Sidor

onsdag 13 maj 2015

Glutenfritt tunnbröd (igen) med linser och kikärtsmjöl

Här kommer ytterligare ett recept på glutenfritt linstunnbröd, denna gång med kikärtsmjöl och mindre fiberhusk. Blev riktigt gott! Degen höll ihop något sämre än de tidigare recepten, men smaken var bra. För att få konsistensen lite mer lik norska "lomper", d.v.s. kletigare, ska man nog använda ett mjöl med mer stärkelse, men då kommer proteininnehållet att sjunka. Och jag ville hålla det, samt fiberinnehållet högt i detta bröd. Lyckat experiment! Kommer att göras fler gånger!

GLUTENFRITT TUNNBRÖD (IGEN) MED LINSER OCH KIKÄRTSMJÖL, 5-6 st
80 g röda linser
2 dl vatten
15 g kikärtsmjöl
15 g pofiber
10 g fibrex
10 g fiberhusk
10 g jäst
1 krm brödkrydda
1 krm xanthangummi
1 krm hjorthornssalt
2 dl vatten
mer pofiber till utbakning

Koka linserna ordentligt mjuka i de första 2 dl vatten. Låt dem svalna och mosa ihop dem med övriga ingredienser. Låt degen jäsa övertäckt i några timmar. Dela degen i 5-6 bitar. Platta ut dem i rikligt med glutenfritt mjöl eller pofiber på bakbord. Kavla några tag med kruskavel mot slutet, till ganska tunna, stora kakor. Grädda i torr stekpanna, 3-4 min per sida. Låt kallna inlindade i bakduk.  

Tunnbrödet är glutenfritt, spannmålsfritt, nötfritt, mjölkfritt, äggfritt, veganskt förstås. Det är även sojafritt, men innehåller sojasläktingar (linser, kikärter) som känsliga individer kan reagera på.

1 kommentar: