 timmar under bakduk. Baka ut till en limpa (eller två limpor, beroende på vad du har för bakformar), genom att först platta ut/kavla ut degbiten till en platta på sesamfröbestrött bakbord, sedan rulla ihop plattan som en rulltårta från långsidan. Lägg i smord(a) form(ar) och jäs någon timme till. Grädda i 175-200 grader i 40-50 min. Ta ur formen och låt svalna under bakduk.
fredag 24 juni 2011
Vegansk västkustsallad / skagenröra
Glad midsommar! Vi har firat så där lite lagom, med dans runt midsommarstången och picnic i gröngräset vid Stabby Prästgård, ett litet fint ställe inte så långt från där vi bor. Pysen tyckte nog att det var roligast att dricka "MER" (med jordgubbssmak, förstås) med sugrör. Ikväll blir det midsommarmiddag, dock utan några mängder av jordgubbar. Vi satsar på kvalitet istället och mumsar i oss totalt åtta små hemodlade gubbar istället för de köpta:-). Mannens västkustsallad kommer förstås att stå på bordet, tillsammans med färskpotatis, hummus, hemodlad gräslök, morotsstavar, gurka, sallat, körsbärstomater, färskkokta rödbetor och vitkål. Mums! Här är receptet på västkustsalladen - som jag dock hoppar. Majonnäsröror hör definitivt inte till favoriterna (inte vegansk glutenfri sojakorv heller, det testade jag igår, och fy f-n vad det var otäckt! Men Pysen tyckte att det var gott!)
VEGANSK VÄSTKUSTSALLAD
1 dl finhackat sojaprotein (blötlagt och sedan hackat)
1 liten mycket finhackad rödlök
5 msk veganmajonnäs (Coop's lättmajonnäs)
2 msk soygurt naturell eller Oatly fraiche
½ burk (ca 50 g) svart tångkaviar
2 tsk rivet skal av citron
saft av ½ citron
1 tsk torkad dill (eller 2 msk färsk finhackad)
Blanda samman alltsammans till en kladdig röra. Låt gärna dra i kylen i några timmar före servering.
VEGANSK VÄSTKUSTSALLAD
1 dl finhackat sojaprotein (blötlagt och sedan hackat)
1 liten mycket finhackad rödlök
5 msk veganmajonnäs (Coop's lättmajonnäs)
2 msk soygurt naturell eller Oatly fraiche
½ burk (ca 50 g) svart tångkaviar
2 tsk rivet skal av citron
saft av ½ citron
1 tsk torkad dill (eller 2 msk färsk finhackad)
Blanda samman alltsammans till en kladdig röra. Låt gärna dra i kylen i några timmar före servering.
lördag 18 juni 2011
Busenkel ananasyoghurtglass
Den värsta sommarvärmen har flytt Uppsala för den här gången, men glassmaskinen stod kvar i frysen, redo för nya utmaningar. Min uppgift blev förstås att se till att den inte skulle vara sysslolös. Lite halvtrött efter ett antal slitiga dagar och nätter, var kreativiteten inte den bästa. Resultatet blev dock över förväntan! Om än kanske lite hård efter några timmar i frysen, men som nygjord - mums! Ett plus för enkelheten, och nyttigheten. Den här glassen innehåller nästan inget fett och inget tillsatt socker utöver det lilla som finns i vaniljsockret.
BUSENKEL ANANASYOGHURTGLASS
1 burk krossad ananas, både frukt och spad
½ msk vaniljsocker
3 dl naturell yoghurt (sojabaserad, jag använder Carlshamns som är i särklass bäst enligt mig
Mixa 3/4 av den krossade ananasen med spadet och ½ msk vaniljsocker. Tillsätt yoghurt och rör ner resten av ananasen. Kör i glassmaskin tills glassen har lagom konsistens (jag fick avbryta innan glassmaskinen pep. För en gångs skull frös smeten inte alls fast i botten av bunken).
BUSENKEL ANANASYOGHURTGLASS
1 burk krossad ananas, både frukt och spad
½ msk vaniljsocker
3 dl naturell yoghurt (sojabaserad, jag använder Carlshamns som är i särklass bäst enligt mig
Mixa 3/4 av den krossade ananasen med spadet och ½ msk vaniljsocker. Tillsätt yoghurt och rör ner resten av ananasen. Kör i glassmaskin tills glassen har lagom konsistens (jag fick avbryta innan glassmaskinen pep. För en gångs skull frös smeten inte alls fast i botten av bunken).
onsdag 15 juni 2011
Rostade bondbönsnacks
Efter ett antal dagar fyllda av en massa onyttigheter, som glass, glass, och mera glass och däremellan lite chips, tyckte jag att det var dags att skärpa till matvanorna en smula. Sagt och gjort. Splittade bondbönor hade jag i mina gömmor, och de borde gå att rosta på samma sätt som kikärter. Värt ett försök. Gott blev det, i synnerhet om man blandar det med lite russin eller annan torkad frukt, och kanske lite salta jordnötter också. Och lite nyttigare än den där chipspåsen... OBS! Ingenting för dig som har G6PD-brist (som jag och två av mina barn har diagnosticerats med). Byt då mot andra bönor av valfri sort, men INTE favabönor, åkerbönor eller bondbönor.
ROSTADE BONDBÖNSNACKS
450 g splittade skalade bondbönor, blötlagda över natt och avrunna
1 msk vaniljsocker
1 msk sumak
½ msk spiskummin
½ msk paprikapulver
½ msk oregano
½ msk vitlökspulver
1 tsk dill
1 tsk malen kanel
½ tsk malen muskotnöt
½ tsk kinesisk fem-krydda
½ tsk cayennepeppar
Blanda ihop kryddorna. Rör ner dem i de avrunna bondbönorna och blanda väl. Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna och ringla ev. lite olja över. Rosta i ugn i 225 grader i ca 30 min, och eftertorka sedan på låg värme med ugnsluckan på glänt, tills bönorna är knapriga och torra.
fredag 10 juni 2011
Kanelglass med äppelmosrippel
Ööööööööhhhhhhh!!!! Vad det är varmt! Den senaste tiden har det verkligen varit total värmebölja på det platser jag har befunnit mig (Göteborg och Uppsala). Jag är inte jättebra på att hantera sol och värme, och är definitivt ingen person som ligger i solen. Snarare sitter jag och häckar under ett träd i skuggan. Matlagningen hamnar också på undantag, och jag känner mest för att äta sallad och vattenmelon. Ikväll tänker jag vara lat. Och bjuda på typsikt inte-så-jättenyttig-fredagsmysmat. Våfflor. Med hemlagad glass. Mums!
KANELGLASS MED ÄPPELMOSRIPPEL
1 pkt, 300 ml, Soyatoo-grädde på tetra
4 dl sojamjölk
1 dl brun farin
½ msk vaniljsocker
1-2 tsk malen kanel
½-1 dl äppelmos (jag använde lågkalorivariant från Önos)
Rör ihop allt utom äppelmoset och kyl smeten ordentligt. Kör i glassmaskin tills glassen är klar. Klicka ner äppelmos och rör försiktigt om så moset "ripplar" sig i glassen. Låt stå en stund i frysen före servering.
KANELGLASS MED ÄPPELMOSRIPPEL
1 pkt, 300 ml, Soyatoo-grädde på tetra
4 dl sojamjölk
1 dl brun farin
½ msk vaniljsocker
1-2 tsk malen kanel
½-1 dl äppelmos (jag använde lågkalorivariant från Önos)
Rör ihop allt utom äppelmoset och kyl smeten ordentligt. Kör i glassmaskin tills glassen är klar. Klicka ner äppelmos och rör försiktigt om så moset "ripplar" sig i glassen. Låt stå en stund i frysen före servering.
torsdag 9 juni 2011
Paprikawok
Det är helt galet. Hela Europa verkar ha fått fnatt efter den senaste tidens EHEC-larm, och odlarna står med lagrena fulla av grönsaker som ingen vågar äta. Så mycket bättre för mig då, som kan fynda billig paprika, gurka, tomater och aubergine av bästa kvalitet. Idag gjorde jag den här goda woken till middag. Liiiiite stolt över mig själv är jag, för det är inte så motiverande att ställa sig vid spisen när det är 28 grader varmt ute och lika varmt inne och man dessutom är känslig mot värme... Jag serverade woken med stekt (i mikron) aubergine och jasminris kokt med röda linser. Även pysen åt med god aptit - i mixad version.
PAPRIKAWOK
1 gul lök i strimlor
4 paprikor, röd, gul och orange, i strimlor
3 hackade vitlöksklyftor
1 torkad tofustång/"dragspelstofu" (dried beancurd stick), blötlagd, i bitar
2 små tärnade tomater
½ dl sweet chilisauce
2 msk svart risvinäger
1 msk kinesisk soja
Woka löken en stund. Tillsätt paprikan och woka en stund till. Blanda ner vitlök, tofustång i bitar samt tomater och låt det hela puttra ihop i några minuter. Smaksätt med sweet chili, vinäger och soja.
PAPRIKAWOK
1 gul lök i strimlor
4 paprikor, röd, gul och orange, i strimlor
3 hackade vitlöksklyftor
1 torkad tofustång/"dragspelstofu" (dried beancurd stick), blötlagd, i bitar
2 små tärnade tomater
½ dl sweet chilisauce
2 msk svart risvinäger
1 msk kinesisk soja
Woka löken en stund. Tillsätt paprikan och woka en stund till. Blanda ner vitlök, tofustång i bitar samt tomater och låt det hela puttra ihop i några minuter. Smaksätt med sweet chili, vinäger och soja.
Chilisincarne med morötter och majs
Vita bönor i tomatsås har aldrig varit någon favorit för mig. Senast jag åt det var nog 2004, när jag och mannen var i Australien. Inget bra veganland, i alla fall inte dåförtiden. Jag LEVDE på vita bönor i tomatsås, vita bönor i tomatsås med tillsats av curry, vita bönor i tomatsås utan socker, vita bönor i stark tomatsås. Samt lite Dolmio-pastasås när vi kom över det. Mannen gillar det fortfarande, konstigt nog, fast han åt å andra sidan inte en burk om dagen i en månads tid... Igår måste jag ha drabbats av värmeslag, för jag var faktiskt SUGEN på vita bönor i tomatsås. I Uppsalas 26-gradiga värme måste jag ha fått en Aussieflashback. Vita bönor blev det, fast i en gryta. Mycket godare än att äta burken som den är!
CHILISINCARNE MED MORÖTTER OCH MAJS
2 gula lökar, hackade
3 tärnade morötter
2 vitlöksklyftor, hackade
400 g krossade tomater (1 burk)
1-2 dl vatten
1½ dl fin sojafärs
1-2 msk balsamvinäger
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
cayennepeppar efter behag
1 tetra vita bönor i tomatsås (400 g, ICA:s använde jag)
150 g frysta majskorn
Fräs lök och morötter tills löken är mjuk. Tillsätt vitlök, tomatkross, vatten, sojafärs, vinäger och kryddor. Låt puttra under lock tills morötterna är mjuka. Blanda ner bönor och majs och hetta upp. Klart att servera! Med gryn, pasta, nudlar, pommes frites, nachos, som fyllning i tortillas eller tacos... Gärna med grönsallad och kokta haricot verts till.
2 gula lökar, hackade
3 tärnade morötter
2 vitlöksklyftor, hackade
400 g krossade tomater (1 burk)
1-2 dl vatten
1½ dl fin sojafärs
1-2 msk balsamvinäger
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
cayennepeppar efter behag
1 tetra vita bönor i tomatsås (400 g, ICA:s använde jag)
150 g frysta majskorn
Fräs lök och morötter tills löken är mjuk. Tillsätt vitlök, tomatkross, vatten, sojafärs, vinäger och kryddor. Låt puttra under lock tills morötterna är mjuka. Blanda ner bönor och majs och hetta upp. Klart att servera! Med gryn, pasta, nudlar, pommes frites, nachos, som fyllning i tortillas eller tacos... Gärna med grönsallad och kokta haricot verts till.