Sidor

fredag 12 december 2014

Pepparkakor 2014 (mjölkfria, äggfria, sojafria)

Dags för pepparkaksbak igen. I år testade jag ett nytt recept efter att de senaste åren använt samma som 2012. Bara för att testa någonting nytt... Degen slängde jag ihop på Pysens 5-årsdag så att den skulle hinna ligga till sig i några dagar innan det var tid för utbakningsomgång 1, lagom till första advent. Mitt recept innehåller som vanligt ingen ingefära. Däremot kardemumma och rejält med kanel och malda nejlikor. För att vara ärlig tror jag faktiskt att mitt "gamla" recept var bättre än detta. Men då har jag i alla fall testat. Och pepparkakorna går åt som smör i solsken, så det är snart dags att baka ut ytterligare en eller två plåtar (utöver de fyra vi redan har bakat)...

PEPPARKAKOR 2014
125 g mjölkfritt fast margarin
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1-2 msk malen kanel
2 tsk malda nejlikor
1-2 tsk malen kardemumma
2 tsk bikarbonat
1½-2 dl vatten
ca 8 dl vetemjöl

Blanda samman alla torra ingredienser. Tillsätt sirap och margarin och knåda ihop till en grynig massa. Tillsätt så mycket vatten att det blir en smidig deg. Lägg den i en plastpåse och lägg in i kylen i minst 1 dygn. Kavla sedan ut tunt, och ta ut pepparkakor med formar. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda mitt i ugnen, 200 grader i ca 5 min (tiden beror på storlek och tjocklek på figurerna). Låt svalna lite innan du med hjälp av en stekspade eller liknande flyttar kakorna från plåten. Låt kallna och förvara sedan torrt.

Kakorna är mjölkfria, äggfria, sojafria och innehåller ingen ingefära. Glutenfria pepparkakor: använd en blandning av rismjöl (gärna delvis glutinöst rismjöl/sticky rice flour/klibbrismjöl, finns i asiatiska butiker), bovetemjöl och ev. majsmjöl istället.

fredag 28 november 2014

Glutenfritt saffransbröd

Här kommer ett helt fantastiskt recept på glutenfritt saffransbröd. Just det, saffransBRÖD, d.v.s. bröd med saffran i. Samt lite sötning i form av flytande stevia. Glutenfria lussekatter, fast lite nyttigare, enligt mitt sätt att se det. Smakar nog ganska likt vanliga lussekatter, men eftersom jag inte har testat det på ett par år vet jag inte riktigt. Vansinnigt goda var de i alla fall. Jag formade visserligen inte bröden som lussekatter, men jag tror faktiskt att det skulle vara fullt möjligt att rulla ut degen till fingertjocka längder och vrida dem till traditionella "S-katter" om man vill. Även om det förmodligen är förenat med en del klet. Teffmjöl och hemmalet mjöl på röda linser kan ersättas av andra glutenfria mjöler, t.ex. bovetemjöl, durramjöl, hirsmjöl, quinoamjöl, möjligen fullkornsrismjöl och/eller mandelmjöl. Bli inte nervös om degen är mer som en smet när du rör ihop den. Den tjocknar nämligen under jästiden och blir mer "deglik" i konsistensen. Den uppmärksamme ser att receptet utgår från mitt aprikos-fröbröd, men att smaksättningen är annorlunda.

GLUTENFRITT SAFFRANSBRÖD
140 g röda linser, malda till mjöl i en mixer/blender
150 g teffmjöl
30 g pofiber
30 g russin
20 g soltorkade aprikoser i bitar
20 g fibrex
20 g linfrön
10 g fiberhusk
1 tsk malen kardemumma
0.5 g saffran (= 1 paket), stöt den lite med mortel
20 g jäst
2 tsk stevia med vaniljsmak (jag använde den här. Kan ersättas av andra sötningsmedel, kanske i första hand flytande stevia för att proportionerna vätska till torra ingredienser ska stämma. Smaka av så att det blir lagom sött!)
7 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser + jäst. Tillsätt vatten och stevia. Rör ihop till en smet. Låt jäsa övertäckt i 2-3 timmar. Rör ihop och forma till "bollar" med hjälp av en sked (eller baka ut till traditionella lussekatter, enklast med fuktade händer). Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i ytterligare 1-2 timmar. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, i ca 20 min. Låt svalna och provsmaka. Mums!

Äggfria, mjölkfria, sojafria, vetefria, glutenfria, spannmålsfria, men innehåller baljväxter (linser), jäst och stenfrukter (aprikoser). För baljväxtfri variant kan du testa att byta linsmjöl mot bovetemjöl, teffmjöl, durramjöl, rismjöl eller hirsmjöl. Det borde gå att använda 1-2 tsk xanthangummi istället för fiberhusk. Stenfruktfria om aprikoser utesluts och mer russin används. 

måndag 24 november 2014

Apelsinkolatårta med hallonmoussefyllning

Den här tårtan är en modifikation av ett recept på kolatårta som fanns i en tidigare upplaga av "Sju sorters kakor". Min mamma brukade göra den när jag eller mina systrar fyllde år; hela familjens favorittårta. Originalversionen består av sockerkaksbottnar som är ihoplagda med vaniljkräm emellan. Garneringen består, precis som i min version, av chokladkola - med tillägg av flagad mandel. Jag bakade tårtan till firandet av min numera 5-åriga pys (han fyller år precis när detta inlägg publiceras), istället för en "Spiderman-tårta". Han blev inte alls ledsen utan tyckte att tårtan var det godaste på hela kalaset:-).

APELSINKOLATÅRTA MED HALLONMOUSSEFYLLNING
Botten (som blir väldigt kompakt, ska öka bakpulvret nästa gång)
2½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
3 msk tapiocastärkelse
2 tsk bakpulver
1 dl flytande margarin
rivet skal och saft av 1 apelsin (ekologisk/obesprutad)
3½ dl vatten (så att det totalt sett blir 4½ dl vätska)

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt margarin, apelsinsaft och vatten och rör till en slät smet. Häll den i en smord och bröad (eller mjölad) form, gärna med löstagbar botten. Jag använde en form som är 26 cm i diameter. Om din är mindre måste gräddningstiden öka. Ställ in i 175 grader varm ugn i 40 min, eller till en provsticka kommer upp torr när den sticks ner i botten. Låt svalna 5 min, stjälp upp och låt sedan kallna under bakduk. Dela kakan i två bottnar. Lägg den ena på uppläggningsfatet med några remsor bakplåtspapper precis vid kanterna (som kan dras bort när garneringskolan har lagts på, så att fatet hålls hyfsat rent).

Hallonmousse
1 dl vatten
1 påse vegegel
150 g frysta hallon
1 msk strösocker
2 dl vegansk vispbar grädde (jag använde GoGreens havrebaserade)
ev, 1 msk kokosmjöl + lite xanthangum för att få moussen fastare

Vispa vegogrädden. Koka upp vatten och vegegel så att det tjocknar. Tillsätt socker och hallon och rör om, så att hallonen tinar. Rör ihop det med vegogrädden och kyl det hela. Om moussen verkar för lös - rör ner lite kokosmjöl och ev. xanthangummi för att få den fastare, Bred på moussen över den ena tårtbottnen, och lägg den andra ovanpå.

Chokladkolatäcke
2 dl vegogrädde (jag använde Carlshamns havrebaserade matlagningsgärdde)
2½ dl florsocker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
1 msk margarin

Blanda samman allt utom margarinet i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sjud till en tjock kola som nästan klarar kulprovet (d.v.s. när smeten nästan går att forma till en kula när man droppar några droppar av den i kallt vatten). Rör ner margarinet och låt kolan svalna en pyttestund. Häll sedan över tårtan och försök "putta ut den" så att den täcker hela toppen och kanterna. Låt stelna och dra bort bakplåtspappersremsorna. Klart att servera!

torsdag 20 november 2014

Aprikosfröbröd med lins- och teffmjöl

Som en spinn-off på det förra receptet jag publicerade har jag lekt lite med andra mjölsorter. Jag vill som bekant gärna ha glutenfria bröd med lite högre fiber- och proteinhalt än vad de "normala" recepten ger. Istället för att förlita mig på proteinpulver ville jag utveckla någonting som kan fungera även för den som INTE vill inta suspekta produkter från andra sidan Atlanten. Här är resultatet! Testbakat åtminstone tre gånger, även om jag en av gångerna bytte ut pumpafrön mot sesamfrön. Teffmjöl är förvisso svårt att få tag på, men har du tur kan det finnas i "utländska" butiker. Annars går det att beställa på t.ex. Bodystore.com, eller i värsta fall ersätta med bovetemjöl. Tillsätt salt om du är van vid saltat bröd.

APRIKOSFRÖBRÖD MED LINS- OCH TEFFMJÖL, 17-18 portionsbröd
140 g röda linser, malda till mjöl i blender/mixer
150 g teffmjöl (eller durra eller bovetemjöl)
60 g osvavlade torkade aprikoser, klippta i bitar
30 g pofiber
20 g fibrex
20 g pumpafrön
20 g linfrön
10 g fiberhusk
15-20 g jäst
7 dl kallt vatten

Blanda alla torra ingredienser. Rör ut jästen i lite av vattnet, och häll ner det i mjölblandningen. Rör ihop noggrant och låt jäsa i 3 timmar. Var inte orolig om "degen" är väldigt lös när du precis har rört samman den - den sväller under jäsningen. Forma portionsbröd med hjälp av en eller två matskedar (du behöver alltså inte kladda med händerna) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 1 timme till (eller mer) och grädda sedan i 175-200 grader i ca 20 min. Låt svalna på galler. Jag brukar frysa bröden direkt för att bevara färskheten så bra som möjligt, och bara tina det jag behöver för dagen.'

Fria från mjölk, ägg, gluten, vete, nötter, soja, men innehåller stenfrukter (aprikoser), baljväxter (linser) och jäst. Näringsinnehåll: 83 kcal, 1.3 g fett (varav 0.1 g mättat), 12.8 g kolhydrater, 4.2 g protein och 5.0 g kostfiber (om en sats ger 17 bröd).

söndag 2 november 2014

Glutenfria bovetefrallor med frukt och frön

Nu har jag bakat efter recept igen! Senast det hände och jag blev missnöjd med resultatet, kommenterade Pysen detta: "Har du bakat efter recept nu igen, mamma!". Kunde inte låta bli att skratta... Vis av erfarenheten följde jag INTE receptet till punkt och pricka denna gång, utan gjorde några förändringar till det bättre. Enligt mig. Ursprungsreceptet ser ni på bilden längst ner i det här inlägget, min version följer här nedan. Jag rekommenderar varmt att använda den mängd fiberhusk som jag hade i. Kan tänka mig hur seg och gummiaktig degen och bröden måste bli om man istället använder dubbla mängden, som i ursprungsreceptet... Gott blev det i alla fall, och även man + pysar tyckte att det var helt OK. Men som jag sa - med så mycket frukt och frön är det svårt att misslyckas... Tillsätt salt om du gillar saltat bröd - jag försöker att undvika det eftersom pålägg ofta är salta.

GLUTENFRIA BOVETEFRALLOR MED FRUKT OCH FRÖN (12 st)
6½ dl kallt vatten
Ursprungsreceptet; från en broschyr om julbak
20 g jäst
50 g hirsflingor
310 g bovetemjöl
40 g durramjöl (kan ersättas med mer bovetemjöl, mitt tog slut)
40 g pumpafrön
20 g solrosfrön
10 g hela linfrön
10 g fiberhusk (Lindroos)
30 g torkade aprikoser (osvavlade) i små bitar
30 g gojibär
30 g mullbär

Lös upp jästen i vattnet. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt dem och frukten och rör ihop till en smet. Låt jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur. Rör ihop den lite och klicka sedan ut frallor (enklast med hjälp av slickepott) på bakplåtspappersklädd plåt (det blev 12 ganska stora i mitt fall). Låt jäsa 30 min och grädda sedan i 20 min, 175 grader med varmluft. Låt svalna på galler under bakduk innan du äter en, eller två, eller tre...

Glutenfria, sojafria, äggfria, mjölkfria, nötfria, veganska... Innehåller dock stenfrukter (aprikoser) - byt mot russin om du inte tål. Istället för fiberhusk kan man använda xanthangummi, ca 5 g borde räcka här. Näring per fralla: 175 kcal, 4.7 g fett, 28 g kolhydrater, 3.7 g fibrer, 9.5 g protein enligt den app jag använder för att räkna ut sådant.

torsdag 2 oktober 2014

Slow-cooked pumpkin ratatouille

Förra året köpte jag för första gången matpumpa i min vanliga livsmedelsbutik. Så gott det var! Och så svårt det verkade vara att hitta frön att själv peta ner i jorden - om man inte ville beställa via Internet eller betala massor, förstås. Därför gjorde jag mig besväret att peta ur, skölja och torka några kärnor de gånger jag fick en extra god pumpa med mig från affären. Egentligen är jag skolad i att "köpa" frön (friskt utsäde ger friska plantor o.s.v.) men denna gång fuskade jag. Fröna hamnade i jorden någon gång i våras, och efter ett par veckor hemma fick de små plantorna bo i vårt trädgårdsland (ett av flera). Inte blev det så många pumpor i förhållande till den plats plantorna krävde, men den pumpa jag hittills har smakat på var FANTASTISKT god. Trots att den fick både en och två frostnätter innan jag plockade in den. Troligen är det sorten 'Red Kari' jag har använt till denna variation på ratatouille. Genom att långsamt koka grytan i ugnen utan lock koncentreras smakerna och det blir alldeles fantastiskt gott! I alla fall om man gillar pumpa...

SLOW-COOKED PUMPKIN RATATOUILLE
½ medelstor vintersquash/pumpa 'Red Kari', skalad, urkärnad och tärnad (2x2 cm)
1 stor skivad gul lök
1 röd, 1 grön och 1 gul paprika, urkärnade och skurna i bitar
5 klyftade mogna tomater
1 grön urkärnad chili (i övrigt hel, då blir den lättare att ta bort sedan)
2 lagerblad
2 hela vitlöksklyftor
några kvistar färsk timjan
lite hackad färsk persilja att strö över

Lägg alla grönsaker, lagerblad, vitlök och timjan i en gjutjärnsgryta eller ugnssäker form med lite högre kanter. Ställ in den i nedre delen av ugnen och "baka" på 150-175 grader (150 grader med varmluft, annars 175), i 1½-2 timmar. Rör om lite då och då. Strö över persiljan och servera.

lördag 20 september 2014

Glutenfri kokossmulpaj med äpple och kanel

Efter en lång brittsommar med underbara septembereftermiddagar i solsken börjar det nu dra ihop sig mot höst på riktigt. Svenska äpplen finns att få tag på i var och varannan butik, om du inte har turen att ha ett eget äppelträd, eller känna någon som har. Vi har ett träd. Som numera, efter två års hård beskärning ÄNTLIGEN börjar se ut som ett äppelträd och inte som ett buxbomsbollsträd i en barockträdgård. Dock har vi bara ETT äpple på det (förutom de två maskätna frukterna), vilket är på tok för lite för den här pajen. Mina föräldrar donerar dock gladeligen en del av sina äpplen till bättre behövande, som hungriga barnbarn, t.ex. Så - här har jag använt en gammal dansk äppelsort som sällan finns i butik; 'Maglemer' heter den. Smaken är ganska söt, så om du använder t.ex. 'Discovery', 'Alice' eller 'Gravensteiner' kan det vara bra att sockra lite extra. Pajen är glutenfri, sojafri, spannmålsfri, nötfri, kan göras baljväxtfri och innehåller nästintill bara "rena" ingredienser. Och tål man inte äpple går det självklart att använda någon annan frukt- eller bärsort man tål bättre!

GLUTENFRI KOKOSSMULPAJ MED ÄPPLE OCH KANEL 
5 skalade klyftade, urkärnade äpplen
kanel
30 g hirsflingor
30 g riven kokos
50 g fullkornsrismjöl
55 g strösocker (borde gå bra att använda strösötningsmedel om man föredrar det, eller något annat socker)
1 tsk vaniljsocker (vanillin är INTE en baljväxt, däremot äkta vanilj)
50 g rapsolja (eller kokosolja om du vill ha starkare kokossmak)

Lägg äppelklyftorna i en smord ugnssäker form. Strö kanel över. Blanda hirsflingor, kokos, rismjöl, socker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt rapsolja och blanda ihop till en kornig deg. Strö den över äppelklyftorna. Grädda i 175-200 grader i ca 20-25 min. Servera med valfritt tillbehör, t.ex. vaniljsås (enkelt att göra allergivänlig av växtdryck som man tål, maizenamjöl, socker, vaniljsocker som sjuds till det tjocknar och sedan får svalna) eller glass.

Pajdegen är fri från gluten, vete, nötter, sesam, soja, mjölk, ägg, baljväxter, stenfrukter. Kokos kan uteslutas om man inte tål det (ersätt med mer hirsflingor). Vissa tål tillagade äpplen, framför allt skalade sådana, men inte råa, och olika sorter är olika "allergena". Just 'Maglemer' och 'Gloster' brukar tålas av många.

tisdag 19 augusti 2014

Kokoskolatårta med jordgubbar (glutenfri, sojafri, nötfri, äggfri, mjölkfri, sockerfri)

Jag kan inte RIKTIGT hålla mig ifrån bloggandet. Ibland MÅSTE jag bara lägga upp någonting som är "annorlunda" och som jag vill spara inför framtida behov. Som den här tårtan. Den gjorde jag till Lillprins bus när vi firade hans 1½-årsdag i början av juni. Det var så många kalas i vintras, när han egentligen fyller år, att vi bestämde oss för att skjuta lite på festen och ta den på sommaren istället. På så vis fick jag ÄNTLIGEN chansen att göra en lite somrigare tårta, och eftersom våren var tidig och varm kunde jag använda SVENSKA jordgubbar. Dock inte från våra egna odlingar, då vi bor lite för långt norrut för att de skulle ha hunnit mogna. Tårtan är fri från "det mesta", d.v.s. glutenfri, sojafri, nötfri, äggfri, mjölkfri och faktiskt även fri från tillsatt socker och sötningsmedel! Tål du inte dadlar kan du testa med mosad banan (som jag inte gillar), blötlagda torkade mörka aprikoser, blötlagda russin... MEN varning för tårtbottnen, som inte alls blev bra! Alldeles för kletig och degig, och definitivt för mycket bikarbonat. Jag skulle ha gått på instinkten och minskat mängden istället för att följa receptet på den punkten...

KOKOSKOLATÅRTA MED JORDGUBBAR OCH KOKOSFROSTING
BOTTEN:
250 g lätt kokosmjölk mixad med
7 st (100 g) urkärnade färska dadlar (INTE medjool, utan sådana man köper i ask)
"vattnet" från en 400 g-burk med kokosgrädde (det som blir över när man gröper ur den fasta massa som bildas när burken har fått stå kallt i några timmar), ca 1 dl
1 tsk vit vinäger
2½ dl fullkornsrismjöl
½ dl riven kokos
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat (OBS! Minska till 1 krm, det blev INTE bra med så här mycket!)
1 krm xanthangummi

Mixa ihop dadlar och kokosmjölk till en slät "kräm". Tillsätt vinäger. Blanda alla torra ingredienser ordentligt och rör sedan ihop dem med kokosmjölksgeggan. Fördela smeten i en bakplåtspappersklädd form (eller bättre: bred ut på bakplåtspapper i långpanna så slipper du dela botten i 2 delar, fungerar nämligen inte alls). Grädda i ugnen, 175 grader (225 grader vid långpannebak), tills en provsticka kommer upp torr (ca 40 min eller 10-15 min i långpanna gissningsvis). Låt kallna helt. Dela i två "bottnar" (det gick inte alls bra, om du bakar i långpanna delar du helt enkelt bottnen på mitten så att du får två "plattor" istället för en).

FYLLNING:
½ l jordgubbar

Skiva jordgubbarna och lägg mellan bottnarna.

GARNERING:
"Grädden" från 1 burk (400 g) kokosgrädde (jag använde ICAs, ställde i kylen över natten, gröpte ur den fasta massan som bildades)
1 msk mesquitepulver (OBS! baljväxt)
ev. 1 msk carobpulver (OBS! baljväxt)
ev. 1 msk lucumapulver
lite rivet skal av citron
½ l skivade jordgubbar

Blanda "kokosgrädden" med valfria smaksättningar (jag hade i mesquite och citronskal, vilket blev UNDERBART gott). Vispa gärna upp den så att den blir fluffig - och söta efter behag på "valfritt" sätt. Bred över tårtan och runt kanterna. Garnera med skivade jordgubbar. Strö gärna över lite rostad riven kokos också! Klart att servera!

lördag 26 juli 2014

På vift i Vimmerby med omnejd - tips för veganbarnfamiljen

För ovanlighetens skull blir detta inte ett inlägg om något nytt mer eller mindre spännande recept, utan någonting helt annat. Nämligen ett tips om resmål för veganbarnfamiljen, och alla andra familjer med, för den delen. Av miljö- och "säkerhetsskäl" väljer vi att inte resa så mycket, och när vi gör det, åker vi i första hand cykel, i andra hand tåg och i tredje hand buss. Ibland ruckar vi dock på våra principer och lånar mina föräldrars bil. Framför allt när vi ska åka till "landet"; sommarstugan, 7 mil bort (det är 3.5 mil till närmsta buss därifrån, och att cykla är lite väl långt när man ska ha med sig barnen, mat och packning för en vecka), vilket händer ungefär två gånger om året. I år gjorde vi ytterligare ett undantag för att kunna åka till Astrid Lindgrens värld tillsammans med våra fantastiska grannar och deras dotter, som är jämngammal med Pysen (4½ år). Redan förra året bestämde vi att vi skulle åka, efter att jag hade läst om Lilla SverigebynVegokoll och tyckte att detta lät helmysigt. Resan bokades i maj, och det var ren tur att det fanns boende kvar åt oss de veckor både vi och våra grannar hade semester i mitten av juli - nästan allt var fullt! Så ett tips om ni vill besöka denna fantastiska plats - boka i god tid!

Astrid Lindgrens värld tänker jag inte skriva så mycket om, mer än att det faktiskt FANNS veganalternativ på menyn i form av ägg- och mjölkfria pannkakor respektive våfflor, samt Oatly-pinnglass (och isglass) i alla glasskiosker.

Lilla Sverigebyn kan jag dock varmt rekommendera. Inte nog med att ALL mat var vegansk, det var heller inga problem för dem att laga specialkost till mig (som äter spannmåls- och glutenfritt) och Lillprins bus (som är allergisk mot soja, jordnötter, trädnötter utom mandel, sesamfrön, paprika, tomat och vitlök). SÅ SKÖNT att faktiskt SLIPPA tänka på matlagning under de tre dygn vi bodde där! Dessutom kunde man plocka med sig matsäckspaket från frukostbuffén till en kostnad av 50 kr per vuxen och 30 kr per barn, och därigenom behövde vi inte utnyttja självhushållningsköket, som annars stod till alla gästers förfogande. Frukost och middag ingick i "rumspriset", och genom att vi fick familjerabatt och "Djurens Rätt-medlemskapsrabatt" blev kost och logi inte någon hysteriskt dyr historia (billigare och bekvämare än om vi hade bott på någon camping).

Rummet vi bokade var avsett för 4-5 personer. Rent, ljust och stort - kändes som en svit, i och med att vi, förutom det ganska stora rummet med dubbelsäng, byrå, stolar och bord, hade två kattvindar med en enkelsäng i varje + en resespjälsäng som Lillprinsen kunde ha sovit i om han inte hade sovit hos mig. Nu fick istället Pysen ett "eget" rum, vilket var uppskattat - åtminstone dagtid... Våra grannar, som sov i samma hus men i ett "mindre" rum för 3 personer, var också nöjda med sin logi. Ett extra plus för att dörren på övervåningen, där vårt rum var beläget, stängde sig själv = ingen risk för nertrillad lillpys sugen på att på egen hand klättra i trappor.

Omgivningen - ja, vad ska jag skriva? Oerhört barnvänligt! Bilar enbart på parkeringsplatsen, sedan stora gräsytor, studsmatta, särskild pysselbod, leklada, massor av leksaker för alla åldrar, bordtennisbord, sandlåda... Ungarna trivdes som fiskar i vattnet - även om just pool/badmöjlighet var det enda som saknades. Dock fanns badbaljor för bebisar/mindre barn i alla duschrum som vi besökte. En "spökgrotta" i form av en ombyggd jordkällare, där det lästes sagor, shamantält med möjlighet till ayurvedamassage (hade gärna testat, men tiden räckte inte till), och så djuren, som gick fritt på området. Tre getter (Josefine hette en av dem, och hon hade ett eget litet hus, till allas stora förtjusning - de tyckte att det var MITT krypin...), ett får, några hundar, några katter... Tyvärr var inget av djuren särskilt keliga - de fick väl nog av smek och gos med tanke på alla barn som försökte klappa dem. Men LITE djurklappning blev det allt. Särskilt den ena geten ville gärna hålla oss sällskap på kvällen när vi satt på verandan och smuttade vatten respektive öl (inte jag, gillar inte alkohol i allmänhet och öl i synnerhet).

Och så maten... Tyvärr tog jag inte några bilder, men de dagar vi var i Lilla Sverigebyn bestod frukostbuffén av gröt, havregurt, müsli, cornflakes, många sorters "tillbehörsplock" (frön, nötter, torkad frukt), färsk frukt, mjukt och hårt bröd, hemlagat veganskt smör, flera sorters ostar och  mjukostar, flera sorters "påläggsröror", marmelader, juicer, smoothies, örtdrycker, örtte, vanligt te, kaffe, påläggsgrönsaker, samt alla tänkbara sorters komjölksfria mjölkalternativ. Jag hade god lust att replikera den upprörda pappan som förvånades över att det saknades komjölk ("VA! Finns det ingen mjölk!") med ett "Nej, det finns ingen KO-mjölk, men det finns havremjölk, sojamjölk, mandelmjölk, hasselnötsmjölk, kokosmjöl och rismjölk, samt hemgjord choklad-havremjölk" för att få tyst på eländet. Köttisarna fick vackert äta medhavd matsäck om det veganska inte passade:-). 

Till middagen serverades buffé med två varmrätter (de dagar vi var där fanns t.ex. veggoburgare, veggoschnitzel, falaffels, färssås på menyn), kolhydratsbaserat tillbehör (pasta/potatis/potatismos), kokta grönsaker, grönsaksbuljong, sallader, hårt bröd och flera sorters "vattenbaserade" drycker, dressing, röror och någon liten söt efterrätt. Salladsutbudet var super de två första dagarna (pastasallad, potatissallad, morotssallad/rättiksallad, linssallad), men tredje dagen var det tyvärr inte lika bra. Tråkigt nog - för jag hade lätt kunnat äta BARA sallad och blivit rejält mätt. Särskilt potatissalladen, med äpple, saltgurka och purjolök var jättegod. Det enda jag skulle kunna anmärka på var att det inte fanns fler "genuina" veganrätter med baljväxter. Jag är som bekant väldigt förtjust i grytor... Och det mesta som serverades var "köttsubstitut" - som dock Pys och man föredrar. Litet aber också att middagsbuffén började serveras kl. 18. Våra barn lägger sig normalt sett kl. 19 och var lite för trötta för att ORKA äta, men det gick faktiskt över förväntan bra.

Mellan måltiderna kunde man ta kaffe, saft eller te i matsalen, som också fungerade som sällskapsrum. Där fanns massor av spel och en lekvrå, perfekt för barnen, som då kunde roa sig lite själva, så att vi vuxna fick äta färdigt i skapligt lugn och ro. Man kunde även köpa espresso, någon sötsak, samt hemgjord, egenkomponerad "Eiz", rismjölksbaserad glass, som vi provade första dagen. Pysen valde att kombinera jordgubb och mango som smak (man fick välja två smaker), Lillprinsen och granntjejen ville ha hallon, mannen tog lakrits + pekannöt, grannen K ren lakrits, grannen H choklad och han var den enda som INTE var nöjd med sin. Jag hade hoppats på att få äta upp Lillprinsens, men tji fick jag! Han klämde i sig hela barnglassen själv.

Såväl ägarinnan Renate som all personal vi träffade på var väldigt servicevilliga och vänliga. Vid incheckningen fick vi en visning av området av Renate, som presenterade stället, var alla bekvämligheter fanns och vilka aktiviteter som erbjöds om man inte hade fullt upp på egen hand. Även om några av de som arbetade i Lilla Sverigebyn inte pratade svenska, gick det bra med engelska, kroppsspråk och lite skoltyska, så vi upplevde aldrig att kommunikationen var något problem. Ett plus till för det miljötänk som genomsyrade hela Lilla Sverigebyn, med t.ex. sopsortering samt "förklaring" på ett trevligt upplysande sätt på alla rum, samt all information som fanns tillgänglig om vegansk och vegetarisk mat (på svenska, tyska och holländska) och tipsen om vad man kan besöka i trakten.

Om man ska ha något negativt att skriva, var det möjligen att vi missade att receptionen inte var öppen hela dagen, och att man därför skulle betala allt man hade köpt på "kredit" (för att slippa kontantbetalning; minsta totalbelopp för betalning med kort var 100 kr) dagen innan, samt att receptionen inte alltid var bemannad under de tider den skulle vara öppen. Det fanns heller inga "tydliga" regler om när det skulle vara tyst på kvällen (det var ganska högljutt fram till kl. 22, sedan var det dödstyst, bortsett från den natt det bodde två familjer på samma våning som oss i huset, och de satt inne och drack vin fram till midnatt, och dessutom hade en unge som envisades med att vid upprepade tillfällen gå in i fel rum, d.v.s. vårt, istället för sitt eget som låg i dörren bredvid), ordningen i självhushållningsköket (t.ex. hur ofta kylskåp städades ur, om det fanns några "help-yourself-hyllor" i skåp och kyl m.m.), men det var bara småsaker i förhållande till helheten. Samt, möjligen, att stället ligger lite "off" och det är besvärligt att ta sig dit utan bil. Våra grannar, som inte ofta äter veggo, var också helnöjda, och tänkte knappt på att det inte serverades "det de var vana vid".

Summa summarum - efter ett mycket långt inlägg - hit åker vi hemskt gärna igen om vi ska besöka Vimmerby eller trakterna däromkring! Fem veggostjärnor av fem möjliga! Helt fantastiskt att någon vågar ta steget att göra en hel anläggning veganvänlig, och visa "allmänheten" att veggo inte är något konstigt, utan fullt normalt. Att det "normal" är det onormala här, att normen är vegansk, och vill man göra annorlunda får man fixa det själva. Precis som vi veganer annars får göra:-). Stor eloge till Renate med personal - ni har verkligen lyckats!

måndag 21 juli 2014

Jeez's sojafria, allergivänliga veganost

Tittar in här ibland, funderar på att lägga upp något recept, och ångrar mig. Jag experimenterar fortfarande en hel del i köket. Lagar en del mat som blir god, en del som blir förskräcklig, och det mesta hamnar nog någonstans däremellan. Jag väljer att inte dela med mig längre, annat än i undantagsfall. Som det här. Som får bli mitt bidrag till "vegan-ost"-alternativen. Den smälter förmodligen inte alls särskilt bra, är inte alls särskilt ostigt gummiaktig i konsistensen, men smaken och skivmöjligheten är det absolut ingenting fel på. Passar hela familjen, i och med att den är glutenfri, sojafri, mjölkfri, äggfri, sockerfri, baljväxtfri, utan tillsatt fett och nötfri. Mandelmjöl kan nog ersättas av t.ex. pumpafrömjöl, ROSTAT kikärtsmjöl (eftersom mjölet här inte tillagas/upphettas, måste mjölet vara OK att äta rått) eller quinoamjöl (men inte kokosmjöl), men då blir proteinhalten lite lägre. Tänk bara på att justera vätskemängden - tror att mandelmjölet som jag använder suger upp lite mer än t.ex. quinoamjöl.

JEEZ'S SOJAFRIA, ALLERGIVÄNLIGA VEGANOST
1 msk agar-agar-pulver (finns t.ex. i asiatiska butiker eller på iHerb; flingor går nog också att använda men då behövs mer och koktiden måste öka)
3 dl vatten
½-1 msk vit risvinäger
30 g mandelmjöl (fettreducerat från Funktionell mat använder jag; suger upp en del vatten)
30 g näringsjäst
½-1 tsk currypulver
1 krm vitpeppar
1 krm natriumreducerat salt (mineralsalt; örtsalt går säkert utmärkt, men innehåller vitlök som lillprins bus inte tål)
lite mer vatten (ca ½ dl)

Koka upp agar-agar-pulver och vatten i en kastrull. Sjud under omrörning i ca 5 min eller tills det hela verkar vara upplöst. Tillsätt risvinägern. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i vätskan. Tillsätt eventuellt lite mer vatten. Häll upp smeten i en vattensköljd form eller bunke och låt svalna. Kyl i minst en timme innan du försiktigt välter upp "Jeez's-osten" på en tallrik och provsmakar!

Näringsvärde för dig som är intresserad av sådant: 1/10 av osten ger 26 kcal, 0.6 g fett, 3.1 g protein och 2.4 g kolhydrater (1.5 g kostfiber). 

torsdag 24 april 2014

Vaniljfudgefylld banantårta med kokos-citronfrostning (aka Lillprins Bus-tårta)

Det här blir mitt sista inlägg på bloggen på ett tag, kanske för alltid. Den där kommentaren var en tankeställare. Om bloggen upplevs som full av pekpinnar och utan något kärleksfullt förhållande till mat, kan jag inte förmedla någon inspiration till de som hittar min blogg och vill läsa. Och då fyller det väl ingen funktion att fortsätta? Hur som helst - jag måste ju avsluta med flaggan i topp. Det fick bli med den här tårtan, som uppskattades MYCKET, särskilt av Lillprins Bus (minstingen). Den är särskilt skapad för honom, så att han skulle kunna äta, trots sina allergier, samtidigt som jag ville göra någonting som inte upplevdes som alltför konstlat av resten av sällskapet. Tårtan är ganska enkel att göra. Frostingen kan dock vara lite trixig att få till, eftersom mängden xanthangummi man behöver tillsätta beror på vad man använder för sorts kokosgrädde. I vissa fall kan man nog utesluta xanthan helt (om man använder en väldigt krämig kokosgrädde, som man kyler och häller av all eventuell vätska från). Min erfarenhet är dessutom att xanthangummits förtjockande verkan kommer lite med tiden. Man kan alltså behöva pudra i lite, röra om, låta svälla i 10 min, röra om och kolla konsistensen, tillsätta lite till, röra om, låta stå, röra om och kolla konsistensen o.s.v. ett antal gånger tills man är nöjd. Det går nog att använda kokossmör istället, men då blir frostingen mer som smörkräm än som lättvispad grädde, samt lite jobbigare att fördela. Hur som helst - här kommer receptet!

BANANKAKA (botten)
3½ dl vetemjöl (eller bovete-/rismjöl för glutenfri version)
drygt 1 dl strösocker
½ msk bakpulver
1-2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
2-3 mosade KRAV-bananer (3 om de är små)
½ dl rapsolja
ca 1 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt mosad banan, olja och vatten och rör ihop till en ganska tjock smet (den ska vara så tjock att du får klicka ner den i formen - inte rinnig alltså). Fördela den i en smord, mjölad form, gärna med löstagbar kant, ca 22-24 cm i diameter (jag använde en hjärtform, så jag kan inte uppge exakt diameter här). Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, i 30-40 min eller tills en provsticka kommer ut torr om man sticker ner den i kakan. Låt svalna i 5 min, och lossa sedan kakan försiktigt från formen. Låt svalan helt under bakduk. Dela mitt på till två bottnar.

VANILJFUDGEFYLLNING (kan göras raw om man använder vaniljpulver istället för vanillinsocker)
drygt 1 dl solrosfrön mixade till smör
200 g (16 st) urkärnade färska dadlar (inte medjool, utan sådana man köper i ask)
2 tsk vanillinsocker (som inte innehåller äkta vanilj - så blir denna fyllning baljväxtfri)
lite vatten

Mixa samman ingredienserna till fyllningen med så mycket vatten att det blir en tjock, bredbar smet. Bred den mellan tårtbottnarna.

KOKOS-CITRONFROSTING
1 burk kokosgrädde (jag använde ICAs, 400 ml, motsvarar ungefär 3 dl tjock kokosgrädde utan "spad")
1-1½ dl florsocker
finrivet skal av ½ obesprutad (ekologisk) citron
xanthangummi (jag använde nog 1-2 tsk)
eventuellt lite pressad citron (hade inte i det för lillpys skull, men det blir nog godare med)
Skivad banan, kokoschips etc. för dekoration

Kyl gärna kokosgrädden, så blir det lättare att separera den "tjocka" delen från "vattnet". Använd sedan bara "det tjocka" (vattnet kan du använda till matlagning, bakning eller ha i en smoothie). Mixa eller rör ihop den tjocka kokosgrädden med florsocker och citronskal (samt ev. citronsaft). Tillsätt eventuellt xanthangummi för att få en tjockare konsistens. Du får prova dig fram - tillsätt 2-3 krm i taget, rör om noga och låt svälla en stund innan du utvärderar resultatet. Använder du pressad citron kan du eventuellt behöva lite mer eftersom jag misstänker att syran i citronen påverkar xanthangummits förtjockande egenskaper. Om du råkar ha i för mycket xanthangummi kan du tillsätta lite av kokosvattnet för att få konsistensen lösare. Bred sedan kokosgräddkrämen över och runt tårtan. Dekorera med skivor av färsk banan (eller någonting annat, kokosflingor, t.ex.).

Tårtan är hyfsat allergivänlig: nötfri, sesamfri, sojafri, baljväxtfri, äggfri (förstås), mjölkfri (förstås), och kan göras glutenfri genom att byta ut vetemjöl mot bovete- eller rismjöl (eller en blandning, kanske 1½ dl bovetemjöl + 1 dl rismjöl + ½ dl tapiokastärkelse + lite xanthangummi kan bli bra). Citronskal kan uteslutas från frostingen - smaksätt med något annat du gillar istället! Tål man inte solrosfrön kan man använda pumpa- eller melonfrön. Den som inte vill använda vanligt socker ersätter strösockret i kakan med sötströ som mäter som socker, och någon typ av "florsockerliknande" sötningsmedel i frostingen.

söndag 20 april 2014

Frukostglass med hallon och kiwi

Den här "glassen" har blivit en klar favorit bland inslagen i min frukost. GLASS? TILL FRUKOST? Javisst! Inte ens Livsmedelsverket skulle ha någonting att anmärka på här om de tittade lite mer noggrant på vad den innehåller. Massor av vitaminer, antioxidanter, fibrer och mineraler från hallon och kiwi, mycket protein, lite fett och inte särskilt hög sockerhalt. Kombinerat med någon kolhydratkälla (t.ex. bröd eller gryn) och någon grönsak (släng i lite pumpapuré innan du mixar) och nyttigt fett (från nötter, t.ex.) blir det en utmärkt frukost. Eller mellanmål. Eller kvällsmål. Eller efterrätt. I det senare fallet kan du pimpa glassen lite extra genom att toppa med kakaonibs. MUMS! Funkar även fint att smaksätta glassen med kakao, carob, mequite, lucuma, kanel eller något annat. Gillar du inte hallon och kiwi? Välj någon annan frukt istället! Mango, banan, avocado, persikor, nektariner och papaya är exempel på frukter som ger krämig konsistens (som kiwin). Hallonen kan ersättas av valfri annan frukt eller andra bär. Vill du hellre ha en smoothie? Tillsätt mer vätska! Raw? Inga problem - använd ett proteinpulver av raw-kvalitet (som mitt har), och gör egen "mjölk" baserad på nötter eller frön. Men se för bövelen till att använda ett proteinpulver som du gillar! För mig är det Growing Naturals som gäller om det handlar om risprotein, annars kan jag vara utan. Då tar jag hampaprotein istället - där är varumärket mindre viktigt. Och du, det går alldeles utmärkt att göra glass även UTAN proteinpulver!

FRUKOSTGLASS MED HALLON OCH KIWI
100 g frysta hallon
1 stor eller två kiwifrukter (inte frysta)
½ skopa (d.v.s. 13.5 g) proteinpulver (jag använder det här)
någon matsked osötad mandeldryck (eller annan veggomjölk/grädde)
2-3 droppar stevia med vaniljsmak ELLER lite flytande stevia + vaniljpulver (kan uteslutas om du använder ett sötat proteinpulver)

Lägg alltsammans i en mixer eller i en bunke. Mixa till glass och servera bums! Kan tyvärr inte förberedas och inte heller förvaras, utan blir bäst på stört.

tisdag 15 april 2014

Raw aprikos-mandel-gojibollar

Mer raw-bollar... Busenkelt att göra, försvinnande gott att äta. Betydligt godare än det snacks som säljs på godishyllorna i vanliga butiker, och betydligt billigare än de färdiga rawfood-bollar och -bars man kan hitta på nätet och i hälsokosten. Jag älskar att äta mina godisbollar i halvfryst tillstånd, så antingen slänger jag in dem i frysen i en halvtimme direkt efter att jag har gjort dem (för att sedan äta upp dem), eller plockar fram dem en halvtimme-timme innan jag ska äta dem. Om du inte tål mandel kan du ersätta med några frön (solros-, pumpa-, melon-) eller nötter som du tål. Även pinjenötter (som inte är riktiga nötter) borde fungera fint.

RAW APRIKOS-MANDEL-GOJIBOLLAR
½ dl mandel mixade till mjöl (alternativt 30 g vanligt mandelmjöl)
30 g torkade mörka aprikoser
15 g gojibär

Lägg alltsammans i en mixer eller blender (liten) och kör till en smet av lagom konsistens - släta för kolaaktig, grövre för tuggigare variant. Om du utgår från mandelmjöl kan det hända att det inte blir någon riktig smet, utan mer som en grynig deg (som pajdeg innan man tillsätter vatten). Testa att forma bollar ändå - det brukar gå bra och även om det är lite svårt blir de godare om man inte tillsätter något vätskigt. Alternativt kan man nog blanda i lite olja. Forma till små bollar och ställ kallt till servering.

fredag 11 april 2014

Bönblondiemuffins med kokos, mesquite, kardemumma och kanel (glutenfria)

När jag hade gjort slut på mitt lager av bruna bönor började jag som sagt var baka med adukibönor istället. En gammal goding till favoritböna när det rör sig om bakning och söta saker - men för den som inte har provat kan jag även tipsa om att använda adukibönor i biffar, bullar, burgare och grytor, eller varför inte som pajfyllning eller i en veggo-shepherds pie? Har MASSOR av recept... Fast alla har jag nog inte bloggat om. Hur som helst - de här blondiemuffinsarna påminner starkt om det här receptet, men istället för att använda dadlar som sötning har jag tillsatt stevia. Dessutom har jag inte använt något proteinpulver. Kokosfibermjöl (fettreducerat kokosmjöl) har en tendens att "torka ut" bakverk och bröd, men i det här fallet tyckte jag att det blev väldigt bra. I kombination med pofiber och LITE fiberhusk påminner konsistensen faktiskt lite om "vanliga" muffins. Gott var det i alla fall! Mesquitepulver finns att beställa på iherb.com (såklart, använd min kod om du handlar för första gången, TGG629, så får du upp till 10% rabatt på ditt köp) eller i butiker med rawfood.  Har du tur kan du även hitta det i hälsokostaffärer - titta i avdelningen för "superfoods" i så fall:-).

BÖNBLONDIEMUFFINS MED KOKOS, MESQUITE, KARDEMUMMA OCH KANEL (glutenfria), 20 st
250 g adukibönor (torrvikt, motsvarar ungefär 600 g kokta)
50 g pofiber
30 g kokosfibermjöl (eller kokosmjöl)
2 msk mesquitepulver
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk stött kardemumma
1 tsk fiberhusk
1 dl kokosmjölk (eller mer)
vatten (eller mer kokosmjölk) till lagom konsisten, ca 2 dl tror jag
kokosarom om du får tag på det
20 steviadroppar med vaniljsmak (eller vaniljpulver/-arom/-socker + flytande stevia/agave/lönnsirap)

Blötlägg bönorna i minst 6 timmar och koka dem sedan riktigt mjuka (häll av blötläggningsvattnet, koka upp i nytt vatten och låt koka i 10 min, häll av vattnet, häll på nytt vatten och låt sjuda under lock tills bönorna är mjuka vilket tar 30-60 min beroende på hur lång tid de har legat i blöt och hur gamla de är). Låt rinna av. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt bönorna, sötning, vätska och mixa till en slät röra. Till skillnad från bönmuffinsarna i föregående recept ska denna "smet" vara lite torrare, ungefär som en bulldeg fast utan "segheten". Lägg röran i formar och grädda i 175 grader (med varmluft), 15-20 min. Låt svalna under bakduk. Går fint att frysa! Förvara annars i kyl - borde hålla åtminstone i några dagar där.

onsdag 9 april 2014

Glutenfria frökex seven-seeds

Dessa små rackare till kex är ruskigt goda och totalt beroendeframkallande. Bara sju ingredienser + vatten, en timme i ugnen och lite kladd när deg-smeten ska fördelas är allt som krävs. Om du inte får tag på någon av de sju ingredienserna som jag använde går det utmärkt att ersätta med någonting annat i samma "form" (d.v.s. hela frön ersätts med hela frön, mjöl med mjöl). Man kan dessutom smaksätta kexen efter bästa förmåga och önskemål - sött eller salt, beroende på hur de ska serveras. Rosmarin + flingsalt, kanel + mosade dadlar eller socker, soltorkade hackade tomater + basilika... Släng ner det du tycker passar i smeten eller strö det hela ovanpå. Kexen är glutenfria, baljväxtfria (sojafria också), nötfria, mjölk- och äggfria (såklart) samt sesamfria i den här formen.

GLUTENFRIA FRÖKEX SEVEN-SEEDS, 45 st små
50 g pumpafrön
50 g linfrön
50 g amarath mald till mjöl (kan t.ex. ersättas med quinoa/quinoamjöl)
50 g bovetemjöl (kan t.ex. ersättas med teff, rismjöl, majsmjöl, durramjöl...)
30 g solrosfrön
30 g riven kokos (egentligen inte ett frö, utan frövita/endosperm, d.v.s. groddens näringsförråd när den ska gro, en del av fröet, ersätt med sesamfrön om du vill ha bara frön - fast då blir kexen inte sesamfria förstås)
2 msk chiafrön
3½ dl kokhett vatten

Blanda alla torra ingredienser. Häll vattnet över. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt (TUNT, kavlar du är tipset att lägga ett annat bakplåtspapper över när du kavlar så att det inte fastnar på kaveln). Skär eller sporra i lagom stora kexbitar. Grädda i 150 grader med varmluft i bortemot en timme (lite varmare utan varmluft). Låt eftertorka i avstängd ugn med ugnsluckan lite på glänt om kexen inte är helt torra. Bryt i bitar. Låt svalna helt. Förvara torrt.

måndag 7 april 2014

Glutenfria kladdiga bruna bönchokladmuffins med (eller utan) smak av romerska bågar

De här muffinsarna har jag gjort vid ett par tillfällen nu, ända tills mitt lager av bruna bönor tog slut. Då gick jag vidare och mixtrade upp adukibönorna istället (det kommer i nästa inlägg). Inspirationen kommer från Fannys recept på Double chocoloate black bean fudge brownies - som låter betydligt godare än det jag har döpt mitt recept till. Bruna bönmuffins, liksom... Men jag tyckte faktiskt att dessa lite bortglömda bönor (som man KAN äta annat än i den traditionella bruna bönstuvningen som man fick i skolbespisningen om man gick i skolan förra seklet) gör sig UTMÄRKT i just kladdiga muffins. Dessutom går det att få tag på inhemskt odlade bönor - de odlas i liten skala på Öland och runt Kalmar, framför allt. Och när man ändå är i farten, kan man koka en stor sats och göra några bönchips-crisps samtidigt.

GLUTENFRIA KLADDIGA BRUNA BÖNCHOKLADMUFFINS MED (ELLER UTAN) SMAK AV ROMERSKA BÅGAR, 8 st
100 g bruna bönor (torrvikt, motsvarar ca 220 g kokta) - kan ersättas av en burk blandade bönor även om resultatet inte blir exakt detsamma
1 msk (10 g) hela linfrön
½ dl vatten
15 g kakao (jag gillar Kung Markattas bäst)
15 g carob
10 droppar stevia med vaniljsmak, eller vaniljarom/vaniljsocker + valfri sötning (t.ex. flytande stevia, lönnsirap, agave)
ev. 10 droppar stevia med chokladsmak
1 tsk bakpulver
1 tsk finrivet skal av obesprutad apelsin (d.v.s. ekologisk eller KRAV) - för "med" smak av Romerska bågar (uteslut annars)
vatten eller annan vätska till lagom konsistens

Börja med att blötlägga bönorna i 6 timmar eller mer. Koka dem riktigt mjuka (häll av blötläggningsvattnet, koka upp dem i nytt vatten och låt koka i 10 min, häll av vattnet och låt koka upp i nytt vatten, sjud sedan i 1-2 timmar). Blanda linfrön med ½ dl vatten och låt stå i 10 min så att det blir lite geléaktigt. Mixa ihop alltsammans med så mycket vätska att det blir en ganska kladdig men slät smet. Smaka av så att det blir tillräckligt sött. Klicka ner den i muffinsformar, och grädda i 175 grader, 15 min. Låt svalna, ställ in i kyl och FÖRSÖK att vänta några timmar innan du provsmakar. Bäst dagen efter och kan frysas.

torsdag 3 april 2014

Raw apelsinkolabollar

Jag förstår om ni är trötta på mina femtioelva variationer av raw-bollar med olika smaksättning, men dessa blev också SÅÅÅ BRA att jag vill spara receptet för egen räkning. Eftersom jag oftast mixar mina bollar på kvällen och använder en högljudd höghastighetsmixer, förenklade jag processen denna gång genom att använda mandelmjöl. Om man inte har det hemma går det utmärkt att använda samma mängd sötmandel, men det kommer att ta lite längre tid och låta lite mer när man mixar ihop bollarna. Smeten blir kladdig, men om du blöter händerna lite i vatten innan du rullar dem, och sedan när det börjar klibba, så går det fint att forma runda små bollar. Förvara i frysen och ät halvfrusna.

RAW APELSINKOLABOLLAR, en liten sats
30 g mandelmjöl eller sötmandel (motsvarar ½ dl hel sötmandel)
3 torkade, saftiga fikon (65 g)
½ tsk mesquitepulver
½ tsk lucumapulver
1 tsk finrivet apelsinskal

Lägg alla ingredienser i en mixer (INTE någon stavmixer dock, då får du mandelhack överallt om du inte har en hackinsats). Mixa till en slät och klibbig smet. Forma små bollar. Ställ i frysen i någon halvtimme - och förvara eventuella rester där - bollarna är godast halvfrusna.

lördag 29 mars 2014

Mild grön gryta med torkade tofustänger

Denna barnvänliga gryta går att variera på många olika sätt. Tillsätt t.ex. lite färsk hackad chili eller currypasta för kryddigare smak, blanda i lite pressad lime och palmsocker (eller något annat sötningsmedel), färska champinjoner eller blötlagd finstrimlad kinesisk shitakesvamp och byt ut grönsakerna mot andra grönsaker så får du en helt ny rätt. Jag valde att blanda i tofun mot slutet av tillagningen (tog undan mat till Lillpysen, som är allergisk mot soja), men den kan med fördel tillsättas redan i början. Vitlöksklyftan kan du krossa eller finhacka för mer smak (jag hade i en hel för att kunna utesluta vitlök ur lillpys mat). Torkade tofustänger (dried beancurd sticks, foo chok) hittar du i butiker med asiatisk mat.

MILD GRÖN GRYTA MED TORKADE TOFUSTÄNGER
100 g torkade tofustänger
250 g broccoli i bitar
10 cm skivad purjolök
200 g strimlad vitkål
1 vitlöksklyfta (hel)
2 tsk torkat citrongräs
400 ml kokosmjölk
1-2 msk japansk soja
1 dl rostade saltade cashewnötter

Blötlägg tofustängerna i hett vatten i minst 30 min eller tills de är mjuka. Dela dem i mindre bitar och låt dem rinna av (du kan bryta tofun i bitar innan blötläggningen om du vill). Fräs grönsakerna i lite olja. Tillsätt citrongräs och kokosmjölk och låt det puttra ihop sig i 10 min. Blanda ner tofustängerna, smaka av med soja och rör i cashewnötterna. Värm, fiska upp vitlöksklyftan och servera med ris.

måndag 24 mars 2014

Honungsmarinerade sojakotletter med raw tomat- och citroncashewsås

Det här receptet har jag sparat på ett tag. Jag hade tänkt lägga det som ett sista inlägg före min bloggpaus, men sedan kom jag på så många andra matexperiment att jag bara sköt upp och sköt upp och sköt upp publiceringen. Nu får ni receptet i alla fall (på min mans födelsedag:-)) - så får vi se hur mycket bloggande det blir härefter. Receptet är i vegankretsar väldigt kontroversiellt, eftersom jag använder honung till marinaden. Men, i min familj kallar vi oss veganer även om vi då och då äter honung, och så är det med det (jag brukar säga att vi är veganer, men äter honung). Vissa tycker nog inte att vi är veganer på riktigt av den anledningen, men det struntar jag faktiskt i. Av miljöskäl finns det ingen anledning till att avstå från just honung, eftersom bina fyller en mycket viktig funktion som pollinerare. Rapsskördarna skulle t.ex. bli mycket lägre om det inte fanns bin som pollinerade blommorna, och även många fruktträd gynnas av att det finns bin nära odlingarna. Vill du INTE använda honung går det bra med lönnsirap istället - även om smaken blir lite annorlunda:-). Vi bjöd våra allätande grannar på detta när de höll på att renovera - mycket uppskattat, även om det var fejkkött. Morotsstavar och klyftpotatis till. Mums!

HONUNGSMARINERADE SOJAKOTLETTER MED RAW TOMAT- OCH CASHEWSÅS
5 stora bitar torrt sojakött (Vantastic foods sojasteaks, de är jättelika, kan ersättas av dubbelt så många sojafiléer från t.ex. Veggo, som finns i välsorterade livsmedelsbutiker) + hett vatten så att det täcker
2 msk honung eller lönnsirap om du inte vill äta honung
2 msk senap
2 msk hett vatten
1 tsk fem peppar (kryddkvarn med hel svart-, vit-, krydd-, grön- och rosépeppar)
1 msk riven ingefära
½ dl rapsolja
2 msk mirin
mer rapsolja till stekning

Blötlägg sojaköttstekarna i hett vatten i minst 10 min. Krama ur dem noggrant - jag brukar lägga bitarna i en gryta, och med handen trycka ner stekarna mot botten, hälla av vattnet, och upprepa ett antal gånger tills jag inte får ut så mycket mer vatten varje gång jag pressar. Gör marinaden genom att lösa upp honungen i den mindre vattenmängden (eller använd flytande honung, då behövs dock lite mer). Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl till en marinad. Lägg sojaköttstekarna i den och låt marinera i några timmar - i rumstemperatur är OK om du ska tillaga samma dag eller om det är sommar, annars i kylskåp. (Om du tänker göra såsen till är det lämpligt att ha nötterna i blöt samtidigt som sojaköttet marineras). Stek sedan de marinerade sojaköttbitarna i ganska het olja tills de får fin färg.

RAW TOMAT- OCH CASHEWSÅS
1 dl naturella cashewnötter
finrivet skal av 1/4 citron (obesprutad, d.v.s. ekologiskt odlad eller KRAV-märkt)
3 hackade soltorkade tomater som INTE ligger i olja
svartpeppar
vatten till lagom konsistens

Blötlägg cashewnötterna i några timmar i kallt vatten. Häll av blötläggningsvattnet. Mixa nötter, citronskal, soltorkade tomater och svartpeppar med så mycket vatten att det blir lagom såsig konsistens (jag vill ha den ganska tjock) - börja med lite vatten och tillsätt mer efter hand.Servera som tillbehör till sojaköttet - eller som dipsås till grönsaksstavar och kex:-).

TIPS: Sojaköttet går utmärkt att grilla! Såsen passar till mycket annat, som t.ex. pålägg om man använder mindre vatten och därför får till en tjockare konsistens, i smörgåstårta, till bakad potatis etc.

fredag 21 mars 2014

Om blogginnehållet - och VAD VILL NI LÄSA OM???

En numera före-detta bloggläsare hörde av sig och framförde att bloggens innehåll numera är för strikt vad gäller livsmedel och har en alltför rigid hållning till mat i allmänhet och nästintill uppmanar folk till att späka sig. Trist - tycker jag, för i bloggarkivet finns massor av mat och fikabröd som är långt ifrån dietmässigt och allergianpassat. Eftersom det är så sällan det är någon som kommenterar på bloggen om vad ni VILL läsa om, använder jag mest bloggen som redskap för att själv hålla reda på mina recept. Det var därför jag en gång skapade en blogg. Men självklart vill jag veta - vad är det ni som trots allt hittar hit vill se mer av? Och mindre?

Min tanke med bloggen är definitivt inte att uppmana folk till att späka sig själva. Inte heller att göra folk överviktiga. Däremot har jag att förhålla mig till att det i samhället finns människor som faktiskt VILL hålla diet (för att de behöver gå ner i vikt eller bromsa en oönskad viktuppgång eller för att de ska delta i någon fitness-/idrottstävling), precis som att det finns de som älskar bakverk, sötsaker och inte alls har några problem med kroppens inre och yttre. Jag är INTE någon förespråkare av 5:2 eller LCHF. Jag VET att jag själv måste akta mig ytterst noga för dieter eftersom jag har haft och nog alltid kommer att få leva med (delar av) en ätstörning, och när jag väger för lite blir jag lite "korkad" eftersom låg vikt påverkar hjärnan. Det har jag skrivit mer om på min andra blogg där jag av och till delar med mig av hur min vardag ser ut. Just nu kämpar jag med att gå UPP i vikt, men på ett sunt sätt. Jag räknar kalorier för att få i mig tillräckligt och för att veta hur jag ska öka på matintaget om vikten behöver fortsätta att gå upp. Inte för att gå ner. Jag använder kalori- och näringsämnesräkningen som ett vetenskapligt utvärderingsredskap. Och för den som är nyfiken - jag äter mer eller lika mycket som elitidrottare, och försöker se till att det jag äter är "bra" ur näringssynpunkt (äter alltså mycket baljväxter, frukt och grönsaker, glutenfria gryn, mandel).

Vad jag också har att förhålla mig till är att jag har en födoämnesallergisk son, som jag fortfarande ammar. Det betyder att jag måste utesluta vissa saker ur MIN kost (soja, jordnöt, nötter, de grönsaker och frukter han inte tål) för att inte han ska reagera. Han är konstaterat allergisk mot soja (värst, alla former går bort), andra baljväxter inklusive jordnöt, trädnötter (kokos tål han och mandel går bra i små mängder) och han verkar även vara känslig mot sesam (solros-, pumpa- och melonfrön går bra), tomater, paprika, morötter, mango, ananas m.m. Dessutom har jag IBS (Irritable bowel syndrome, på svenska "krångelmage") och därför inte äter spannmålen havre, vete, korn, råg och rågvete samt deras släktingar (äter alltså glutenfritt, vetestärkelsefritt och havrefritt). Min äldsta son vägrar äta baljväxter annat än i förädlad form (som tofu, soja, sojakött), och är mycket skeptisk till hirs, quinoa, bovete, amaranth, sötpotatis och liknande - produkter som jag och minstingen äter en hel del av. Han älskar däremot nötter och jordnötter. Jag lägger minst en timme om dagen på att planera och laga familjens olika middagar för att tillgodose båda barnens samt mina egna önskemål och behov. Tyvärr blir det gamla favoriter i ny tappning, mat som är enkel att laga och innehåller få ingredienser, eftersom jag ofta har sällskap av en mammig minsting som antingen klänger i mina byxor, sitter på min arm eller håller på att bryta sig in i något skåp. Jag prioriterar bort att blogga om dessa maträtter - rostade rotfrukter, rotmos, rostade grönsaker och wokrätter finns det redan på bloggen, liksom sojafärsrätter och nötbiffar som jag slänger ihop av de rester jag kan gräva fram i kyl och skafferi. Helfabrikat vill jag inte blogga om i så stor utsträckning. Det är ju bara att ta vanliga recept och ersätta animaliekorv med veggokorv, köttbullar med göttbullar/vegobullar, mjölkbaserad ost med veggoost o.s.v.

Så småningom hoppas jag att minstingens allergier och nydiagnosticerade infektionsutlösta astma ska växa bort (vi har även klarat av en omgång lunginflammation på honom under februari-mars samt förkylning och magsjuka på båda barnen). Så småningom kommer jag att sluta amma (troligtvis till sommaren). Vad bloggandet tar för vändning då vet jag inte. Jag vet inte ens om eller hur länge till jag ska fortsätta att blogga om mat och recept. Kanske har jag mer tid då till att stå i köket och skapa nydanande recept. Kanske prioriterar jag annat. Just nu är läget som det är, och om det alls ska bli några blogginlägg blir det dessvärre enkel mat utan långa ingredienslistor och pyssel. Varken tid eller inspiration till matlagning finns när det tar så mycket kraft att få vardagen att gå ihop. Det finns mängder av bra veggobloggar därute, och jag förstår om ni slutar läsa här. Men snälla, om ni HAR några önskemål om vad ni vill se mer av - skriv en kommentar så att jag åtminstone vet! Det ger inspiration och motivation att fortsätta dokumentera och experimentera - med andra saker än glutenfritt och allergivänligt.

torsdag 20 mars 2014

Linssoppa med smak av apelsin

Här kommer ännu ett lågkalorirecept för dem som ägnar sig åt 5:2-dieten (= min chef, bland andra). Eller för dem som av någon anledning behöver ha koll på att de får i sig tillräckligt av vissa näringsämnen och kalorier (= jag). Soppan är i sig relativt mäktig och innehåller i runda slängar 300 kcal, 50 g kolhydrater, något gram fett och 15 g protein (receptet nedan med alla ingredienser, för en person, blir en stor skål). Själv åt jag den med lite tillbehör för att komma upp i mer näring:-). Gott var det oavsett, och löjligt enkelt att laga. Slängs ihop på en halvtimme - lätt! Personligen tycker jag att linser ger tillräckligt med smak i sig själva, så jag använde ingen buljongtärning/fond (och heller inget salt, tillsätt i synnerhet det om du är van vid salt mat). Om det inte var för att min lillkille är väldigt eksemig just nu hade jag pressat i lite färsk vitlök mot slutet, men nu fick det bli soppa utan denna ingrediens.

LINSSOPPA MED SMAK AV APELSIN
40 g röda linser
2½ dl vatten
175 g strimlad purjolök
125 g grovriven morot
100 g hackad stjälkselleri
1 tsk timjan
½ tsk senapspulver
finrivet skal av 1/4 obesprutad apelsin (ekologisk eller KRAV)
10 g ruccolasallat

Skölj linserna. Koka upp dem med vattnet, tillsätt purjolök, morot och selleri, och låt soppan sjuda under lock i 15-20 min eller tills linserna är mosiga och grönsakerna mjuka. Smaka av med senapspulver, timjan och finrivet apelsinskal (samt ev. vitlök). Häll upp i en skål och toppa med ruccolasallaten.

söndag 16 mars 2014

Allergivänlig avocado-majssås till pasta

Den här pastasåsen kan i alla fall tre av familjens fyra medlemmar äta, och byter man havregrädde mot risgrädde passar det även den fjärde (som dock inte VILL äta såsen eftersom hon, d.v.s. jag, inte gillar avocado). Av de vanliga allergenerna innehåller den selleri och senap - som man lätt kan utesluta om man inte tål det. Avocado kan man vara allergisk emot om man är pollen- eller latexallergiker, har jag för mig, men det är inte så vanligt. Hur som helst, bebiskryddad för att passa lillpys, och finhackad för att slippa mixa den 4-tandades portion (också lillpys). Slank ner i två av tre magar. Den tredje var inte vidare hungrig och jag förväntade mig inte heller att han skulle äta någon sås (det gör han nämligen i stort sett aldrig, 4-åringen alltså).

ALLERGIVÄNLIG AVOCADO-MAJSSÅS TILL PASTA
1 msk kokosolja (alltså inte kokosfett)
10 cm finhackad purjolök
1 finhackad stjälk blekselleri (uteslut vid selleri-allrgi)
1 burk (340 g) majs utan tillsatt socker
3 avocadofrukter i bitar
2 dl havregrädde (byt mot ris- eller mandelgrädde för helt gluten- och sojafri variant)
2 msk senap
oregano efter behag
några varv på svartpepparkvarnen
och en gnutta salt om så önskas

Fräs purjolök och selleri mjuk i kokosoljan på medelhög värme. Blanda ner majsen och stek vidare i några minuter. Tillsätt avocadon, och efter lite mer stekande även veggogrädden, senap samt oregano. Låt puttra ihop sig i några minuter och smaka av med peppar. Lite salt till de vuxna om så önskas kan också behövas. Pasta till. Snabbmakaroner blev det här - bäst för de tandlösa och snabbast att koka.

onsdag 12 mars 2014

Dillig palsternacks- och tofukikärtsås

Inspiration till den här rätten fick jag från ett laxrecept. Från början hade jag tänkt följa ursprungsreceptet men byta fisk mot fusk (d.v.s. tofu) men sedan glömde jag en massa ingredienser och la till några andra. Resultatet blev bra ändå enligt den del av familjen som inte är allergisk eller ammar.

DILLIG PALSTERNACKS-OCH TOFUKIKÄRTSÅS
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk finhackad ingefära
2 skivade palsternackor
1 burk (400 ml) kokosmjölk
200 g rökt tofu i små tärningar
2 msk sweet chilisauce
1 msk pressad lime
1 msk japansk soja
1 tsk torkad dill
1 burk avrunna kikärter (ca 3 dl kokta)

Fräs vitlök och ingefära i mjölkfritt margarin i någon minut. Tillsätt palsternackan och stek en stund till. Blanda ner tofun och stek vidare tills den är lite brun runt om. Häll i kokosmjölk och kryddor. Låt puttra ihop sig i någon kvart och rör sedan ner kikärterna. Låt allt blir ordentligt varmt och servera till pasta eller gryn av något slag.

lördag 8 mars 2014

Bönchips-crisps (glutenfria och utan tillsatt socker och fett)

Har ni testat bönchips? Om inte har ni gått miste om någonting! Tycker jag i alla fall. Dessa smaskiga delikatesschips är ack så svåra att få tag på i vanliga butiker, men titta i delikatessavdelningen. Eller beställ på nätet om du är nyfiken, vet ja! För mig räcker det normalt sett INTE med bara en påse. Minst två vill jag ha. Helst tre. Eller kanske fyra. Fast... Även om de är "nyttigare" än vanliga chips (och godare också), är de kanske inte direkt hälsosamma, med tanke på fett- och salthalt. Dessutom blir det ganska dyrt att klämma i sig fyra påsar på en kväll. Så, jag bestämde mig för att försöka mig på att göra en billig hemgjord kopia. Internet lyste tomt av "copy-cats" vid sökning på "bönchips recept", så mig veterligen är detta det första. Enkelt, billigt, gott och lätt att variera kryddning efter eget tycke och smak! Eftersom det var första försöket gjorde jag bara en LITEN sats, och bakade ut degen till tjocka bitar. Nästa gång skär jag dem i tunna stänger istället, och saltar lite lätt på ytan innan gräddningen. Att salta efteråt fungerar nämligen inte så bra eftersom saltet bara glider av. Näringsinnehåll? Tja, per liten sats av det här slaget 396 kcal, 24.5 g protein, 65.7 g kolhydrater, 2.3 g fett, 6 mg järn och hela 18.3 g kostfiber.

BÖNCHIPS-CRISPS
100 g torra bruna bönor, blötlagda i 8 timmar och sedan kokta i nytt vatten tills de blir riktigt mjuka (om du får problem med magen av bönor, testa att hälla av kokvattnet efter 10 min kokning, hälla på nytt vatten, låta det koka upp och sedan sjuda vidare under lock tills bönorna är klara) - motsvarar 225 g kokta bönor
15 g glutinöst rismjöl (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
1 tsk fiberhusk (finns på glutenfria hyllan i de flesta livsmedelsbutiker)
valfria kryddor i valfria mängder - jag använde ca 5 g totalt denna gång; vitlökspulver, senapspulver, timjan, dill, rosmarin, dragon, ramslök
ev. salt 

Mixa kokta bönor med glutinöst rismjöl, fiberhusk och alla kryddorna så att det blir en slät, fast deg. Lite vatten eller kokspad kan behövas om det blir för torrt. Platta ut degen på bakplåtspappersklädd plåt, till stänger som är ca 2 mm tjocka, 1-2 cm breda och så långa som du kan få dem (jag gjorde tjockare stänger, men det blir nog bättre med smala). Salta och tryck till saltet lite så att det inte ramlar av. Grädda i 150-175 grader med varmluft i ca 20-30 min eller tills stängerna är skapligt torra. Stäng av värmen och låt eftertorka med luckan på glänt (eller - sänk temperaturen och torka tills stängerna är som knäckebröd). Bryt i bitar!

torsdag 6 mars 2014

Allergivänliga glutenfria semmelbullsbröd med snäll fyllning

Det här receptet skapade jag som ett alternativ till de vanliga, fett- och sockerstinna semlor man normalt sett smäller i sig runt fettisdagen. Receptet är gluten-, soja-, baljväxt-, mjölk-, ägg-, nöt-, frö- och spannmålsfritt (obs att vanilj per botanisk definition är en baljväxt)! Det ni! Fetthalten är låg, och jag har heller inte tillsatt något "riktigt" socker, utan bara använt mig stevia (som är ett naturligt sötningsmedel). Vågar ni testa? Det smakar inte som vanliga semlor, men är enligt mig ett helt OK alternativ... Sedan kan man förstås göra receptet onyttigt genom att byta ut äppelmos mot olja eller margarin i bullarna, blomkålsgrädde mot veggogrädde, använda riktig mandelmassa som fyllning, eller baka en helt vanlig semla.

ALLERGIVÄNLIGA GLUTENFRIA SEMMELBULLSBRÖD MED SNÄLL FYLLNING
100 g bovetemjöl
100 g durramjöl
20 g pofiber
10 g tapiokastärkelse
10 g glutinöst rismjöl
2 g grovmalen kardemumma
2 g xanthangummi (om du inte har xanthangummi går det skapligt att ersätta med ½-1 tsk fiberhusk)
10 g jäst
10 g linfrön blötlagda i 3 msk vatten i 10 min
1 tsk stevia (flytande)
75 g äppelmos eller äppelpuré (kokta mosade äpplen)
2½ dl vatten

Börja med att blötlägga linfröna. Blanda sedan alla torra ingredienser samt jäst. Tillsätt äppelmos, vatten, stevia och linfröna med sitt vatten. Arbeta ihop smeten med en slev (det är en kladdig smet). Låt jäsa i några timmar under lock (jag bakar som bekant i gryta). Klicka sedan ut smeten till 10-12 bullar på en bakplåtspappersklädd plåt. Det går enklast med hjälp av en slickepott och en matsked. Blöt händerna och forma klickarna försiktigt till lite slätare bullar. Låt dem jäsa på plåt i 1-2 timmar. Grädda sedan i mitten av ugnen, 200 grader med varmluft eller lite högre temperatur utan, i 10-15 min. Låt svalna på galler under handduk etc. Dela i "botten" och "lock".

FYLLNING 1:
äppelmos/äppelpuré
om du tål det - lite bittermandelarom
om du inte tål bittermandel - lite kanel eller kardemumma eller ingenting utöver moset

eller mosade färska dadlar
eller använd någon god sylt av t.ex. blåbär/hallon som blandas med chiafrön och får svälla en stund
eller frön (fast då blir de inte fröfria!) eller kokos som mixas till "smör" och smaksätts med valfri sötning, te.x. dadlar, stevia

Blanda ihop fyllningen och lägg i botten av bullarna.

FYLLNING 2:
150 g kokt, avsvalnad blomkål
sötning - stevia, dadlar etc.
gärna vanilj - men om du inte tål det - någonting annat du tål - kardemumma kanske?
lite vätska (rismjölk eller vatten t.ex.)

Mixa riktigt slätt i höghastighetsmixer. Om det blir för löst - tillsätt lite kokosmjöl eller en gnutta xanthangummi som binder ihop det hela. Klicka ut ovanpå fyllning 1 och lägg på locket. Klart att servera!

tisdag 4 mars 2014

Nyttig mjölk-, ägg- och gelatinfri chokladfromage/mousse

Det här receptet snubblade jag först över på Annies Instagram. En stund senare insåg jag att hon hade lagt ut det på sin fantastiska blogg, och jag var förstås ivrig att testa. Även om jag saknade många av ingredienserna blev det helt fantastiskt (även om det kanske inte alls blev som Annies version)! Äntligen ett vettigt alternativ till gelatinstinn fromage/mousse! Dock innehåller ingredienslistan en rad knepiga ingredienser, som inte finns i "det normala" köket. Icke desto mindre - har du tillgång till råvarorna lovar jag dig en upplevelse utöver det vanliga! Jag blev SÅ SUGEN på att testa att göra en moussetårta med denna som fyllning. Fast om du gillar "normal" mousse vet jag inte hur du kommer att reagera...

NYTTIG MJÖLK-, ÄGG- OCH GELATINFRI CHOKLADFROMAGE/MOUSSE, 1 portion
15 g hampaprotein
10 g kakaopulver (Kung Markattas tycker jag bäst om)
10 g kokosmjöl
1 krm xanthangummi
en gnutta vaniljpulver (mald vaniljstång)
1½ dl osötad mandelmjölk
några droppar stevia med chokladsmak
några droppar mandelarom (finns på bakhyllan i vanliga livsmedelsbutiker)

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt mandelmjölk, stevia och mandelarom och rör ihop alltsammans. Späd eventuellt med mer mandelmjölk om du tycker att det blir för tjockt. Klart att servera - som pudding, fromage, mousse, eller topping på något bröd, på gröt eller någonting annat. Spritsar du lite veggogrädde och skivar en banan ovanpå blir det som barndomens chokladpuddingdessert:-).

Tips: Om du beställer från iHerb och det är din första beställning får du rabatt om du använder koden TGG629:-).

torsdag 27 februari 2014

Glutenfria kikärtsplättar

Ett enkelt men genialiskt recept. Bara två ingredienser krävs i det enklaste fallet, och det blir över förväntan gott! Annars är jag lite småskeptisk till just kikärtsmjöl, som jag tycker kan få en ganska "rå" och framträdande smak i t.ex. glutenfritt bröd. Men i den här formen var det hur gott som helst! Så gott att jag gjorde en portion till lite senare på dagen... Om du vill steka plättarna utan fett behövs en stekpanna av "non-stick"-material. Annars kan du förstås tillsätta lite kokosolja, rapsolja eller margarin vid stekningen - ha även lite fett i smeten i så fall, så behövs mindre stekfett. Smeten kan kryddas efter behag; med god olja, vitlök, rosmarin, curry, timjan, salt, vaniljsocker, kanel - men kanske inte allt på en gång;-). Kryddningen bestämmer tillbehören - salt eller sött. Det är bara att välja! Det går att steka riktigt tunna plättar av den här smeten - me like!

GLUTENFRIA KIKÄRTSPLÄTTAR, 1 ganska liten portion (8 tunna plättar)
50 g kikärtsmjöl (besan/gram flour)
drygt 1 dl vatten
valfri smaksättning (örtkryddor, curry, vitlök, salt alternativt vaniljsocker, kanel, kardemumma, lakritspulver, kakao - du bestämmer!)
ev olja till stekning

Blanda kikärtsmjöl och vatten till en slät smet. Låt den svälla i ca 10 min. Stek sedan TUNNA plättar på medelvärme på spisen, ca 2-3 min per sida. Servera bums!

lördag 22 februari 2014

Stekt tofu i sweet chili och woksås pimpad med apelsin och ingefära

Här kommer en gammal favorit i lite ny tappning. Jag var lite tveksam till om jag skulle publicera receptet, men eftersom pysen tyckte att det var så gott bestämde jag mig för att lägga upp det i alla fall. Även om det nästan är identiskt med det recept som redan finns på bloggen. Till detta serverades nudlar. Jag och den sojaallergiska lillpysen fick äta apelsinpimpad pumpa-spenatgryta istället. Det var gott det med.

STEKT TOFU I SWEET CHILI OCH WOKSÅS PIMPAD MED APELSIN OCH INGEFÄRA
400 g fast tofu
en rejäl skvätt rapsolja
2 finstrimlade morötter
1 msk finhackad ingefära
2 msk sweet chilisås
1-2 msk woksås
rivet skal av 1/4 apelsin (obesprutad såklart)

Skär tofun i skivor. Dela skivorna på mitten och skär sedan de fyrkantiga bitarna diagonalt så att du får ett antal triangelformade tofubitar. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg ner tofubitarna försiktigt så att de inte går sönder. Stek dem tills de är bruna på undersidan (det tar några minuter eftersom tofu innehåller mycket vatten som måste koka bort innan en stekyta bildas), och vänd dem sedan. Fortsätt steka tills andra sidan är gyllenbrun. På så vis går bitarna inte sönder vid tillagningen. Tillsätt morötter och ingefära. Fräs vidare i några minuter, rör om då och då, tills morotsstrimlorna fortfarande har lite tuggmotstånd kvar. Blanda ner sweet chili, woksås och apelsinskal. Rör om och servera bums!

onsdag 19 februari 2014

Fula men goda... experimentbröd med kikärtsmjöl istället för teffmjöl

Fiberhusk till vänster, xanthangummi till höger
Jag lovade ju att testa mitt fula men goda proteinboostade bröd bakat med fiberhusk istället för xanthangummi. Det har jag NÄSTAN gjort nu. Tyvärr hade jag inget teffmjöl kvar och använde kikärtsmjöl istället. Blev inte alls lika gott, eftersom kikärtsmjöl har en väldigt framträdande lite rå smak. Däremot fungerade det bra att experimentera med degen, och som den vetenskapskvinna jag faktiskt borde vara eftersom jag har disputerat (i ett ämne där experiment utgjorde en stor del) kunde jag inte låta bli att dokumentera och föra protokoll över det hela. Försöksupplägget följer ett klassiskt "parvis jämförelse"-upplägg, men eftersom detta inte ska publiceras vetenskapligt struntade jag i att ha upprepningar av experimentenheterna (= degarna), och hade heller ingen "0-kontroll", d.v.s. deg utan tillsats av xanthangummi eller fiberhusk. Jag har heller inte upprepat försöket i tid, vilket man också bör göra om man ska göra det vetenskapligt. Hur som haver tror jag ändå att det här resultatet är ganska tillförlitligt. Med fel och brister. Utvärdering följer efter receptet, men redan nu kan jag avslöja att båda varianterna (xanthangummi och fiberhusk) ger ett helt OK bröd, och att skillnaden dem emellan inte är så stor. Jag höjer dock ett varningens finger för att använda större mängder fiberhusk. Det gjorde jag med ett bröd härom dagen (från en ganska nyutkommen bok om glutenfri bakning), och den degen och brödet blev som studsbollar i konsistensen. Så - max 1-2 tsk fiberhusk per halvliter degvätska är min rekommendation. Och absolut inte 20 g!

FULA MEN GODA PROTEINBOOSTADE EXPERIMENTBRÖD, 14 frallor
200 g bovetemjöl
2 skopor (= 54 g) naturellt risprotein (jag använder helst Growing Naturals, som enligt mig är bäst; ersätt med rismjöl om du inte vill använda proteinpulver)
40 g kikärtsmjöl (gram flour/besan)
30 g hela linfrön
30 g pumpafrön
30 g pofiber
10 g jäst
5 dl vatten
Till den ena deghalvan: 2 krm xanthangum (dubbla mängden om du bakar utan fiberhusk)
Till den andra deghalvan: 1 tsk fiberhusk (dubbla mängden om du bakar utan xanthangummi)

Blanda alla torra ingredienser UTOM xanthangummi och fiberhusk. Smula ner jästen (plus ev. lite salt om du vill ha salt bröd - det vill inte jag) och tillsätt vattnet. Arbeta den mycket kladdiga degen/smeten ordentligt med en träsked eller liknande i några minuter. Lägg hälften av degen i en bunke och blanda den med xanthangummi. Blanda ner fiberhusk i den andra degdelen. Rör om ordentligt i båda fallen. Låt degarna jäsa i någon timme eller två. Använd två skedar (eller en slickepott och en sked) till att pytsa ut smeten till 14 brödklickar (7 av varje deg) på en bakplåtspappersförsedd plåt. (Här markerade jag de bröd som jag hade bakat med xanthangummi med ett gojibär i varje fralla, för att hålla reda på det hela efter gräddningen). Låt jäsa i 30 min. Grädda sedan i 10-15 min, 200 grader (eller 175 grader med varmluft) och låt bröden svalna på galler under bakduk.

RESULTAT:
Fiberhuskdegen i den blå bunken, xanthan-
gumdegen i grytan

Skillnader mellan degarna innan jäsning: Fiberhuskdegen hängde ihop bättre, var liksom kletigare, eller "slajmigare", mer gummiartad än xanthangumdegen. Jag korrigerade ju inte för att fiberhusk suger upp mer vatten än xanthangummi, så den fastare konsistensen på den förstnämnda kan ju vara ett resultat av det. Hur som helst...


Skillnader mellan degarna efter första jäsningen: Det såg ut som fiberhuskdegen jäste upp något bättre.

Fiberhusk till vänster, xanthangummi till höger
Skillnader mellan degarna vid utbakning: Återigen - fiberhuskdegen hängde ihop bättre och frallorna blev "toppigare", lättare att få lite runda. Markant mer "gummiaktiga" i konsistensen. Xanthangumfrallorna blev plattare och flöt ut lite mer.

Fiberhusk till vänster, xanthangummi till höger

Skillnader efter gräddningen: Jämt lopp! Som frallorna såg ut innan de åkte in i ugnen såg de även ut efter. Fiberhuskfrallorna blev lite rundare, xanthangumfrallorna lite plattare. Fiberhuskfrallorna var lite mer "gummiaktiga" i konsistensen, och smaken av kikärtsmjöl var mer framträdande. Xanthangumfrallorna var i sin tur mjukare. Inget av bröden blev så fluffiga och luftiga som industribakat bröd blir, utan porerna var mycket mindre. Smaken helt OK, fast det blir godare med teff.

Nu är jag sugen på att se vad som händer om man tillsätter något "stärkelsemjöl" (tapioka, maizena...) i degen. Men då måste även vätskemängden justeras, alternativt mängden bovetemjöl. Får se om det blir något sådant experiment framöver!

Näringsinnehåll: 96 kcal, 7 g protein, 2.2 g fett, 10.3 g kolhydrater och 3.4 g kostfiber per fralla.