Sidor

tisdag 12 februari 2013

Risbollar lite som sushi

Det här receptet kom till när jag var väldigt sugen på sushi men insåg att det var lite för långt att cykla till stan och tillbaks (totalt en mil) för att få suget tillgodosett. I kylskåpet fanns en rest av jasminris, som i brist på annat fick duga som ersättning för riktigt sushiris. Lite salladslök, koriander och såklart japansk soja fanns också. Över förväntan goda, blev dessa små bollar. Tyvärr hann jag inte fånga dem på bild innan alla var uppätna... Serverades med sallad av något slag, t.ex. en blandning av rivna morötter, palsternackor, äpple och över det en skvätt mangovinäger.

RISBOLLAR LITE SOM SUSHI
3 dl kokt kallt jasminris
100 g finhackade färska champinjoner
2 salladslökar, fint hackade
1-2 msk färsk hackad koriander
1 msk japansk soja
risvinäger
sesamolja

Värm champinjonhacket i en stekpanna så att de vätskar sig. Ta bort från värmen. Blanda i salladslök, koriander, soja, vinäger, sesamolja och ris, samt lite mer vatten så att det blir en ganska klibbig röra som går att forma till små bollar. Fukta händerna ordentligt innan du börjar trilla dem, annars blir du kladdig! Serveras kalla. Kan eventuellt rullas i sesamfrön (gärna en blandning av vita och svarta).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar