Sidor

lördag 14 december 2013

Falikörv (köttfri falukorv)

Falukorv måste vara en av de allra tacksammaste köttprodukterna att försöka veganisera. Den smakar ju i princip ingenting mer än salt och lite rökigt. I alla fall inte som jag minns det - fast det är förstås över 15 år sedan jag senast åt döda djur, så vad vet jag... Hur som helst gjorde jag den här varianten en måndag när stora pysen var på förskolan och lilla pysen nyvaken mornade sig i bärsjalen. Enkelt att röra ihop på fem minuter, och även om kokningen sedan tar en timme är det väl investerad tid, eftersom du får körv för åtminstone tre-fyra måltider. Och förresten - om du gärna vill ha körv på julbordet går det troligen finfint att rulla smala rullar, sno in i aluminiumfolie och koka lite kortare tid istället. 30 min borde räcka. Stek sedan eller servera på klassiskt grå-julkorvsmanér. Jag vågar dock lova att körven både ser och smakar betydligt aptitligare ut än sin föregångare tillverkad av döda djur.

FALIKÖRV (KÖTTFRI FALUKORV)
1 pkt silken tofu (350 g ungefär)
3-4 dl veteglutenmjöl ("Seitanfix")
½ dl olja
1 msk paprikapulver
½ tsk rökarom
2 msk senap
2 msk ketchup
1 msk japansk soja
1 tsk vitlökspulver
1 tsk malen koriander
½ tsk vitpeppar
½ tsk malen muskotnöt
1 krm cayennepeppar
lite salt
lagerblad och kryddpeppar till kokningen
aluminiumfolie för ugn- och grill

Blanda ihop alla ingredienser utom lagerblad och kryddpeppar till en smet som är ganska slät och inte klibbar (om den inte är knådbar - tillsätt mer vetegluten). Knåda den i några minuter och forma den sedan till en lagom tjock rulle (lite smalare än den storlek du vill ha på den färdiga körven - smeten sväller under kokningen). Smörj en rejäl bit ugn- och grillfolie med olja. Lägg körven nära ena långsidan och rulla ihop som en smällkaramell. Se till att snurra ihop ändarna ordentligt. Placera körven med folieskarven neråt i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Tillsätt salt, lagerblad och kryddpeppar och låt det hela koka upp. Sjud under lock i någon timme. Häll av vattnet och låt svalna. Sedan kan du skiva och steka, skära skåror och fylla med lök, senap, ketchup och sojaost och gratinera i ugnen, göra körvstråganoff eller vad du nu önskar göra med körven. Servera gärna med potatismos eller gräddig senapssås och pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar