Sidor

tisdag 18 augusti 2020

Fröiga rödbetsnuggets (allergivänliga)

De här små biffarna uppskattade i alla fall jag och mannen, och även de stora barnen tyckte att de var helt OK. Den lilla, som jag egentligen fjäskade ihop dem åt, ratade, och ville bara äta kokt färskpotatis med hemkokt rödvinbärssylt (vi använder det istället för lingonsylt). Skam den som ger sig - åtta gånger måste man tydligen smaka innan man har vant sig vid smaken, så det är nu "bara" sju gånger kvar. Om man hellre vill ha någon annan nuggetsort, är det bara att byta ut rödbetan mot valfri annan rivbar grönsak, t.ex. pumpa, morot eller rotselleri. Givetvis kan även kryddorna bytas ut mot andra man gillar bättre, och tål man inte majsmjöl, kan man använda rismjöl, quinoamjöl eller bovetemjöl (om man tål det).

FRÖIGA RÖDBETSNUGGETS, 15 små
1 ganska stor finriven rödbeta
2 dl lättrostade solros- och pumpafrön
1 msk Herbes de Provence (torkad blandning av örter)
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm salt
majsmjöl - mängd beror på hur saftig rödbetan är, jag använde nog 1 dl åtminstone
rapsolja eller mjölkfritt margarin till stekning

Mixa fröna till mjöl. Blanda med rödbetsrivet, kryddorna och så mycket mjöl som behövs för att få ihop allt till en hanterbar smet (den kan vara lite kladdig, se bara till att fukta händerna när du formar biffar/nuggets av den). Stek på medelvärme i rapsolja eller mjölkfritt margarin, ca 3 min per sida. Servera med t.ex. färskpotatis, gräslök, lingon-/vinbärssylt och pizzasallad. Tror även att kall fraichesås passar till. Lämplig rätt för buffébord!

Nötfria, sojafria, mjölkfria, äggfria, baljväxtfria, naturligt glutenfria och havrefria veganska nuggets. Innehåller majsmjöl - byt mot annat mjöl som du tål, frön - byt mot andra frön som du tål och diverse kryddor - som lätt kan anpassas till de allergier som du eller dina matgäster har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar