Sidor

tisdag 23 februari 2021

Svarta bönburgare med karamelliserad lök

I februarinumret av Vegomagasinet (2021) fanns ett recept på Svarta BBQ-bönbugare, som såg väldigt smaskigt ut och som de stora barnen ville att vi skulle testa att laga. Så blev det. Dock med lite modifieringar - jag hade t.ex. ingen BBQ sås och hoppade över pimientos de padrón. Man och stora barn gillade dem verkligen, så de får hamna här på bloggen (temporärt med bild från tidningen, då jag inte hann fotografera innan alla burgarna var uppätna). Receptet på karamelliserad lök hittade jag någon annanstans och jobbade sedan om lite. Arbetsgången är här:

  1. Baka bröd (om du bakar själv)
  2. Gör smeten till burgarna
  3. Gör karamelliserad lök
  4. Stek bacon
  5. Stek burgare
  6. Rosta brödet (samtidigt som du steker burgarna)
  7. Montera

SVARTA BÖNBURGARE MED KARAMELLISERAD LÖK, 10 biffar ungefär
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 burk (230 g avrunnen vikt) svarta bönor, avsköljda, avrunna
2 dl kokt ris
1 dl pankoströbröd
1-1½ dl jordnötsmjöl (avfettat, kan nog ersättas av jordnötter mixade till mjöl, även om det inte blir exakt samma)
½ dl chilisås (Heinz tomatvariant)
1 msk rökt paprikapulver
1 krm rökarom
rapsolja till stekning

Stek lök och vitlök mjuka i rapsolja. Lägg bönor och övriga ingredienser i en bunke och mosa ihop dem med händerna. Forma till burgare. Stek ganska hårt ett par minuter per sida (börja dock med att steka göra resten av tillbehören - burgarna steks sist).

KARAMELLISERAD LÖK
4 gula lökar i tunna skivor
2 msk rapsolja
1 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 msk strösocker
salt

Fräs löken i oljan tills den mjuknar och får ordentligt med färg. Tillsätt vatten, vinäger och socker och låt koka in. Smaka av med salt och eventuellt peppar.

TILL SERVERING
Burgarbröd (jag bakar egna, tyvärr inget recept, brukar slänga ihop av vetemjöl, grahamsmjöl, sesamfrön, rapsolja, ljus sirap, jäst, salt, vatten, jäser länge, formar platta runda bröd, jäser igen, gräddar 200-225 grader i ca 10 min. Sesamfrön i degen istället för på bröden minskar drällandet)
Vegobacon (vi testade Tulips denna gång, de som kunde äta sa att det var gott)
Vegomayo (Hellmann's eller Coops Lättmayo brukar vi ha)
Romansallad
Chilisås (Heinz)

Montera burgarna: Nerifrån och upp - bröd, sallad, burgare, lök, chilisås, mayo (bred på locket av brödet), bröd. Eller lägg löken under salladen för att hålla ihop maten bättre.

Inte särskilt allergivänligt detta. Kan dock göras glutenfritt om man byter pankoströbröd mot glutenfritt ströbröd eller krossade cornflakes eller mjöl, och man serverar med glutenfritt burgarbröd. Jordnötsfritt om man byter ut jordnötsmjölet mot t.ex. mandelmjöl, solrosfrömjöl etc. men smaken blir inte samma. Tror att man skulle kunna byta ut bönor mot majs för baljväxtfri variant (om man samtidigt byter ut jordnötsmjölet) men har inte testat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar