Sidor

tisdag 3 januari 2023

Proteinrik tofuostkaka

Med inspiration från Vegomagasinet, som i sin tur har publicerat ett recept på ostkaka från Jävligt Gott-Gustav, har jag modifierat det ytterligare eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma. Hur likt originalet min variant är kan jag inte svara på. Däremot var det gott, och det räcker för mig. Om man vill kan man blanda i lite hackad mandel eller mandelmjöl och extra vätska, men det är inte nödvändigt. Och då blir heller inte ostkakan nötfri, vilket den är i min version. 

PROTEINRIK TOFUOSTKAKA
400 g fast tofu, mosad/smulad så att den fortfarande är lite bitar i
1-2 msk agavesirap, socker eller kokossocker
1 tsk vaniljsocker
lite nymalen kardemumma har jag gärna i, men det kan uteslutas
några droppar bittermandelarom
½ dl kikärtsmjöl
1 msk majsstärkelse
eventuellt lite vätska (vatten, växtdryck) om smeten känns väldigt tjock, ca 2 msk

Blanda mosad/smulad tofu med övriga ingredienser. Lägg i en smord ugnssäker form, som inte är större än att kakan blir ca 3 cm hög. Grädda mitt i ugnen, 200°C, 30-35 min eller tills ovansidan har fått lite färg. Låt svalna och servera sedan med bär, sylt och eventuellt vispad veggogrädde för extra lyx.

Den här ostkakan är nötfri, glutenfri, fröfri, mjölkfri, vegansk. Kan göras majsfri om majsstärkelse byts ut mot annan stärkelse. Den här ostkaksvarianten innehåller soja, men om du inte tål det, kan du testa det här receptet istället som är sojafritt.