Sidor

måndag 24 maj 2010

Jordgubb- och carobsmoothie

Här kommer receptet på en riktig proteinboost till smoothie. Om man gör som jag, och mixar jordgubbarna i ganska fryst tillstånd, blir konsistensen som mjukglass ungefär, men långtifrån lika sött. Mmmmmmmmmmm......

JORDGUBB- OCH CAROBSMOOTHIE, 1 stort glas
2 dl frysta jordgubbar
1½ dl sojamjölk (Provamel Extra)
1-2 msk "Pro 92" proteinpulver (92% sojaprotein, märket Naturell)
1 msk carob

Mixa alltsammans till en "sörja" och häll upp i glas. Avnjuts bums!

fredag 21 maj 2010

Frasvåfflor på balkongen

I Uppsala har det varit sommarvarmt i snart en vecka. Härligt soliga dagar, ljumma kvällar, perfekt för en fikastund i goda vänners lag på balkongen! Igår gräddade vi våfflor, dock inte glutenfria denna gång. Det är något visst med att laga maten på plats. Grilla på balkongen får man ju inte göra, men det står ingenstans något om våffelgrädding... Dessutom blev jag av med en skvätt ICA:s sojamjölk, som jag tycker smakar vedervärdigt. Men - i våffelsmet dög den gott.

FRASVÅFFLOR PÅ BALKONGEN, ca 10-12 laggar (3 hungriga vuxna)
6 dl sojamjölk
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1½ dl rapsolja

Vispa samman ingredienserna. Hetta upp och smörj våffeljärnet med mjölkfritt margarin. Grädda gyllenbruna våfflor, ca 3/4 dl smet per lagg. Servera med sylt och glass eller bara glass.

TIPS: Överblivna våfflor (om det mot all förmodan blir några) kan rostas i brödrost och serveras med strösocker dageb därpå - lyxfrukost från barndomen!

tisdag 18 maj 2010

Ratatouille

Jag tycker att det är ganska svårt att lyckas med ratatouille. Den här blev dock riktigt bra! Det blir ganska mycket till en person, men ganska lite till två. Jag serverade med kokt potatis och morot. Smaskens!

RATATOUILLE, 1-2 port
½ gul hackad lök
½ tärnad aubergine
½ tärnad squash
½ tärnad röd paprika
½ tärnad gul paprika
2 finhackade vitlöksklyftor
200 g burktomater
1 msk tomatpuré (Slotts)
1 lagerblad
timjan
svartpeppar

Låt alla grönsaker utom en av vitlöksklyftorna puttra med lagerbladet i en kastrull i någon timme. Tillsätt resten av vitlöken, timjan och svartpeppar och puttra någon minut till. Klart!

söndag 16 maj 2010

Svampröra med mikrobakad sötpotatis

Dagens middag: Svampröra med mikrobakad sötpotatis och sallad på färsk vitkål, morot, gurka, paprika, rödlök m.m. samt färsk ananas till efterrätt blev riktigt bra! Lill-Santosha gjorde vad han kunde för att dregla i maten under såväl tillagning som inmundigande - han gillar att sitta framåtvänd i bärsjal när mamma lagar mat. Kanske ett blivande kockämne? Recept på halva härligheten - sallad får ni mixtra till på egen hand!

SVAMPRÖRA
½ finhackad gul lök
lite finhackad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad stjälk selleri
250 g fint skivade champinjoner
1 msk rött matlagningsvin
½ msk Fyris starka senap (lokalproducerad senap från Slotts gamla fabrik i Uppsala)
1 msk sojamjölk
1 msk lingonsylt utan tillsatt socker
½ tsk dragon
svartpeppar

Fräs löken en stund. Tillsätt resten av grönsakerna och fräs vidare tills vätskan nästan har kokat bort. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra ihop några minuter. Klart!

MIKROBAKAD SÖTPOTATIS
2 sötpotatisar, skurna i halvor på längden
lite malen kanel
lite salt

Lägg potatishalvorna på en tallrik. Mikra på full effekt tills potatisarna är nästan mjuka. Strö på salt och kanel och mikra i 1-2 min till (beroende på mikrovågsugn - vår är från mikrovågsugnarnas barndom; maxeffekt 550 W och värmer ojämnt. Ny ska införskaffas - snart). Klart!

söndag 9 maj 2010

Potatissallad med babyspenat och citron

Dags för potatissallad! Vårligt och gott, och dessutom snabblagat. Här kommer favoritreceptet just nu!

POTATISSALLAD MED BABYSPENAT OCH CITRON
500 g delikatesspotatis (ekologisk)
70 g babyspenatblad (1 påse)
saft av 1 citron
svartpeppar
någon god olja (jag använder kallpressad raps-) eller lite honung

Koka potatisen. Dela mitt itu. Häll citronsaft och strö svartpeppar över och låt svalna lite. Tillsätt bladspenat och ringla olja eller honung över. Klart!

måndag 3 maj 2010

Skramlad tofu

Överträffar mig själv - massa god mat! Detta åt vi till middag igår. Liknar omelett, enligt mannen, som åt med stor förtjusning. Servera gärna med sallad och bröd!

SKRAMLAD TOFU, 1 port
4 skivade champinjoner
½ skivad gul lök
½ skivad röd lök
2 grovrivna potatisar
½ grovriven morot
5 cm grovriven squash
200 g mosad tofu
1 msk näringsjästflingor
½ dl vatten
1 krm gurkmeja
1 msk fryst basilika
vegeta-krydda utan smakförstärkare

Fräs lök och svamp i olja tills det får lite färg. Tillsätt potatis, morot och squash. Stek vidare under omrörning på medelvärme i ca 10 min. Mosa under tiden ihop tofu med näringsjäst, vatten, gurkmeja och basilika. Tillsätt. Låt bli varmt. Strö över vegeta-kryddan. Klart!

söndag 2 maj 2010

Fuskfylld aubergine

Den här latmansrätten kom jag på till lunch idag. Istället för att hålla på och först gröpa ur auberginehalvor, sedan hacka och blanda urgröpet med fyllning och sedan fylla eländet under mycket svordomar, så skivade jag helt enkelt auberginen och lassade fyllning ovanpå. In i ugnen, och ut kom en rätt som faktiskt var mycket godare och enklare att äta än det krångligare alternativet. Gräddningstiden är lite ungefärlig; jag bakade bröd samtidigt, och lät auberginen stå under plåten i ca 45 min.

FUSKFYLLD AUBERGINE
1 stor aubergine, skivad i 2 cm skivor på längden
½ gul finhackad lök
300 g grovriven kålrot
50 g grovriven rotselleri
1 tärnad morot
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk stark ajvar reilish
1 msk tomatpuré
1 tsk spiskummin
½ dl vatten
2-3 msk näringsjäst

Lägg aubergineskivorna (skalsidan neråt för ytterdelarna) i en smord ugnssäker form. Ställ in i ugnen och värm till 200 grader. Ta ut formen. Fräs lök, kålrot, rotselleri och morot tills det blir hyfsat mjukt. Tillsätt vitlök, ajvar, tomatpuré, spiskummin och vatten. Bred ut ovanpå aubergineskivorna. In i ugnen igen i ca 40 min. Strö näringsjäst över innan servering. Servera med kokta gryn och ärtröra (1½ dl tinade gröna ärter mixas med ½ vitlöksklyfta, 1 tsk spiskummin och ½-1 dl vatten).

lördag 1 maj 2010

Årets första rabarberpaj

Det går lång tid mellan uppdateringarna nu... Beror nog mest på att jag inte lagar någon speciellt inspirerande mat för tillfället, utan i mångt och mycket förlitar mig på gamla trotjänare. Tiden, och framför allt orken, räcker inte riktigt till. Mina muslibars har jag förenklat - kom på att de var goda ogräddade också, helst i djupfryst tillstånd. Wokar gör jag ofta, men fuskar för det mesta med färdiga såser (inhandlade i asiatiska butiker), och soppa äter vi minst en gång i veckan numera. Idag har jag i alla fall gjort årets första rabarberpaj! Med fryst rabarber från ifjol gick det utmärkt!

ÅRETS FÖRSTA RABARBERPAJ
rabarber i bitar så att det täcker botten av en smord pajform (ca 24 cm i diameter)
1 msk maizena
2 msk strösocker
3 dl havregryn (använd ren havre om du är glutenintolerant men äter havre)
1½ dl kokosflingor
2 msk strösocker
1 msk sirap
½ msk vaniljsocker
ca 1 dl mjölkfritt flytande margarin

Täck botten av pajformen med rabarber. Strö maizena och socker över. Blanda ihop resten av ingredienserna till en smuldeg och bred ut ovanpå rabarbern. Grädda i 20-25 min i 200 grader varm ugn. Servera med glass eller vaniljsås.