Sidor

torsdag 12 augusti 2021

Vegansk broccoligratäng med potatis

Hyfsat billig och lättlagad vardagsmat, som kräver lite tid i ugnen och vid spisen, men förhoppningsvis faller matgästerna i smaken. Mina barn var som vanligt skeptiska, men serverad med röd paprika, tärnad mango och bröd, blev alla mätta. De två stora åt dessutom upp sina portioner medan den lilla allergiska vägrade smaka. Det går förmodligen att laga gratängen med fryst broccoli, men tina den först så att den inte vätskar sig för mycket.

VEGANSK BROCCOLIGRATÄNG MED POTATIS
500 g potatis, skuren i halvmånar (ca 1 cm tjocka)
500 g broccoli, stammen skalad och skivad, resten i buketter
rapsolja till stekning
3 msk rismjöl
ca 2 dl spad från broccolikoket
2 dl kokosmjölk
½-1 msk (ris)vinäger
½ buljongtärning (jag använde en saltfri och tillsatte salt själv)
vitpeppar
valfritt: riven vegansk parmesanost

Stek potatismånarna i rapsolja tills de blir gyllene (ca 3-4 min per sida). Lägg dem i en smord eller bakplåtspappersklädd ugnssäker form. Lägg broccolin i en gryta. Häll kokande vatten över, låt koka upp och häll sedan av (spara spadet). Lägg broccolin ovanpå potatisen. Vispa ut rismjölet i kvarvarande olja i stekpannan från potatisstekningen, tillsätt broccolispad, kokosmjölk, vinäger, buljongtärning och sjud under omrörning tills det tjocknar och buljongtärningen är helt upplöst. Späd med mer vatten om du tycker att såsen är för tjock. Smaka av med vitpeppar. Strö veggoparmesan över. Grädda i ugnen, 200 grader, i 30 min. 

Hyfsat allergivänlig. Ersätt rismjölet med annat mjöl som tåls vid risallergi. Kolla buljongtärningen eller koka egen buljong. Ersätt kokosmjölk med mer buljong eller annan växtdryck vid kokosallergi. Använd ost som tåls eller hoppa över (gott att istället använda näringsjästflingor som strös över gratängen strax innan servering). Annars vegansk, glutenfri, nötfri m.m.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar