Sidor

fredag 30 augusti 2024

Drunken Noodles vego-style

Bloggen för en lite tynande tillvaro nu igen. Jag lagar inte så mycket mat med "wow"-effekt längre, men ibland hittar jag någon ny familjefavorit. Som detta recept på "Drunken Noodles". Det skiljer sig inte så mycket från receptet på stekt spagetti egentligen, förutom att jag har använt fisksås i receptet, lite mer socker och risnudlar istället för spagetti baserad på vetemjöl. Inspirationen kommer härifrån, men sedan har jag veganiserat och anpassat lite efter vad som går hem hos oss. Risnudlarna bör vara av den lite tjockare typen, alltså inte vermicelli.

DRUNKEN NOODLES VEGO-STYLE, 4 portioner
100-150 g torkade vegobitar, blötläggs i varmt vatten i en timme (eller använd ca 300 g frysta veggostrimlor, dessa behöver inte blötläggas utan tillagas direkt från fryst)
400 g risnudlar; jag använde spagetti-breda, blötläggs i ljummet vatten i en timme
300-400 g blandade grönsaker; denna gång finskivad morot och strimlad vitkål, men det går bra med vilken blandning som helst (till och med fryst)
1 hackad vitlöksklyfta modell lite större (ca ½ msk)
ungefär ½ dl vegetarisk woksås
ungefär 2 msk mörk soja
ungefär 1 msk socker
ungefär 1-2 msk vegansk fisksås (kan vara lite klurigt att hitta, använd ljus soja om du inte får tag på fisksås)
ev. chiliflingor i valfri mängd
rapsolja
ca 2-3 dl vatten

Krama ur veggobitarna. Hetta upp rejält med olja och stek dem så att de blir lite bruna. Tillsätt grönsakerna tillsammans med vitlöken och stek ett par minuter. Blanda i woksås, soja, socker och fisksås (samt chiliflingor) och rör om. Tillsätt avrunna nudlar samt vatten och låt det hela puttra ihop en stund, så att nudlarna mjuknar och såsen absorberas. Klart att servera!

Den här rätten innehåller soja men kan göras glutenfri om glutenfri soja används. Kolla även woksåsen (den jag använder innehåller inte vete) och fisksåsen. I övrigt nötfri och vegansk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar