Sidor

torsdag 19 mars 2015

Glutenfria bovetefrallor med gojibär, linfrön och hampa

Just nu är jag inne i ett brödbakningsstim och bakar glutenfritt bröd så det står härliga till. Att köpa en ny receptbok var tydligen precis vad jag behövde för att komma igång. Att det dessutom blir lite billigare (MYCKET billigare) och bättre att baka själv än att köpa glutenfritt är ett plus i kanten, eftersom mannen tycker att jag lägger för mycket pengar på mat... Det här brödet är packat med nyttigheter i form av omega-3-fetter från hampa och linfrön, superfoodbäret goji som enligt min far är bra för att stärka kroppen, levern, för synen m.m. (kinesiskt sätt att se på bären), protein från hampa och bovete samt rejält med kostfiber från pofiber, psyllium och fibrex, samt förstås även från bovetemjölet. Det innehåller VÄLDIGT mycket psylliumfröskal för att vara ett recept skapat av mig. Orsak: Bovetemjölet tog slut och jag hade redan haft i vattnet, så jag var tvungen att stabilisera degen på något vis. Blev alltså ganska studsbollsaktigt, men det var gott i alla fall. Vill du ha ett mindre studsigt bröd - minska vattenmängden till 5 dl och psylliumfröskalsmängden till 10 g. Jag har även testat att baka det här brödet med dubbla mängden hampaprotein, dubbel mängd pofiber, 15 g psylliumfrön istället för 20 g, mer vatten och dessutom ½ msk kanel. Blev supergott!

GLUTENFRIA BOVETEFRALLOR MED GOJIBÄR, LINFRÖN OCH HAMPA, 10 st
185 g bovetemjöl
25 g gojibär
20 g hampaprotein (jag använder Manitoba Harvest Hemp Pro 70)
20 g psylliumfröskal (fungerar även med fiberhusk)
15 g pofiber
15 g fibrex
15 g linfrön
10 g jäst
salt efter behag
660 ml vatten

Blanda alla torra ingredienser samt jästen. Rör ner vattnet och blanda ihop till en slät smet. Var inte orolig om den är väldigt lös, den tjocknar under jästiden. Jäs i 4-5 timmar. Klicka ut 10 frallor på en plåt klädd med bakplåtspapper (jag använder antingen en slickepott eller två matskedar för detta ändamål). Låt dem jäsa i 1-2 timmar. Grädda sedan i 200 grader i ca 30 min eller tills undersidan är torr. Låt svalna under bakduk.

Bovetefrallorna är glutenfria, spannmålsfria, sojafria, nötfria, sesamfröfria, mjölkfria, äggfria, vegan. Bovetemjölet går att byta mot annat glutenfritt mjöl (teff, durra, ris, blandade mjölsorter), och hampaproteinpulvret kan ersättas av mer glutenfritt mjöl. Istället för gojibär kan du använda russin, torkade aprikoser, blåbär, fikon eller någon annan frukt/bär.

4 kommentarer:

  1. Hej! Jag har provat detta recept men tyckte inte degen jäste så mycket. Särskilt andra gången. Undrar om jag gjort något fel. Jag använde färsk jäst. Ska det vara torrjäst istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är många faktorer som påverkar hur degen jäser, t.ex. degvätskans temperatur, temperatur under jäsningen, jästens ålder, degens salt-, socker- och fetthalt, pH m.m. Glutenfria degar jäser heller inte upp som glutendegar gör, utan sväller istället. Mina brukar bli ungefär 1.5 ggr så stora som de var från början. Om det inte jäser alls kan du prova att använda lite varmare degvätska eller jäsa vid lite högre temperatur. Alternativt kan du låta degen jäsa längre tid. Mina degar kan jäsa bortemot 8 tim ibland. Och det ska vara färskjäst. Torrjäst kan användas men då måste degvätskan vara ca 40°C för att jästen ska aktiveras. Lycka till!

      Radera
  2. Tack! Ska prova igen.

    Jättebra blogg förresten! Ser fram emot att prova fler recept :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad roligt att du gillar bloggen! Jag hoppas verkligen att recepten fungerar även för er som läser så att du inte blir besviken...

      Radera