Sidor

måndag 21 december 2009

Långfranska

Mitt första försök någonsin att baka långfranska blev väldigt lyckat. Helt utan grundrecept att utgå ifrån fixade jag det också! Här kommer min beskrivning av hur jag gjorde. Som vanligt är mängd- och tidsangivelserna väldigt ungefärliga... Det tar dock närmare ett dygn att baka brödet, så var ute i god tid!

LÅNGFRANSKA, 2 st
Fördeg: 10 g färskjäst, 4 dl vatten och 4 dl vetemjöl blandas. Jäs 6-8 timmar i rumstemperatur.

"Resten" av degen:
Fördegen
ca 1 kg vetemjöl
½ dl socker
½ dl rapsolja
1 tsk salt
vatten till lagom konsistens (ca 2 dl)

Blanda samman allt och knåda till en seg deg. Låt jäsa i rumstemperatur i 2-4 timmar eller till minst dubbel storlek. Dela degen i två delar. Platta ut varje del till en 2 cm tjock platta, och rulla sedan samman från långsidan till limpor. Lägg med skarven neråt på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i kylen i 12-20 timmar utan bakduk. Sätt ugnen på 250 grader med en plåt inne. Skär några sneda snitt i limporna. När ugnen är varm dras bakplåtspappret med limporna över på den heta plåten. Ställ genast in i nedre delen av ugnen och spruta in mycket vatten med hjälp av en blomspruta. Grädda 5 minuter och sänk sedan temperaturen till 175 grader. Grädda i 20-25 minuter till eller tills ytan är hård när du knackar på den. Låt svalna på galler utan bakduk.

Innehåller gluten/vete, men i övrigt fri från de festa allergener.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar