Sidor

tisdag 23 februari 2021

Svarta bönburgare med karamelliserad lök

I februarinumret av Vegomagasinet (2021) fanns ett recept på Svarta BBQ-bönbugare, som såg väldigt smaskigt ut och som de stora barnen ville att vi skulle testa att laga. Så blev det. Dock med lite modifieringar - jag hade t.ex. ingen BBQ sås och hoppade över pimientos de padrón. Man och stora barn gillade dem verkligen, så de får hamna här på bloggen (temporärt med bild från tidningen, då jag inte hann fotografera innan alla burgarna var uppätna). Receptet på karamelliserad lök hittade jag någon annanstans och jobbade sedan om lite. Arbetsgången är här:

  1. Baka bröd (om du bakar själv)
  2. Gör smeten till burgarna
  3. Gör karamelliserad lök
  4. Stek bacon
  5. Stek burgare
  6. Rosta brödet (samtidigt som du steker burgarna)
  7. Montera

SVARTA BÖNBURGARE MED KARAMELLISERAD LÖK, 10 biffar ungefär
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 burk (230 g avrunnen vikt) svarta bönor, avsköljda, avrunna
2 dl kokt ris
1 dl pankoströbröd
1-1½ dl jordnötsmjöl (avfettat, kan nog ersättas av jordnötter mixade till mjöl, även om det inte blir exakt samma)
½ dl chilisås (Heinz tomatvariant)
1 msk rökt paprikapulver
1 krm rökarom
rapsolja till stekning

Stek lök och vitlök mjuka i rapsolja. Lägg bönor och övriga ingredienser i en bunke och mosa ihop dem med händerna. Forma till burgare. Stek ganska hårt ett par minuter per sida (börja dock med att steka göra resten av tillbehören - burgarna steks sist).

KARAMELLISERAD LÖK
4 gula lökar i tunna skivor
2 msk rapsolja
1 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 msk strösocker
salt

Fräs löken i oljan tills den mjuknar och får ordentligt med färg. Tillsätt vatten, vinäger och socker och låt koka in. Smaka av med salt och eventuellt peppar.

TILL SERVERING
Burgarbröd (jag bakar egna, tyvärr inget recept, brukar slänga ihop av vetemjöl, grahamsmjöl, sesamfrön, rapsolja, ljus sirap, jäst, salt, vatten, jäser länge, formar platta runda bröd, jäser igen, gräddar 200-225 grader i ca 10 min. Sesamfrön i degen istället för på bröden minskar drällandet)
Vegobacon (vi testade Tulips denna gång, de som kunde äta sa att det var gott)
Vegomayo (Hellmann's eller Coops Lättmayo brukar vi ha)
Romansallad
Chilisås (Heinz)

Montera burgarna: Nerifrån och upp - bröd, sallad, burgare, lök, chilisås, mayo (bred på locket av brödet), bröd. Eller lägg löken under salladen för att hålla ihop maten bättre.

Inte särskilt allergivänligt detta. Kan dock göras glutenfritt om man byter pankoströbröd mot glutenfritt ströbröd eller krossade cornflakes eller mjöl, och man serverar med glutenfritt burgarbröd. Jordnötsfritt om man byter ut jordnötsmjölet mot t.ex. mandelmjöl, solrosfrömjöl etc. men smaken blir inte samma. Tror att man skulle kunna byta ut bönor mot majs för baljväxtfri variant (om man samtidigt byter ut jordnötsmjölet) men har inte testat.

måndag 15 februari 2021

Nyttig glutenfri semmelkaka (naturligt sötad)

Huruvida den här kakan är nyttig eller ej, kan man diskutera. Klart är att den inte innehåller något raffinerat socker, utan är sötad med dadlar. Klart är även att den inte innehåller margarin, utan nyttigt fett i form av rapsolja och solrosfrön. Den är dessutom naturligt glutenfri, baljväxtfri och nötfri. Bra va? Då kan man äta den med ohemula mängder vegansk grädde, och har man turen att hitta Schlagfix på någon Willys, funkar samma sort till hela familjen (man kan förstås vispa kokosgrädde också men det blir inte på långa vägar så fluffigt och smakar dessutom kokos)! Perfekt fika strax innan semmeldagen (eftersom jag inte har fått till något bra recept på naturligt glutenfria semmelbullar utan fiberhusk och baljväxter). 

NYTTIG GLUTENFRI SEMMELKAKA (NATURLIGT SÖTAD)
190 g naturligt glutenfritt mjöl och stärkelse (jag tog 75 g fullkornsrismjöl, 20 g solrosfröprotein, 50 g fullkornsmajsmjöl, 25 g klibbrismjöl och 20 g tapiocastärkelse)
5 g bakpulver
ca 1 tsk nystött kardemumma
80 g färska skalade, urkärnade dadlar
100 g vatten
Ytterligare 100 g vatten ungefär
20 g kallpressad rapsolja

Blanda alla torra ingredienser (mjöl, bakpulver, kardemumma). Mixa dadlarna med 100 g (1 dl) vatten och rör ner det. Tillsätt ytterligare så mycket vatten som behövs för att få en klibbig smet, ca 100 g till. Rör ner oljan. Häll alltsammans i en bakplåtspappersklädd eller smord och mjölad (med mjöl som du tål) form. 

Gör fyllningen:
80 g färska skalade, urkärnade dadlar
40 g solrosfrön
vatten
bittermandelarom

Mixa samman dadlar och solrosfrön med så mycket vatten att det blir en lös mandelmassa. Smaksätt med bittermandelarom efter behag. Klicka ut smeten ovanpå kaksmeten och "swirla" till den med en kniv eller sked. Grädda kakan i 200 grader varm ugn, ca 25 min. Låt svalna. Servera sedan, gärna med grädde, om du hittar någon du tål. 

Kakan är nötfri, sojafri, baljväxtfri, äggfri, mjölkfri mandelfri, naturligt glutenfri, vegansk. Välj mjölsorter beroende på vad du tål. Solrosfrön kan ersättas med t.ex. melonfrön om du inte tål solros (hos oss är det bara solros som funkar) och jag skulle tro att man kan använda blötlagda russin som mixas med vatten istället för dadlar om man inte tål det. 

torsdag 11 februari 2021

Risnudelwok med blomkål, morot och tomat

Den här rätten wokade jag ihop lite snabbt till lilla Prinskorven en helg. De andra fick spagetti med linssås, ingenting för baljväxt- och veteallergiska småbarn. Prinskorven var inte helt nöjd med upplägget, förrän storebrorsorna smakade på hans mat. Den var ju god! Tyckte även jag, så sparar här för senare bruk och inspiration. 

RISNUDELWOK MED BLOMKÅL, MOROT OCH TOMAT, 1 vuxenportion/2 barnportioner
90 g (två nystan) risnudlar (Santa Marias använde jag, innehåller ris + tapioca)
ca 100 g blomkål i små buketter
1 liten skivad morot
½ tsk finhackad ingefära
1 tsk finhackad vitlök
1 tärnad plommontomat
1 msk coconut aminos
kallpressad rapsolja till stekning

Lägg blomkålsbuketterna i en kastrull. Häll kokande vatten över, lägg på ett lock och låt stå i 3 minuter. Häll av vattnet. Hetta upp lite olja i en wok eller stekpanna. Woka vitlök och ingefära hastigt tills de börjar dofta. Tillsätt morot och blomkål och stek under omrörning; efter ca 2 min tillsätts tärnad tomat. Tillred samtidigt nudlarna - lägg dem i en kastrull, häll kokande vatten över, låt stå under lock i 3 min och låt sedan rinna av. Smaksätt grönsakerna i woken med coconut aminos, rör ner nudlarna och servera bums, gärna med näringsjäst och sweet chilisås enligt mina barn. 

Glutenfri, mjölkfri, äggfri, nötfri, baljväxtfri/sojafri. Om du inte tål tapiocastärkelse - leta efter risnudlar som enbart är gjorda på rismjöl - det finns i asiatiska butiker. Eller ersätt med annan "lång pasta" som du tål. Om du inte tål kokos kan du krydda bara med salt istället för coconut aminos (eller soja, om du tål det).

måndag 1 februari 2021

Naturligt glutenfri baozi-deg försök två

Ett fungerande recept på glutenfria baozi har länge stått högt upp på min önskelista. Det är sjukt svårt att få till, eftersom baozi ångas snarare än bakas, och degen därför inte kan vara för fuktig från början. Den kan heller inte innehålla stora mängder stärkelse, eftersom den då bara flyter ut. Helst ska det bli skapligt fluffiga bullar, som inte är för feta. De får absolut inte innehålla margarin! Olja möjligen, pappa säger att det gör att "skinnet" lossnar lättare, om man nu vill pilla bort det. Baozi i Sydostasien är lite söta, så det vill jag att även mina baozi är. Ytterligare en utmaning är att baozi helst äts lite varma. Glutenfria bröd äts helst när de har kallnat och kanske till och med legat en dag och stabiliserats för att inte ha alltför kletig konsistens. Första glutenfria baozireceptet såg lovande ut ända fram till ångningen. Degen var mjuk och följsam, lätt att forma, men uppenbarligen var den för fuktig och stärkelserik eftersom bao-bullarna flöt ut i ångkorgen. Andra försöket gick bättre. Degen är dock lite styv och svår att forma, men det är åtminstone något att experimentera vidare med. Baozi-bullarna gick dessutom fint att äta nyångade, utan att hela gommen klistrades igen. Så degen nedan är långtifrån perfekt, men åtminstone en utgångspunkt för vidare utveckling. Nästa gång ska jag testa att ta bort pofiber och öka sockret.

NATURLIGT GLUTENFRI BAOZI-DEG FÖRSÖK TVÅ, 10 st
125 g fullkornsrismjöl
100 g fullkornsmajsmjöl
25 g solrosfröprotein
40 g tapoiocastärkelse
10 g pofiber
10 g fiberhusk
15 g kokossocker
5 g jäst
300 g vatten

Blanda alla torra ingredienser. Rör ner vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt den jäsa många timmar i rumstemperatur, eller kallt i upp till ett dygn. Knåda igenom och dela i 10 bitar. Platta ut varje del till en rund platta, ca 7 cm i diameter. Lägg en matsked fyllning på (jag valde i det här fallet ett enkelt fräs av hackad vitkål, salladskål och shitakesvamp som kryddats med kinesisk five-spices-krydda, lite socker, coconut aminos och vitpeppar, mest för att ha något att testa med). Nyp ihop kanterna till en boll och lägg med skarven neråt på en bit bakplåtspapper (eller i en bullform) som täcker bullen men inte mycket mer. Låt jäsa i 30 min eller mer. Ånga i 30 min. Servera ljumma.

Degen är naturligt glutenfri, nötfri, sojafri, äggfri, mjölkfri, vegansk. Solrosfröprotein kan lätt bytas mot annat naturligt glutenfritt mjöl (dock inte mandel-/nötmjöl, det beter sig helt annorlunda). Pofiber kan uteslutas - faktiskt vad jag tänkte göra nästa gång för att se om konsistensen förbättras. Tapiocastärkelse kan bytas mot annan stärkelse (t.ex. majs-) och såväl rismjöl som majsmjöl kan bytas mot andra glutenfria mjöler (dock inte mandel-/nötmjöl), välj dock inte asiatiskt rismjöl, som är alldeles för finmalt.