Sidor

tisdag 24 april 2018

Casserole med svartkål

När jag bläddrar igenom de senaste inläggen på bloggen inser jag att det mest är fikarecept jag har publicerat, trots att jag verkligen inte bakar, gör godis och snacks särskilt ofta. Det jag gör mest är lagar mat. Varje dag. Men av någon anledning hamnar recepten sällan här (oftare på Instagram dock). Kanske för att de flesta rätter är så frekvent återkommande att jag inte BEHÖVER spara recepten? Grytan här är ett exempel. Den kan göras av lite av varje så länge den innehåller svartkål (eller möjligen grönkål, jag gillar dock svartkål bättre). Ursprungsinspirationen kommer härifrån, men sedan har jag ändrat och ändrar lite till, beroende på vad som finns i kyl, frys och skafferi.

CASSEROLE MED SVARTKÅL
300 g tärnad butternutpumpa (kan uteslutas, hade inte med på bilden men har det ofta annars), rostad (jag rostar min på crispfunktionen i mikrovågsugnen - då tar det ca 15 min för tärningar som är 1½ cm x 1½ cm stora. I ugn tar det längre tid, kanske 30 min på 200 grader)
200 g fryst blandsvamp eller motsvarande mängd färsk eller blötlagd torkad, en eller flera sorter (TIPS: blir jättegott med blötlagd, tunnskivad kinesisk svamp - den sort jag kallar donggu, shitake är väl det som numera används på svenska)
1 rödlök i skivor eller tunna klyftor
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
1 grovriven morot
150 g finstrimlad svartkål, ta bort den grova delen av stjälken först
4 finstrimlade soltorkade tomater (kan uteslutas)
2 msk hackad örtkrydda (jag brukar använda bladpersilja) eller 1 tsk torkad (då brukar jag använda timjan, salvia eller rosmarin)
1½-2½ dl kokta bönor (typ en burk), linser, kikärter eller kokt bönpasta (kan uteslutas)
½ dl vatten
en skvätt vitt vin (kan uteslutas)
eventuellt vinäger
eventuellt buljongtärning (inte en hel, då blir det för salt, kanske en fjärdedel)
grovmald svartpeppar

Fräs svampen till vätskan kokat bort. Tillsätt lök, morot, svartkål och rostad pumpa om du använder det, och fräs en stund till. Blanda ner vatten och vin, samt buljongtärning. Lägg på ett lock och låt allt puttra ihop sig i 10-15 min. Tillsätt bönor, soltorkade tomater och torkade örter om du använder det. Låt allt bli varmt. Tillsätt färska örter och smaka av med vinäger och peppar. Klart att servera!

Hur många portioner det räcker till beror på hur hungriga personerna är, vilka ingredienser man använder och vad som serveras till. Jag brukar äta grytan som ensamrätt och då räcker den bara till mig:-).

Den här grytan är nötfri, fröfri, glutenfri, mjölkfri, äggfri, sojafri (om du undviker sojabönor eller sojabönpasta), vegan. Just nu undviker jag både tomater och vitlök på grund av en liten eksembebis, så jag har testat att utesluta dessa ingredienser - vilket går utmärkt. Hoppa över eller ersätt de ingredienser som ni är allergiska emot - om det inte är alla förstås...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar