Sidor

torsdag 25 juli 2013

Glutenfria seghårda chokladkakor

Försök pågår... Jag har lääänge letat efter och varit sugen på chokladkakor ihoplagda med mintcreme emellan, typ som Oreo-kex, fast med mintsmak istället för vaniljsmak på kladdet. Så jag mailade vegankakgurun Karolina Tegelaar för att kolla om hon hade något testbakat recept på lut. Det hade hon inte, men några timmar senare dök det här tipset upp i min inbox. Givetvis kunde jag inte hålla mig, utan testbakade med de ingredienser jag hade hemma, och gjorde som vanligt om receptet för att få det en smula nyttigare. Dock misslyckades jag tyvärr med att få till de där hårda fast ändå möra, ganska tjocka kakorna som jag EGENTLIGEN ville ha. Det blev lite för mycket vatten i degen (inte lätt att baka med två halvgriniga småbarn/spädbarn hemma), men smaken var det inget fel på. Och några timmar efter provsmakningen konstaterade jag bittert att jag fortfarande inte tål kakao när jag vaknade och mådde superilla:-(.

GLUTENFRIA SEGHÅRDA CHOKLADKAKOR
1 dl kikärtsmjöl
½ dl rismjöl
½ dl glutinöst rismjöl (eftersom det vanliga rismjölet tog slut)
½ dl tapiokamjöl
½ dl råsocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
3 msk kokosolja
2 msk lönnsirap
4-5 msk vatten (5 msk är för mycket dock!)

Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt kokosolja, lönnsirap och så mycket vatten att det går att få ihop alltsammans till en smidig deg (som inte kladdar). Låt degen vila en stund i kylskåp. Forma sedan små kulor (hasselnötsstora) och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till varje kula så att den blir till en 2-3 mm tjock rundel. Grädda i 175 grader, 12-15 min (om du tar ut dem nu blir de sega), samt 5 min på varmluft vid samma temperatur. Låt sedan eftertorka i avstängd ugn (för att få dem hårda).

Fylllning: 2 dl florsocker, 1 msk kokosolja, 2-3 msk kokosfibermjöl, några droppar pepparmintolja/-arom och några matskedar vatten blandas ihop till en fast kräm. Bred ut den på hälften av kakorna och täck med den andra hälften. Servera ganska bums så att inte kakorna suger åt sig för mycket fukt.

lördag 20 juli 2013

Glutenfria proteinkryddknex

De här små kexen är rena rama proteinbomberna. Jag äter dem som snacks... Eller som tilltugg till mat och mellanmål. De är ganska stenhårda, så akta tänderna om du vågar dig på att baka dem! Kryddorna kan bytas ut mot andra, och likaså kan du använda andra mjölsorter än de föreslagna. Givetvis kan den som vill platta ut degen till en stor platta och grädda den lite längre. Ta sedan ut och skär i kexstora bitar. Jag tycker att det är enklare att rulla små kulor och platta till dem en och en, så därför gör jag så. Ibland byter jag ut kokosmjölet mot hampaproteinpulver och använder teffmjöl och pofiber istället för kikärtsmjöl. Knexen blir lite som knäckebröd i konsistensen då. Kryddorna ersätter jag med torkad dill och chiliflingor, eller med carob, mesquitepulver och kanel. Jättegott!

GLUTENFRIA PROTEINKRYDDKNEX
1 dl linfrön
½ dl chiafrön
1½ dl sojaproteinpulver (jag använder en sort som heter Pro 92 och innehåller lite sötningsmedel och vaniljarom)
2 dl kikärtsmjöl
1 dl kokosfibermjöl (60% fiber, 20% protein, 10% fett)
3/4 dl fibrex (Finax, Daniscos är grövre)
1 msk kalonji (Nigellaseeds, lökfrön, svartkummin - kärt barn har många namn)
1 msk oregano
1 msk vitlökspulver
1 tsk rosmarin
vatten till lagom konsistens, ca 4-5 dl

Blanda samman alla torra ingredienser. Tillsätt så mycket vatten att det går att forma alltsammans till en smidig deg. Rulla små kulor, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta ut till tunna rundlar. Grädda i ugnen, 150-175 grader med varmluft i 20-30 min. Låt gärna stå kvar inne i ugnen på eftervärmen med ugnsluckan på glänt för att torka till lite extra. Om du INTE har varmluftsugn: grädda en plåt i taget, 175-200 grader i 20-30 min.

måndag 15 juli 2013

Lyxig mangosmoothie

Ett busenkelt och gott recept på en lite lyxigare smoothie som jag gärna äter/dricker till frukost eller som mellanmål. Det går säkert bra att använda fryst mango. Med mitt sötade vaniljsmakande proteinpulver blir smoothien i sötaste laget, så om det inte vore för lillpysens eksem skulle jag nog ha i lite pressad citron för att balansera smaken.

LYXIG MANGOSMOOTHIE, 1 stort eller 2 normalstora glas
1 mogen mango, skalad och delad i mindre bitar
1 dl naturell sojayoghurt
1 dl vatten, sojamjölk, mandelmjölk eller annan vätska
1 msk sojaproteinpulver (Pro 92)

Mixa ihop allt till en slät smoothie. Tillsätt eventuellt mer vätska om den blir för tjock. Häll upp i glas och servera. Godast kall.

onsdag 10 juli 2013

Glutenfri rödbönblondie

Av de röda bönorna som blev över när jag hade bakat bönbrownies gjorde jag den här kakan. Den blev riktigt bra! Lite smulig möjligen men annars saftig och söt, trots att kakan varken innehåller något fett eller något vanligt socker. Rena rama proteinbomben också genom tillsats av proteinpulver och kokosfibermjöl. Fast... Mitt proteinpulver innehåller sötningsmedel och det är kanske inte så hälsosamt enligt somliga. Hur som helst, här kommer receptet!

GLUTENFRI RÖDBÖNBLONDIE
5 dl kokta röda bönor (adukibönor)
8 urkärnade färska dadlar
ca 3 dl vatten
1 dl sojaproteinpulver (Pro 92)
1 dl kokosfibermjöl
1 msk mesquitepulver
1 tsk stött kardemumma
1 tsk malen kanel
1 tsk fiberhusk

Mixa bönor och dadlar med vattnet så att det blir ett slätt mos. Tillsätt resten av ingredienserna. Blanda ihop till en fuktig massa (görs enklast med händerna) och tryck ut den i en liten gratängform. Grädda i mitten av ugnen, 175-200 grader i 15-20 min. Låt svalna under bakduk och skär sedan i bitar. Kakan är god som den är men blir extra lyxig med lite vispad veggogrädde till.

söndag 7 juli 2013

Knaperkakor extra allt

I de här kakorna slängde jag ner lite småslattar av rester som fanns kvar i våra skåp. Av någon anledning brukar det samlas en mängd påsar med pyttelite kvar i varje. Ungefär som att det i mitt barndomshem fanns tio kakpaket med en kaka kvar i varje eftersom ingen vågade äta upp den sista (och trodde att det inte skulle märkas att de hade nallat av kakorna när det fanns fler än en kvar). Luktade himla gott under gräddningen och smakade även så.

KNAPERKAKOR EXTRA ALLT
1 dl solrosfrön
100 g riven mandelmassa
75 g hackad mörk choklad
½ dl sultanarussin
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
4 msk tahini
3/4 dl mjölkfritt margarin
lite vatten

Blanda alla torra ingredienser. Arbeta in tahini, margarin och så mycket vatten att det blir en deg. Forma till små kulor, lägg på bakplåtspappersklädd plåt, och platta till litegrann (kakorna flyter ut lite till sedan när de är i ugnen). Grädda i 15 min, 175 grader med varmluft eller 200 grader utan. Låt svalna och förvara sedan torrt och svalt (t.ex. i en plåtburk).

torsdag 4 juli 2013

Glutenfri carob-rödbönbrownie

Kan man kalla en mjuk kladdig kaka utan kakao för brownie egentligen? Jag vet inte. Vad jag däremot vet är att det för tillfället är många veganbloggare som bakar mjuka kakor med bönor som "hemlig" ingrediens. Egentligen är det inte så konstigt som det låter, och i Kina, Japan och delar av Sydostasien har bönor sedan läääänge använts för att tillreda alla möjliga desserter och sötsaker. Faktiskt oftare då än som ingrediens i "mat". Mitt första försök till en cross-over mellan öst och väst resulterade i denna skapelse. Röda bönor, även kallade adzuki- eller adukibönor, som mosas med socker används i baozi (fyllda ångade vetebröd), pannkakor, månkakor "risbomber" (zhongzi), som "gröt", gelé m.m. i kinesisk matlagning. I västerländska recept på bönbrownies används svarta bönor - som jag här har ersatt med röda. Eftersom jag inte tål kakao har jag använt carob. Och för att göra bakverket lite nyttigare hade jag dadlar som sötning istället för socker (bananer tål jag inte heller). Inget tillsatt fett om man struntar i tahini-toppingen. Resultat? Gott! Fast ännu godare om jag hade rivit i lite apelsinskal - men det tål inte lillpys...

GLUTENFRI CAROB-RÖDBÖNBROWNIE
5 dl kokta röda bönor (adukibönor)
10 urkärnade färska dadlar
1½ dl vatten eller bönspad (eller veggomjölk)
3 msk carob
1 msk vaniljsocker
1 msk mesquitepulver
1 tsk malen kanel
2 msk kokosmjöl (den variant som innehåller 60% fibrer och 20% protein)
2 msk rismjöl
½ msk fiberhusk

Mixa kokta bönor, dadlar och vatten till en slät smet. Tillsätt övriga ingredienser. Tryck ut smeten (som ska vara ganska fast) i en ugnssäker form och grädda i 15-20 min, 175 grader (eller 150 grader med varmluft). Låt svalna och skär i bitar.

Tips: Toppa med tahini mixad med färska dadlar och eventuellt smaksatt med lite pepparmintarom/-olja. Eller något kladd av vegansk färskost, florsocker och rivet apelsinskal. Eller en enkel glasyr av florsocker, lite vatten och pepparmintolja.

måndag 1 juli 2013

Blomkålspuré med koriander

Den här purén/soppan är en stor favorit nu när lillpys börjar med smakportioner. Eftersom jag var nästan säker på att han INTE fick eksem av kålväxter, började vi med att introducera sådana. Och gav blanka tusan i att det kunde ge magknip. Inga utslag, heller inget magknip:-). Även om både han och jag åt ganska mycket av detta flera dagar i rad:-). Vuxna vill kanske ha i lite buljongpulver/fond eller salt, men till bebisar (och till mig själv) är det perfekt som det är. För bebisar (och vuxna) som har kommit lite längre med att ersätta modersmjölk med mat behövs förstås lite tilltugg också, i form av något proteinrikt (mjuk tofu, hommus) och något kolhydratrikt (t.ex. bröd). Typ smörgås med något smarrigt pålägg.

BLOMKÅLSPURÉ MED KORIANDER till en stor och en mycket liten
300 g blomkål
2 dl vatten
några blad färsk koriander, inklusive stjälkar

Koka blomkålen riktigt mjuk i vattnet. Mixa alltsammans till en puré tillsammans med koriandern. Klart att servera!